În circuitul său în natură, azotul (N) circulă constant între diferite forme care includ: nitratul (NO3–), amoniacul (NH3) dizolvat în apă, amoniacul (NH3) sub formă de gaz, amoniul (NH4+), azotul organic (N) din materia organică și din microorganisme și azotul sub formă de gaz (N2).
Numai nitrații (NO3–) și amoniul (NH4+) sunt considerate a fi „forme disponibile pentru utilizarea de către plante”.
Amoniul (NH4+) – prima formă de azot utilizabilă pentru plante
Amoniul (NH4+), este prima formă de azot utilizabilă pentru plante, fiind eliberat atunci când azotul organic este descompus de microorganismele din sol.
Acest proces, numit „mineralizare”, are loc într-un ritm mai rapid la sfârșitul primăverii, vara și toamna devreme decât în lunile mai reci, deoarece solurile calde și umede promovează/ susțin activitatea microbiană.
Amoniul (NH4+) are sarcină pozitivă. Deoarece particulele de sol au o încărcare/sarcină negativă, există o atracție între particulele de amoniu și sol/materia organică, fapt care împiedică amoniul să se miște odată cu apa care curge gravitațional din zona rădăcinilor.
Într-un anumit sens, amoniul se „lipește” de sol devenind disponibil plantelor pentru o perioadă mai mare de timp.
Nitratul (NO3–) – ușor de pierdut prin levigare din zona rădăcinii
În schimb, nitratul (NO3–), încărcat negativ, este ușor de pierdut prin levigare din zona radiculară.
Pierderile posibile de azot din câmpurile fermierilor includ:
- „levigarea” (mișcarea gravitațională a nitratului NO3– în afara zonei radiculare) și „denitrificarea” (conversia nitratului NO3– în gaz N2) în condiții de exces de umiditate;
- „volatilizarea” amoniacului (din îngrășămintele aplicate, soluri și plante);
- captarea / absorbția azotului în plante și îndepărtarea acestuia odată cu părțile recoltate ale culturii;
- „imobilizarea” (absorbția azotului de către microorganisme în materia organică) și „azotul schimbabil” (legat de particulele solului) – ambele sunt considerate pierderi temporare prin faptul că azotul rămâne în sol, dar o mare parte din el poate redeveni disponibil pentru plante.
Îngrășămintele convenționale cu azot care sunt aplicate pe solurile agricole sunt supuse unei nitrificări rapide – conversia unidirecțională între forma de azot de amoniu (NH4+) și forma de nitrat/azotat (NO3–).
Procesul de nitrificare este puternic influențat de temperatura solului și de nivelul bacteriilor de nitrificare și performanța acestora.
Durata de nitrificare în funcție de temperatură:
Cum ajută inhibitorii în evitarea pierderilor de azot
Aplicarea inhibitorilor de volatilizare și nitrificare poate îmbunătăți eficiența utilizării azotului, poate crește randamentul și calitatea culturilor și poate reduce poluarea mediului cauzată de utilizarea excesivă a îngrășămintelor cu azot.
Inhibitorii chimici de urează și nitrificare (NBPT/NPPT, DMPP, DCD și Nitrapyrin) sunt încă disponibili pentru optimizarea disponibilității azotului pe câmpurile agricole, deși protecția lor împotriva volatilizării și nitrificării este de până la 14 zile în cazul inhibitorilor de urează NBPT/NPPT și până la 30-40 de zile în cazul inhibitorilor de nitrificare DMPP, DCD și nitrapirină, în funcție de temperatura solului, umiditatea, pH-ul și conținutul solului de materie organică.
Totuși, literatura științifică menționează adesea impactul negativ al inhibitorilor chimici asupra microflorei benefice a solului.
CICh ROMANIA a dezvoltat îngrășăminte cu inhibitor unic NATURAL pentru a reduce pierderile de azot din zona rădăcinii
Din acest motiv, preocupările CICh ROMANIA sunt îndreptate către minimizarea pierderilor de azot din zona radiculară, prin înglobarea în gama de fertilizanți dezvoltată a tehnologiilor NG și respectiv NG+.
Aceste tehnologii au ca efect conversia graduală continuă, prelungită a azotului din forma stabilă amoniacală în nitrit și apoi în nitrat, asigurând plantelor timp îndelungat pentru absorbția azotului, înainte de a fi pierdut prin levigare și denitrificare.
Tehnologia NG+® utilizată în gama de îngrășăminte cu azot CICH ROMANIA diferă semnificativ de inhibitorii chimici convenționali, fiind un inhibitor natural de volatilizare și nitrificare unic și complex din extracte de plante.
Tehnologia NG+® extinde disponibilitatea azotului până la 90-110 zile
Acesta stabilizează azotul amoniacal NH4+-N din sol minimizând pierderile de azot prin volatilizare, levigare și denitrificare și determină un model de eliberare continuă a azotului din fertilizanți prin extinderea disponibilității acestuia până la 90-110 zile (asigurarea disponibilității azotului în fazele critice și de consum maxim ale plantelor).
Pentru detalii, accesați acest link.Tehnologia NG+® conține:
- compuși prebiotici naturali care susțin dezvoltarea microorganismelor benefice, crescând eficacitatea biologică naturală a solurilor (îmbunătățirea colonizării rizosferei cu bacterii benefice și a rădăcinilor cu ciuperci micorizice arbusculare) și accelerând descompunerea/mineralizarea reziduurilor vegetale din anii anteriori;
- compuși naturali care accelerează diviziunile celulare și ajută la creșterea și dezvoltarea sistemelor radiculare puternice îmbunătățind transportul nutrienților în plante, toleranța la factorii de stres și rezistența la agenți patogeni;
- un sistem de chelatare naturală care permite creșterea disponibilității nutrienților, prelungind efectul fertilizării cu azot (caracter îmbunătățit de eliberare lentă/continuă a nutrienților din îngrășămintele care conțin azot prin imobilizarea temporară a amoniului în forma organică de azot);
- compuși naturali care sporesc efectul de repelență asupra nematozilor și insectelor mici nefiind periculoși pentru polenizarea albinelor. Este o tehnologie non-toxică, fără efect de poluare a solului.
Îngrășămintele din gama N-GUARD+®: pot fi aplicate într-o singură doză pe toată perioada de vegetație reducând costurile de aplicare a îngrășămintelor și crescând profitabilitatea.
Nu în ultimul rând, prin dezvoltarea gamei de produse cu tehnologiile NG și NG+ care reduc pierderile de azot, CICh Romania este implicată activ în reducerea semnificativă a poluării mediului înconjurător.
Pentru informații și recomandări tehnologice apelați cu încredere la reprezentantul CICh în Moldova, disponibil la numărul de telefon: +373-696-41-477.
Toată gama de fertilizanți CICh poate fi analizată pe Agromag.md.