‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase

Rapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rapănul mărului (Venturia inaequalis) este cea mai frecventă boală fungică la cultura mărului care afectează recolte întregi, precum și producția din anul următor. Daunele pot apărea atât în plantă, cât și în timpul depozitării fructelor.

În agricultura ecologică, controlul rapănului se realizează în mare parte folosind măsuri preventive. Produsele de protecție a plantelor sunt utilizate pentru combatere directă înainte de începutul ploii și în timpul germinării sporilor pentru „stoparea rapănului”.

Combinarea soiurilor robuste și rezistente cu practicile agronomice adecvate și metodele de prognoză pentru optimizarea tratamentelor reduce nevoia de protecție biologică a plantelor.

‹ adv ›

Măsuri preventive în controlul rapănului mărului

  • Folosiți soiuri rezistente, de exemplu, Topaz, Story Inored, GoldRush.
  • Aplicați măsuri sanitare, de exemplu, greblați frunzele căzute toamna târziu și mărunțiți-le cu un mulcitor pentru a promova degradarea frunzelor.
  • Folosiți modele de prognoză pentru estimarea zborului ascosporilor și calcularea acumulării gradelor-oră.
  • Folosiți sisteme de irigare prin picurare; dacă irigați prin aspersiune, evitați ca plantele să rămână umede mai mult de opt ore.
  • Conduceți structura pomului să fie deschisă la lumină și cu dezvoltare vegetativă limitată.

Controlui direct al rapănului mărului:

  • Tratamentul preventiv trebuie efectuat imediat înainte de apariția ploii.
  • Pentru soiurile susceptibile se recomandă întotdeauna acoperirea plantației ferind-o de toate precipitațiile din perioada stadiilor de buton roz până la înflorirea completă (Imaginile E-G).
  • În caz de propagare puternică a sporilor, tratați cu produse ce conțin sulf sau cupruAlternarea aplicării cuprului și a polisulfurii de calciu crește riscul de apariție a rugozității pe fructe chiar și la soiurile nesusceptibile. După înflorire continuați tratamentele cu polisulfura de calciu deoarece este mai puțin fitotoxică.

Vezi și Combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella) prin metoda dezorientării în masă.

Control timpuriu (stopare a rapănului)

  • Tratamentul se efectuează în faza de germinare a sporilor pe frunzele umede.
  • Faceți tratamentul în baza modelelor de prognoză (de exemplu, RimPro2.) (Imaginea D) sau calculând acumularea gradelor-oră (temperatura medie de la începutul ploii conform orelor cu umiditate).
  • Calculați 250 de grade-ore pentru intervenția timpurie. Repetați tratamentul dacă apar ploi.
  • Polisulfura de calciu este cel mai eficient produs. Utilizați aceleași doze ca și la controlul preventiv. Alternativ, folosiți bicarbonați în combinație cu sulf umectabil.
  • Nu se recomandă de aplicat în perioada de vegetație produse pe bază de cupru din cauza efectelor sale fitotoxice asupra frunzelor și fructelor.

Tratamente pentru combaterea rapănului mărului (valori în kg sau l pe ha pentru 10 000m3 de volum de coroană)* după FIBL:

Pentru a spori eficiența tratamentelor, se poate adăuga un agent de aderență și/sau un agent de umectare.

‹ adv ›
  1. Cupru: reducerea cantității de cupru începe în perioada preînfloririi. Nu se folosește cupru în perioada înfloririi, din cauza riscului de provocare a rugozității.
  2. Sulf: se utilizează abia la temperaturi peste 12 °C, deoarece sulful acționează prin evaporare. Cu cât temperatura este mai înaltă, cu atât doza este mai mică.
  3. Polisulfură de calciu: poate avea un efect de rarefiere atunci când este aplicată în perioada înfloririi, în funcție de vreme, de numărul de tratamente și de doza aplicată.
  • Doza aplicată pentru un volum de coroană de 10 000m3. Tratament profilactic înainte de perioada de infectare: fungicidele de contact acționează împotriva ascosporilor proaspăt germinați. Tratament: se aplică pe frunzele umede împotriva ascosporilor în germinare după apariția infecției.

V-ar putea plăcea și articolul despre Utilizarea albinelor zidar pentru polenizare mai timpurie.

Lectură suplimentară

Permalink: Organic-farmknowledge.org/tool/44121

‹ adv ›
  • Kelderer, M., Casera C., Lardschneider, E. 2008 Carbonați formulați și neformulați destinați controlului rapănului mărului (Venturia inaequalis) în cultivarea ecologică a merelor . Germania.
  • Ecofruit: Conferința Internațională nr. 13: Tehnici de cultivare și probleme fitopatologice în producerea ecologică a fructelor.
  • Kelderer, M., Casera, C., Torre, A. L. 2010 Tratări preventive și curative cu carbonați împotriva rapănului mărului (Venturia inaequalis) în plantațiile ecologice de măr . Semantic Scholar.

Pagini web

  • Adolphi, C., Oeser, N. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Măsuri preventive în producerea ecologică a fructelor sămânțoase. FÖKO, BIOFRUITNET.
  • Boutry, C., Ludwig, M., Schärer, H. J. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Controlul direct folosind sisteme de suport al deciziilor. FiBL, BIOFRUITNET.
  • Oeser, N. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Soiuri robuste pentru Europa Centrală. FÖKO, BIOFRUITNET.
  • Lindhard-Pedersen, H. și Bojesen, M. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Soiuri robuste pentru Nordul Europei. Hortiadvice, BIOFRUITNET.
  • Verificați platforma Organic Farm Knowledge pentru mai multe recomandări practice.

Aceste recomandări au fost realizate în cadrul unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›