‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole10 lucruri importante despre alimentele ecologice pe care trebuie să le cunoști

10 lucruri importante despre alimentele ecologice pe care trebuie să le cunoști

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Modelul ecologic este în plină expansiune! În ultimii zece ani, proporția de alimente ecologice vândute aproape s-a dublat. Dar alimentele ecologice își merită cu adevărat prețul? Și sunt într-adevăr ecologice întotdeauna acele produse astfel etichetate? Green Nations a realizat un articol la acest subiect, pentru a oferi răspunsuri la cele mai importante întrebări.

Cât de bun este în realitate produsul ecologic? Discuția despre ecologie are loc peste tot astăzi. În mass-media, în privat, la coada în supermarket. „Ecologic este pur și simplu mai bun”, se aude din nou și din nou. Astfel, clienții cumpără alimente ecologice și produse ecologice în speranța de a mânca mai sănătos și de a face bine mediului înconjurător. Dar nu tot ceea ce îți spui despre modelul ecologic este corect.

În continuare sunt prezentate 10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre ecologie și alimentele ecologice:

  • Ce înseamnă ecologic, de fapt?

Cerințele minime care trebuie îndeplinite pentru ca un produs alimentar să poată să se numească ecologic sunt stabilite de legislația Uniunii Europene: și anume că, provine dintr-o fermă certificată ecologic, nu a fost modificat genetic și a fost produs fără utilizarea pesticidelor sau îngrășămintelor chimice.

‹ adv ›

Animalele întreținute pentru producerea laptelui, ouălor sau cărnii trebuie crescute și îngrijite într-un mod adecvat speciei – de regulă, fără utilizarea antibioticelor sau a hormonilor de creștere. În plus, produsele ecologice nu pot fi iradiate cu radiații ionizante și sunt permiși mai puțini aditivi alimentari (și anume aproximativ 50 în loc de peste 300).

O mică picătură de amărăciune: alimentele ecologice pot conține până la cinci procente de ingrediente non-ecologice.

NOTĂ! Alimentele ecologice sunt alimente obținute în procesul de cultivare ecologic-controlat și au fost produse fără utilizarea de substanțe sau îngrășăminte sintetizate chimic.

‹ adv ›
  • De ce sunt mai scumpe produsele ecologice?

Costul și efortul depus pentru producerea alimentelor ecologice este mai mare. Dacă, de exemplu, nu se folosesc substanțe chimice pentru combaterea buruienilor, aceasta trebuie realizată manual. În același timp, recoltele obținute pe hectar sunt mai mici dacă suprafețele cultivate sunt gestionate durabil. În loc să se folosească îngrășăminte chimice, terenurile agricole ecologice sunt recondiționate în mod natural – de exemplu, prin rotația culturilor, care îmbunătățește calitatea solului.

Carnea, laptele și ouăle ecologice sunt mai scumpe, deoarece animalele au mai mult spațiu și pot trăi mai mult înainte de sacrificare. În loc de rase crescute pentru producție performantă și rapidă de carne, se optează pentru rase de animale care sunt mai puțin sensibile la boli.

Cu toate acestea, fructele și legumele ecologice de sezon din regiune sunt ieftine. Oricine care cumpără produse autohtone și lasă în urmă pe cele exotice importate, nu numai că economisește bani, dar și va fi recompensat cu alimente de cea mai înaltă calitate.

‹ adv ›

NOTĂ! Deoarece costul și efortul depus pentru producerea alimentelor ecologice sunt mai mari, acestea sunt în mod automat devin mai costisitoare. Fructele și legumele de sezon sunt, de asemenea, disponibile în calitate ecologică la un preț rezonabil.

  • Ce etichete ecologice există și ce semnifică acestea?

Nu toate semnele ecologice sunt la fel. Cea mai cunsocută, signa eco UE, poate fi găsită pe majoritatea produsele ecologice. Un criteriu: 95% dintre ingrediente din producția agricolă trebuie să provină din cultivarea ecologică. Adică produsul nu este 100% ecologic. Acesta este motivul pentru care, în special, produsele ecologice ieftine la reducere, adesea poartă doar această signă.

Dacă doriți produse 100% ecologice, de obicei, trebuie să cheltuiți mai mult. Produse cu etichete precum Bioland, Naturland sau Demeter, de exemplu, sunt produse după reguli mai stricte. Unele dintre aceste standarde ecologice depășesc cu mult liniile directoare prevăzute în Regulamentul ecologic al UE.

Un exemplu: Regulamentul ecologic al UE permite aproximativ 45 de aditivi în produsele etichetate conform acestuia. Bioland este limitat la 22 aditivi, Demeter la doar 20 de aditivi.

Aceste asociații de agricultură ecologică au uneori reguli mult mai stricte decât prevede legea. Iată o imagine de ansamblu a celor mai importante semne (sigilii) ecologice:

NOTĂ! Pentru ca alimentele să primească un sigiliu ecologic, 95 procente dintre ingrediente trebuie să provină din cultivarea ecologică.

  • Sunt alimentele ecologice mai puțin contaminate cu substanțe nocive?

Studiile făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) arată că, fructele și legumele ecologice conțin reziduuri semnificativ mai puține de pesticide de sinteză chimică decât produsele convenționale. Mai ales în cazul fructelor perisabile precum pomușoare sau struguri, prelungirea artificială a termenului de valabilitate cu substanțe chimice este o practică obișnuită.

Cojile de citrice, de exemplu, sunt aproape întotdeauna pulverizate dacă nu sunt etichetate ca netratate. Cu toate acestea, în cazul produselor ecologice, nu este permisă utilizarea unor astfel de tratamente.

În special, în privința „duzinei murdare” de alimente care sunt cel mai puternic contaminate cu pesticide, ar trebui, prin urmare, să recurgeți la cele ecologice: acestea includ căpșunele, nectarinele, merele, piersicii, perele, cireșele, strugurii, roșiile – în calitate de fructe și spanacul, țelina, ardeiul și cartofii – legume.

NOTĂ! Alimentele ecologice conțin semnificativ mai puține substanțe nocive decât produsele convenționale. Utilizarea agenților de pulverizare nu este permisă în cazul acestora.

  • Produsele ecologice de la reduceri sunt de o calitate mai rea?

În cazul în care un produs se etichetează drept ecologic, înseamnă că și conținutul este ecologic – același lucru este valabil și pentru reduceri, deoarece legislația UE se aplică și etichetelor private ecologice din comerțul cu amănuntul. Aceasta înseamnă că, tot ceea ce poartă un însemn ecologic într-un magazin cu reduceri îndeplinește cerințele legale minime.

Cu toate acestea, cei care acordă importanță unor reguli chiar mai stricte, de exemplu o fermă de reproducere și creștere a animalelor, se descurcă mai bine cu produsele de la asociațiile de agricultură ecologică, întrucât deseori depășesc cu mult minimul.

Asociațiile agricole ecologice includ, printre altele, Demeter și Bioland. Cu toate acestea, produsele date costă mai mult și, prin urmare, sunt mai degrabă oferite în magazinele ecologice, la iarmaroacele săptămânale sau în supermarketuri cu o gamă largă de produse.

NOTĂ! Toate produsele care poartă sigiliu ecologic îndeplinesc, de asemenea, cerințele ecologice. Cu toate acestea, cei care acordă și mai multă importanță creșterii și îngrijirii animalelor ar trebui să recurgă mai degrabă la produsele asociațiilor de agricultură ecologică.

  • Ce este mai bine: ecologic sau regional?

Regional nu înseamnă neapărat că un produs este produs în mod sustenabil. Ouăle convenționale din regiune provin probabil dintr-o fermă mare, legumele regionale pot fi tratate cu pesticide. Nu este și cazul alimentelor ecologice. În același timp, mulți comercianți ecologici sunt dornici să coopereze cu producătorii regionali.

Agricultura ecologică are, de asemenea, un efect pozitiv mai mare asupra mediului înconjurător decât agricultura convențională. Agricultura ecologică are chiar efecte pozitive precum ar fi reducerea pierderilor și acidificării solului, promovarea biodiversității și protecția apelor subterane.

Vitele crescute ecologic trăiesc mai mult și provoacă o eliberare mai mare de CO2 per animal, dar din moment ce sunt crescute considerabil mai puține animale pe unitate de suprafață, emisiile totale sunt mai mici. Și cei care cumpără pe bază sezonieră, primesc produse mai puțin poluate și mai durabile din agricultura ecologică.

NOTĂ! Nu toate regiunile sunt la fel de sustenabile. Dar cei care cumpără produse ecologice primesc produse mai puțin contaminate și mai durabile, provenite din cultivare ecologică.

  • Carnea ecologică provine cu adevărat de la animale mai fericite?

Există ferme mici și mari pentru creșterea ecologică, dar nu există creșterea animalelor în masă. Dacă, de exemplu, un fermier ecologic întreține 3000 de pui, el are o populație aproape minusculă în comparație cu sistemele convenționale care pot întreține peste 200.000 de pui. Exploatarea corespunzătoare a speciilor cu spațiu adecvat pentru fiecare animal, inclusiv un pasaj liber, așa cum este prevăzut de lege pentru fermele ecologice, este atât de ușor de pus în aplicare – nevoile specifice speciilor fiind asigurate.

Hrana trebuie, de asemenea, să provină din cultivarea ecologică, de preferință de proveniență proprie. Utilizarea preventivă a antibioticelor este interzisă; tratamentul este administrat numai atunci când animalele sunt într-adevăr bolnave.

Apropo, asociațiile de agricultură ecologică depășesc cerințele legale pentru a oferi animalelor lor o viață bună.

NOTĂ! Da, așa este! În creșterea ecologică nu există creșterea în masă a animalelor. Animalele sunt întreținute corespunzător speciilor, cu spațiu suficient și hrănite cu hrană ecologică. De asemenea, utilizarea antibioticelor este strict interzisă.

  • Sunt produsele ecologice mai sănătoase?

Conținutul de nutrienți din fructe și legume depinde de mulți factori, cum ar fi vremea, lumina, aerul și calitatea solului. Absența pesticidelor de sinteză chimică – cu aproximativ același conținut mediu în nutrienți – este cel mai sănătos aspect al unui produs ecologic.

Carnea, laptele și ouăle ecologice au, de asemenea, un avantaj: ele nu conțin hormoni sau antibiotice. Datorită hrănirii adecvate speciilor, de exemplu cu iarbă proaspătă și mai multă mișcare, produsele de la animale crescute ecologic au și altă calitate – mai mulți acizi grași omega-3 care îmbunătățesc sănătatea.

NOTĂ! Alimentele ecologice sunt mai sănătoase, deoarece nu conțin pesticide chimice, hormoni suplimentari sau antibiotice.

  • Alimentele ecologice se alterează mai repede?

Deoarece fructele și legumele organice nu sunt tratate cu ceară și pesticide, ele se pot altera mai repede decât produsele cultivate convențional. Alte produse ecologice, cum ar fi cârnații, salatele, pastele sau conservele pot avea, de asemenea, o durată de valabilitate mai scurtă dacă nu se utilizează conservanți.

Cel mai bine este să faceți cumpărăturile mai des și să mâncați mâncarea proaspătă și cât mai rapid, pentru a evita surprizele neplăcute ale alimentelor expirate.

NOTĂ! Alimentele ecologice au o durată de viață mai scurtă, deoarece nu se utilizează conservanți sau alte substanțe similare.

  • Ar putea fi posibil ca toată lumea să mănânce ecologic?

Weltagrarbericht (Raportul Global pentru Agricultură) afirma că pentru a combate foamea mondială nu este decisiv să se producă în mod semnificativ mai multe alimente, ci să se obțină o disponibilitate mai bună la fața locului.

Mâncarea trebuie produsă, procesată și distribuită acolo unde este nevoie – folosind metode ecologice și micii proprietari. Acesta este singurul mod de a asigura o ofertă durabilă pentru toți oamenii pe termen lung.

Prin urmare, este irelevant faptul că agricultura ecologică produce randamente ceva mai mici decât agricultura convențională. Dimpotrivă: Conceptele regionale și durabile de cultivare ar trebui să reprezinte viitorul.

NOTĂ! Nu este necesară creșterea producției, dar mai ales crearea unei disponibilități locale mai bune de hrană pentru a atinge acest obiectiv.

Lecții de ținut minte

Decizia să cumpărați alimente ecologice sau nu vă aparține. A spune că numai alimentația ecologică reprezintă o dietă sănătoasă nu este adevărat, pentru că nu este sănătos dacă nu ai o dietă echilibrată.

Acordați atenție unei diete echilibrate și mâncați cu moderație, deoarece trei batonașe de ciocolată pe zi, chiar dacă sunt ecologice, cu siguranță nu este sănătos. Abia după aceasta poți aborda întrebarea dacă vrei să cumperi alimente cu reziduuri de substanțe chimice sau nu.

Puteți cumpăra cele mai bune alimente ecologice proaspete de la fermă, de la iarmarocul săptămânal sau de la un magazin ecologic. Acolo veți găsi, în principal, produse de la asociații agricole precum Demeter sau Bioland. Acestea respectă linii directoare chiar mai stricte decât cele din Regulamentul ecologic al UE. Totuși, supermarketurile bine gestionate oferă și produse ecologice etichetate cu eticheta ecologică CE.

Un lucru este sigur: ecologic este bun pentru tine – și, de asemenea, pentru mediul înconjurător. Agricultorii ecologici nu folosesc îngrășăminte care conțin nitrați și, prin urmare, nu poluează apele subterane. Deoarece pesticidele chimice sunt utilizate doar într-o măsură foarte limitată, aceste produse oferă un echilibru ecologic pozitiv.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›