‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii vor putea beneficia de reeșalonarea datoriilor la bănci - MAIA

Fermierii vor putea beneficia de reeșalonarea datoriilor la bănci – MAIA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În urma prezentării certificatelor de forță majoră sau actelor eliberate de Comisiile de situații excepționale, producătorii agricoli vor putea beneficia de reeșalonarea datoriilor, atât la băncile comerciale, cât și la companiile de inputuri, a spus Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă.

Toamna, în mod obișnuit, este perioada în care agricultorii fac bilanțul anului agricol, strâng recolta și începe procesul de comercializare a roadei. Lucru caracteristic nu și în anul acesta, în care Republica Moldova se confruntă cu un cumul de crize, a mai menționat ministrul.

În acest context, au fost constituite Comisii de situații excepționale în toate raioanele țării, care au avut obligația să constate nivelul de pagubă, suprafețele și procentul de pierderi în urma secetei la nivel de localitate, pentru fiecare agent economic care s-a adresat acestei comisii.

„Anul acesta a fost un an foarte atipic, seceta s-a manifestat într-un mod foarte deosebit, în același raion au fost localități în care au fost pagube în urma secetei și au fost localități în care nu au fost pagube. Astfel că, agenții economici, după ce a fost modificat Codul Civil, au posibilitatea să ia certificatele de forță majoră de la comisiile create pentru a le prezenta la bănci, inspectorate fiscale, partenerilor de discuții în privința reeșalonării datoriilor. În urma întrevederilor pe care le-am avut, am constat că băncile din Moldova sunt foarte deschise în a colabora cu agricultorii și sunt interesate în majorarea pachetului de creditare.

Pentru că s-a majorat rata, vom prevedea majorarea susținerii și din partea AIPA. La fel și agenții economici importatori de inputuri, îngrășăminte, fertilizanți s-au arătat deschiși să reeșaloneze datoriile pentru agenții economici. Dar țin să subliniez că vorbim despre datoriile create pe parcursul anului 2022, în consecința secetei, nu vorbim de datoriile istorice, create pe parcursul a mai multor ani”. 

Vladimir Bolea a anunțat că, inclusiv, Inspectoratele fiscale nu vor aplica penalizări pentru întârzierile la plata impozitelor și vor lucra cu fiecare caz concret și cu fiecare agent economic în parte.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›