vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermierul din Moldova care a achiziționat prima combină pe șenile New Holland CR10.90: A...

Fermierul din Moldova care a achiziționat prima combină pe șenile New Holland CR10.90: A bătut recordul mondial, e cea mai bună

Recomandate

Implicat în creșterea culturilor de câmp, Pavel Catanoi împreună cu feciorul său au o viziune strategică în ceea ce ține dezvoltarea afacerii în agricultură.

În condiții de criză, și-au stabilit drept obiectiv optimizarea costurilor de producere, iar acest lucru, spune Pavel Catanoi, e posibil doar implementând tehnologii moderne.

Astfel, după mult timp în care au analizat opțiunile existente pe piață și avantajele, au ales să achiziționeze combina pe șenile New Holland CR10.90 de la Vadalex-Agro, aceasta fiind declarată cea mai puternică și productivă, care, de altfel, a stabilit și un record mondial datorită acestor caracteristici.

New Holland CR10.90 a doborât un record mondial la recoltarea grâului – timp de opt ore de lucru recoltând 798 de tone de grâu, cu o productivitate medie de 100 de tone/oră.

„Suntem orientați spre digitalizarea agriculturii. Rezultatele arată că astfel pot fi reduse esențial costurile, iar combina New Holland CR10.90 ne va fi de mare folos în acest parcurs.

Am urmărit procesul de producere a acestei combine mai mulți ani. Este mult mai productivă, are un alt proces tehnologic, este mai redusă tasarea solului, datorită șenilelor, consumul de combustibil este mult mai redus, iar dotările ei ne permit să eficientizăm la maxim lucrul. Toți acești factori ne-au făcut să ne decidem într-un final să achiziționăm combina”, ne-a relatat Pavel Catanoi, CATAGROPRO SRL.

Pe lângă cele peste 1200 de hectare pe care le are în gestiune, fermierul mai prestează servicii de recoltare, astfel că dotarea combinei cu șenile este mai mult decât avantajoasă.

„În primul rând, are loc o tasare mult mai redusă a solului. În plus, noi prestăm servicii de recoltare altor întreprinderi, suntem nevoiți să lucrăm pe relief variat. Mai ales e problematic de recoltat pe terenuri cu apele subterane amplasate la suprafață. Tasarea pe astfel de soluri e mult mai mare, iar datorită New Holland CR10.90, se reduce la minim. În plus, ținând cont de roada medie pentru culturile de prima grupă, putem ajunge la recoltarea a până la 100 de hectare pe zi”.

Achiziția pare, la prima vedere, cât se poate de costisitoare, însă fermierul menționează că merită toți banii.

„Achiziția acestei combine nu este o cheltuială, ci o investiție ce merită toți banii. Noi suntem orientați spre digitalizare, iar monitorizarea prin satelit și optimizarea costurilor sunt posibile doar dacă ai tehnică performantă. Am achiziționat combina prin intermediul ADMA. Scopul nostru este să obținem un cost al producției mai mic, astfel încât să avem un profit mai mare, de aici pornesc și impozite mai mari la stat, iar, într-un final, o creștere economică pe măsură”.

Combina New Holland Cr 10.90 este dotată cu un motor de 653 de cai putere, volumul buncărului este de 14500 litri, iar având trei sisteme performante integrate: telematic, de navigație și IntelliSense poate atinge productivitate maximă, iar pierderile sunt reduse la minim.

„Sistemul telematic permite clientului să controleze combina din orice colț al lumii cu ajutorul telefonului. La comercializarea combinei fermierul este înregistrat pe platforma New Holland, obține accesul și poate monitoriza combina: cum aceasta lucrează, monitorul pe care îl vede operatorul din combină, productivitatea, cantitatea de combustibil disponibilă și alte date ce îi permit să-și optimizeze lucrul.

Sistemul telematic este mult mai eficient integrat cu celelalte două sisteme menționate. Sistemul de navigare permite combinei, în regim automatizat, să se deplaseze pe câmp și, respectiv, maxim de eficient să lucreze cu lățimea hederului, să reducă pierderile și să lucreze conform traiectoriei setate”, ne-a povestit Vladimir Marcenco, reprezentantul companiei Vadalex-Agro.

Sistemul IntelliSense permite îmbunătățirea lucrului operatorului din combină. Indiferent de cunoștințele acestuia, sistemul va corecta eventualele greșeli. Este un sistem ce permite, de exemplu, reglarea automată a treieratului.

„Fermierul selectează tipul de cultură, apoi modul în care își dorește să fie realizată recoltarea: la viteză maximă cu o productivitate maximă sau obținând o calitate maximă a recoltei, cu pierderi minime. La alegerea obiectivului de lucru, combina se setează automatizat. În plus, în cazul în care sistemul determină faptul că ar putea lucra la o viteză mai mare având rezultate bune, recomandă creșterea vitezei sau invers. Toate acestea permit atingerea unei performanțe de neegalat”, a adăugat Vladimir Marcenco.

Pentru a afla mai multe detalii despre combina New-Holland CR10.90, accesați vadalex.md.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale