‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFocul bacterian la măr și păr - sfaturi pentru control

Focul bacterian la măr și păr – sfaturi pentru control

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Focul bacterian, cauzat de bacteria Erwinia amylovora, este o boală gravă a pomilor de măr și păr, dar poate afecta și gutuiul și scorușul, și poate să ducă la moartea pomilor.

Bacteria iernează în țesutul bolnav, în principal în vârfurile ramurilor și cancerele de pe tulpini.

Erwinia amylovora este dispersată de picăturile de ploaie, vânt și insectele polenizatoare, iar vremea caldă și umedă facilitează dezvoltarea patogenului.

‹ adv ›

Pomii sunt cei mai susceptibili la infecție atunci când sunt înfloriți, cu o scădere dramatică a susceptibilității la boală înainte și după perioada de înflorire.

Bacteria colonizează și penetrează floarea, cauzând infecții ale florilor și poate să infecteze direct lăstarii tineri prin stomate sau răni, cauzând infecții ale lăstarilor.

Focul bacterian – simptome

Simptomele vizibile ale focului bacterian apar la aproximativ una până la trei săptămâni după infecție, cu simptome ce se observă mai rapid în perioadele prelungite de vreme umedă și caldă.

‹ adv ›

Infecțiile inițiate la nivelul florilor și lăstarilor pot continua să se extindă atât în sus, cât și în jos pe ramuri și trunchi, cauzând moartea ramurilor și, în cele din urmă, moartea pomului.

Bacteria poate fi dispersată în continuare prin exsudatul produs de ea, ploaie și insecte, cauzând infecții secundare, în principal infecții ale rănilor.

Focul bacterian poate fi observat pe toate părțile supraterane, inclusiv flori, fructe, lăstari și portaltoi. Simptomele la nivelul florilor apar pentru prima dată la 1-2 săptămâni după căderea petalelor.

‹ adv ›

Receptaculul, ovarul și pedunculul floral devin îmbibați cu apă și capătă un aspect mat de culoare gri-verzuie. Ulterior, aceste țesuturi se ofilesc și obțin culoare maro până la negru.

focul bacterian combatere

În perioadele de umiditate ridicată, mici picături de exsudat bacterian se formează pe țesuturile îmbibate de apă și decolorate. Inițial, aceste picături sunt alb-cremoase, devenind chihlimbarii pe măsură ce îmbătrânesc.

ramuri uscate mar

Vârfurile lăstarilor infectați se curbează frecvent, simptom cunoscut ca „toiag de cioban”. Frunzele de pe lăstarii bolnavi prezintă adesea înnegrire de-a lungul nervurii principale și a celor secundare înainte de a deveni complet necrotice.

lastari uscati mar

Numeroși lăstari bolnavi dau pomului un aspect ars, pârjolit.

    Scoarța ramurilor tinere devine întunecată și îmbibată cu apă. Lemnul de sub scoarță va prezenta dungi și decolorări maronii până la negre.

    În stadii avansate, se vor dezvolta crăpături pe scoarță, iar suprafața va fi ușor scufundată. Exsudatul bacterian chihlimbariu, amestecat cu seva plantei, poate fi prezent pe scoarță.

    Monitorizarea și combatere

    Riscul de infecție trebuie verificat folosind modele de prognoză, fiind concentrat în faza de înflorire a pomilor. Ca măsură preventivă se recomandă selectarea soiurilor și/sau a portaltoaielor mai puțin susceptibile.

    De asemenea, părțile infectate ale plantelor sau chiar pomi întregi ar trebui eliminați imediat în perioada de vegetație, iar pentru a elimina inoculul, igiena atentă ar trebui realizată în timpul iernii, prin îndepărtarea cancerelor hibernante și în extindere.

    Tăierile se fac la 15 – 45 cm sub zona bolnavă. Instrumentele utilizate pentru tăiat trebuie dezinfectate după fiecare tăiere (hipoclorit de sodiu sau alcool izopropilic 70%).

    Important! Evitați tăierile în perioadele umede.

    Toate uneltele de tăiere trebuie dezinfectate cu atenție pentru a evita răspândirea bolii. Terenul din jur trebuie controlat pentru plantele spontane care ar putea găzdui patogenul.

      Referitor la produsele de protecție a plantelor, ciuperca asemănătoare drojdiei, Aureobasidium pullulans, și bacteria Bacillus subtilis pot fi utilizate ca agenți de control biologic.

      Produsele biologice trebuie aplicate înainte de infecție.

      Eficiența lor se bazează pe competiția pentru nutrienți și spațiu. Poate fi efectuat un tratament cupric la dezmugurire, dacă focul bacterian a fost prezent în anul precedent.

      Cuprul are efect și împotriva rapănului mărului, dar poate cauza rugozitate pe fructe la anumite soiuri.

      Nu există substanțe chimice curative cunoscute care să elimine E. amylovora din plantele infectate.

      Sursă: Cursul Biofruitnet tradus și adaptat în limba română, disponibil pe acest link.

      Vezi și Rapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase.

      ‹ adv ›
      ‹ adv ›

      Comentează

      Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
      Introduceți aici numele dvs.

      ‹ adv ›

      Recomandate

      ‹ adv ›