FOTO. 3 hibrizi de porumb KWS ce au înregistrat recolte începând cu 12 tone per hectar în nordul țării

1270
Link sponsorizat

După ce, în cadrul unui seminar organizat de Compania KWS la sfârșitul lunii septembrie în sud-estul țării, o bună parte din fermieri au apreciat potențialul noilor hibrizi de porumb din grupul Clima Control și au menționat că vor opta pentru aceștia în anul viitor, a venit timpul să prezentăm rezultatele obținute și în partea de nord a țării.

Lotul demonstrativ din satul Slobozia Cremene, Soroca a inclus 12 hibrizi de porumb marca KWS din diferite grupe de maturitate, ce au fost semănați și, apoi, monitorizați pe parcursul vegetației. În cadrul unui seminar organizat recent, peste 40 de producători au participat la recoltarea acestora, determinând calitatea roadei, iar, mai apoi, boabele au trecut proba cântarului.

Link sponsorizat

„Deja am recoltat 8 hibrizi de porumb în sud-estul țării la sfârșitul lunii septembrie, inclusiv 3 hibrizi noi din grupa Clima Control și ne putem mândri cu recolte bune, de calitate. Astfel, am decis să prezentăm rezultatele și pentru zona de nord. Lotul demonstrativ a fost înființat în cadrul gospodăriei Prietenia Agro SRL. Am semănat 12 hibrizi de porumb cu diferite grupe de maturitate, atât cei deja semănați pe larg de fermieri, cât și hibrizi noi, ce vin să suplineasca necesitățile producătorilor. Unul dintre cei mai cultivați hibrizi în zona de nord a țării este Kerberos, dar rezultatele obținute în cadrul platformelor demonstrative ne-au ajutat să identificăm încă doi hibrizi ce vor deveni lideri: Smaragd și KWS 4484. Hibrizii respectivi s-au manifestat cel mai bine în acest an. Iată de ce, o bună parte dintre fermieri îi vor cultiva, fie vorbim de cei de la nordul, centrul sau sudul țării. În continuare, ne propunem să testăm cele mai bune soiuri și hibrizi KWS pentru principalele culturi cultivate în Moldova și să punem la dispoziția fermierilor tot ce-i mai bun. În acest sens, dacă vorbim de cultura porumbului, în anul viitor vor fi cultivați încă 4 hibrizi pe platforme demonstrative pentru a testa potențialul acestora pe suprafețe mai mari”, a relatat Octavian Boubătrîn, manager de țară KWS.

Se spune că, în agricultură nu există an cu probleme și provocări care să se repete. Condițiile de mediu devin tot mai aspre, afectând în bună parte productivitatea culturilor, iar materialul semincer cu genetică bună ce ar asigura toleranță sporită la secetă și arșiță fiind la mare căutare. Astfel, hibrizii din grupa Clima Control menționați anterior, fac față acestor provocări, iar pentru ca fermierii să aleagă sigur hibridul potrivit, Radu Șaganean a prezentat o scurtă descriere a acestora.

„Pentru zona de nord recomandăm hibrizii extratimpurii și timpurii, ce reușesc să atingă maturitatea și umiditatea optimă de recoltare la timpul potrivit. Totuși, în cadrul lotului demonstrativ au fost semănați hibrizi din diferite grupe de maturitate pentru a prezenta potențialul acestora. Vorbim de hibrizi extratimpurii, începând cu FAO 250 și până la hibrizi semi-tardivi din grupa de maturitate FAO 450. În cadrul platformei au fost semănați și 3 hibrizi noi: hibridul Kavalier (FAO 250) a cărui potential, în acest an, poate fi apreciat doar în loturile demonstrative, Hibridul Smaragd (FAO 350) și hibridul Kashmir (FAO 370). Aceștia vor fi disponibili în comercializare începând cu primăvara anului următor și sunt recomandați şi pentru partea de nord a țării. Fermierii din zonă, cunoscând rezultatele pe care le pot obține, vor avea mai multă încredere alegând un anumit hibrid, fiind siguri că acesta oferă recolte sporite și este adaptat condițiilor din regiune”, ne-a relatat Radu Șaganean, manager produse porumb și floarea soarelui KWS.

Precum am menționat anterior, în acest an unul dintre preferații fermierilor din zona de nord s-a dovedit a fi hibridul Kerberos. Acest lucru a fost confirmat și de Dumitru Lupu, reprezentantul comercial al întreprinderii Elitagrotehnologie pentru regiunea Soroca-Florești, distribuitorul oficial KWS.

„Deja de câțiva ani suntem distribuitorii companiei KWS, iar acest parteneriat de durată a fost posibil datorită materialului semincer de calitate. Chiar dacă, doar în ultimii ani fermierii au ajuns să cultive semințe de porumb și floarea soarelui marca KWS, până acum compania fiind cunoscută datorită semințelor de sfeclă de zahăr de calitate, aceasta a reușit să introducă pe piață unii dintre cei mai productivi hibrizi pentru aceste culturi. Începând cu acest an, sunt disponibile și semințe de grâu și orz de la KWS și așteptăm rezultate deosebite. În zona de nord, cei mai solicitați hibrizi sunt cei timpurii, deoarece reușesc să se dezvolte normal în condiții de secetă tot mai accentuată în ultimii ani și să atingă umiditatea boabelor necesară pentru recoltare”, a spus Dumitru Lupu.

Un partener de încredere a companiei KWS a devenit SRL Prietenia Agro, care deja de ani buni seamănă cea mai mare parte din câmpurile destinate culturii porumbului cu semințe KWS. Loturile demonstrative au fost organizate în cadrul acestei întreprinderi, iar Ana Rîjac, agronom, susține, că în condițiile în care întreprinderea nu dispune de uscătorie pentru boabe, hibrizii de la KWS sunt mai buni, atingând umiditatea optimă pentru recoltare în termeni reduși.

„Din cele peste 2500 de hectare, pe circa 420 am semănat în acest an porumb, optând în mare parte pentru semințe de la KWS. Acești hibrizi au toleranță sporită la secetă, temperaturi înalte și oferă recolte bune. De fapt, îi cultivăm de peste 15 ani, inițial apelând la importatori, iar acum, suntem mulțumiți de faptul că avem material semincer de calitate la îndemână. În acest an, am mai cultivat rapiță de la această companie și câteva hectare de floarea soarelui pentru a testa hibrizii. La porumb, preferatul nostru este hibridul Kerberos pe care îl cultivăm pe cea mai mare suprafață, însă, în următorul an, datorită rezultatelor platformei demonstrative, vom semăna pe suprafețe mai mari și noii hibrizi din grupa Clima Control. Nu avem uscătorie, iar hibrizii KWS înseamnă boabe de calitate cu umiditatea optimă la recoltare”, a menționat Ana Rîjac.

Fermierii din zonă prezenți la eveniment, au menționat că, hibrizii de porumb de la KWS se deosebesc prin performanță la capitolul recoltă și calitatea boabelor.

„Acum 5 ani am cultivat pentru prima dată hibrizi de la KWS pe câteva loturi, iar deja de 3 ani aceștia sunt cultivați pe o bună parte din suprafață. Ceea ce ne determină să-i cultivăm, an de an, sunt recoltele bune obținute per hectar și faptul că pierd foarte rapid din umiditate. Preferații mei sunt hibrizii Kerberos și Klassiks, sunt unii dintre cei mai buni. Datorită platformei demonstrative organizate, am putut aprecia și potențialul altor hibrizi, pe care încă nu i-am testat în cadrul gospodăriei și îi vom cultiva în anul următor”, a menționat Vitalie Bacalîm, fermier din raionul Soroca.

„Avem circa 1150 de hectare în gestiune. Pentru noi, este foarte important să fim asigurați cu inputuri de calitate, astfel, am devenit clienții fideli ai companiei Elitagrotehnologie. Datorită acesteia, acum 5 ani am cultivat pentru prima dată hibrizi de la KWS, iar acum 90% din semințele de porumb sunt procurate de la această companie. Am recoltat recent hibridul Krabas, iar recolta medie obținută este de peste 8,5 tone per hectar. Acesta a fost cultivat pe terenuri cu soluri erodate și nu m-am așteptat la așa recolte. Am procurat și semințe de grâu, iar în următoarea săptămână acestea urmează a fi semănate. Mă bucur mult, că avem ocazia să apreciem recoltele participând la astfel de seminare, ne este mult mai ușor să ne determinăm ce hibrid să cultivăm”, a spus Valentin Calinicenco, SRL VisAgromag.

Potrivit rezultatelor probei cântarului, cel mai productiv hibrid s-a dovedit a fi noul hibrid Kashmir, recolta fiind de 12,32 tone per hectar. Pe locul doi s-a clasat noul hibrid Smaragd, asigurând o recoltă de 12,16 tone per hectar. Cu recolta de aproape 12 tone (11,99) per hectar hibridul KWS 4484 s-a clasat pe locul 3. În cadrul platformei demonstrative de la Slobozia Cremene, recolta minimă a fost de peste 8,5 tone per hectar, ceea ce confirmă performanța hibrizilor KWS. Amintim că, pentru a obține astfel de recolte este important să respectăm tehnologia de creștere.

Link sponsorizat

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here