joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Bayer-Dekalb: Rezultate remarcabile la cultura de rapiță în gospodăria Climăuțanul Agro

FOTO. Bayer-Dekalb: Rezultate remarcabile la cultura de rapiță în gospodăria Climăuțanul Agro

0
FOTO. Bayer-Dekalb: Rezultate remarcabile la cultura de rapiță în gospodăria Climăuțanul Agro

Rapița este cultura care poate aduce fermierilor cel mai important profit. Acest lucru este bine cunoscut, iar agricultorii de la noi încearcă, an de an, să valorifice pe deplin potențialul acestei culturi. Însă, pe lângă respectarea cu strictețe a întregului lanț tehnologic, o influență deosebită o are alegerea unui hibrid de calitate, testat în timp.

În context, compania Bayer-Dekalb a organizat Ziua câmpului pentru rapiță în raionul Ocnița, satul Sauca, iar gazda evenimentului, Alexei Chiriac, mândru de cum arată solele cu rapiță, a explicat colegilor prezenți despre tehnologia aplicată și a atenționat asupra necesității administrării îngrășămintelor, dar și alegerea corectă a produselor de uz fitosanitar, care până la urmă garantează o recoltă pe potrivă.

Ionuț Drobotă, Director de vânzări Dekalb în Republica Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că, la Ziua câmpului au participat pe de o parte reprezentanți ai companiilor de distribuție, pe de altă parte fermieri, care au fost interesați cum să obțină o productivitate maximă la hibrizii de rapiță Dekalb.

„În cadrul evenimentului, dedicat exclusiv culturii de rapiță de toamnă, participanții au putut vedea hibrizii Dekalb în condiții de câmp și au aflat noutățile din portofoliul companiei. Evenimentul a fost structurat în 2 părți, în prima parte am fost direct în câmp și am văzut cum s-a dezvoltat rapița, iar în a doua parte am avut o scurtă prezentare în sală, unde am subliniat anumite aspecte privind managementul acestei culturi. Câmpurile pe care le-am vizitat sunt câmpuri foarte bune, aș spune eu, mai ales dacă ținem cont de stadiul în care a iernat această cultură. Să nu uităm că, am vizitat două câmpuri în care rapița a intrat în iernare în stadiul de 4 frunze, ceea ce înseamnă cam jumătate din cât ar fi stadiul optim. Însă, hibrizii Dekalb au trecut fără probleme peste temperaturile scăzute din iarnă și ulterior, au dezvoltat o masă vegetativă și o încărcătură cu silicve foarte bună. Avem in medie 8-10 ramificații pe fiecare planta, ceea ce este de asemenea foarte îmbucurător”, a ținut să remarce Ionuț Drobotă.

Portofoliul de hibrizi Dekalb s-a îmbogățit anul acesta cu un hibrid nou, este vorba despre DK Exception care este un hibrid convențional, recomandat pe majoritatea tipurilor de sol și a tehnologiilor de cultivare întâlnite în Republica Moldova.

„De altfel, întreg portofoliul Dekalb conține hibrizi stabili, care se pretează a fi cultivați în orice condiții din ferme. Bineînțeles, cultivatorii de rapiță sunt speciali, pentru că rapița este o cultură tehnică nu foarte ușoară și atunci cei care se încumetă să cultive rapiță de toamnă practica un nivel tehnologic înalt și dețin un nivel de cunoștințe destul de avansat. Din experiența proprie, pe teritoriul Republicii Moldova, hibrizii semi-timpurii sunt cei mai echilibrați. Hibridul DK Exstorm este un hibrid convențional foarte stabil, cultivat cu succes de mai mulți ani, care beneficiază de toate avantajele geneticii Dekalb și mă refer la: toleranță față de boli, dublă toleranță față de Phoma lingam, toleranță la ger și scuturare. Pe lângă hibrizii convenționali deja menționați, mai deținem în portofoliu un hibrid Clearfield, este vorba de DK Imaret CL, care poate fi folosit cu succes pe solele cu presiune mare de buruieni, în special cele mai greu de combătut în cultura de rapiță, cum ar fi cruciferele. Fermierii, cum este și normal, sunt interesați ca hibrizii să fie productivi. Adevărul este că, potențialul la hibrizii actuali de rapiță este unul foarte ridicat, încă neatins, deși au fost obținute și producții de peste 6 -7 tone la hectar, în anumite condiții. Problema care se pune este cum facem sa atingem cât mai mult din acest potențial de producție cu eficiență economică ridicată. Productivitatea unui hibrid este dată de un cumul de factori, însă un hibrid care tolerează bine gerurile, are o toleranță bună la boli și nu se scutură, este un hibrid care va avea întotdeauna șanse mai mari să dea o producție foarte bună”, a conchis directorul de vânzări Dekalb în Republica Moldova.

Agronomul Companiei Bayer, Semion Cerchez, a îndemnat fermierii să realizeze lucrările la timpul potrivit, analizând starea din câmp și necesitățile culturilor. Iar aici vin în ajutor produsele de uz fitosanitar de la compania Bayer. Erbicidele, fungicidele și insecticidele deja testate au arătat și în câmpurile de la Climăuțanul Agro rezultate remarcabile.

Respectarea tuturor recomandărilor garantează obținerea recoltelor ridicate, confirmate și de către producătorii autohtoni care deja s-au convins de potențialul hibrizilor Dekalb.

Alexei Chiriac, conducătorul Climăuțanul Agro SRL și gazda seminarului a confirmat faptul că, rapița este o cultură tehnică de perspectivă care aduce profit în gospodărie, iar fermierii care se gândesc să o cultive trebuie să aleagă cu atenție hibrizii și schema de protecție pe care o vor aplica.

„Cultivăm rapița pe o suprafață de 927 de hectare, deja al treilea an. De când am început să creștem această cultură lucrăm în special cu hibrizii de la Dekalb, deoarece în urma vizitelor, seminarelor la care am participat, inclusiv în România, am văzut cum se cultivă aceasta, ce potențial are. Dar ne-a impresionat mult și faptul că păstăile nu se scutură. Iată de ce am luat decizia de a cultiva rapița de la Dekalb. Totodată, am aplicat produsele pentru protecția rapiței de la compania Bayer, care la fel au lucrat foarte bine, astfel că nu avem la moment boli și dăunători în cultură. Primăvara, după topirea zăpezii, am administrat 300 kg de silitră amoniacală, după care am tratat cu fungicide, insecticide. Ultima tratare s-a efectuat cu fungicidul Propulse, de la Bayer, în perioada de înflorire, cea ce a protejat cultura de fomoza, alternarioza, putregaiul alb și alte boli. Am folosit și alte produse cum sunt Folicur, Tilmor, Decis, Biscaya. Lucrând cu preparatele de la Bayer, care sunt originale, avem așa o masă și creștere vegetală după cum se vede direct în câmp. Suntem foarte mulțumiți de rezultatele pe care le avem la moment. Schemele de protecție au fost elaborate în colaborare cu specialiștii de la Bayer și Dekalb și consider că, sunt cele mai potrivite. Voi lucra în continuare cu hibrizii de la Dekalb, pentru că rezultatele obținute vorbesc de la sine. Fermierii care doresc să cultive rapiță trebuie să realizeze lucrările la momentul potrivit. Rapița este o cultură tehnică care aduce venit în gospodărie, mai ales dacă aplici corect tehnologia și dispui de hibrizi cu potențial, așa cum sunt cei de la Dekalb”, a spus producătorul.

Valentin Mardare, fermier din raionul Rezina susține că pentru a avea recolte înalte trebuie să nu neglijeze nici o componentă a tehnologiei, pornind de la prelucrarea solului până la recoltare.

„Cultivăm 400 de hectare de teren, dintre care culturii de rapiță îi revine 100 de hectare, dar anual mărim suprafață cultivată. Câmpul pe care l-am vizitat este impresionant, hibrizii au o talie foarte mare, o ramificație foarte bună și o protecție superbă, aș spune eu. Nu am observat nici o păstaie înțepată, ceea ce este îmbucurător. Văd că hibrizii Dekalb au un potențial foarte mare și tind să cred că producătorul va putea recolta peste 4 tone de rapiță la hectar, ceea ce reprezintă un rezultat foarte bun. În anul curent, avem în testare hibrizi DK Exstorm și DK Imaret de la Dekalb. Arată și la noi destul de bine, doar că am administrat o cantitate mai mică de îngrășăminte, ceea ce ne confirmă că trebuie să investim în continuare. Adică cumpărând hibrizi de valoare trebuie să facem și tehnologia corespunzătoare iar în acest sens Bayer vine în întâmpinarea fermierilor cu suport tehnic și informațional ca să obținem rezultatele care ne pot ajuta să ne dezvoltam și să devenim performanți pe piața care este instabilă și dacă nu ai roade de cel puțin peste 3 tone de rapiță la ha, nu are rost să te apuci de ea. Am ales hibrizii de la Dekalb pentru că au o reputație foarte bună pe piață, fiind caracterizați prin toleranță la scuturare, dublă toleranță la Phoma. Dar și recoltele obținute vorbesc de la sine despre acești hibrizi. Cred că fiecare fermier trebuie să înțeleagă că, pentru a obține recolte pe potrivă trebuie să nu neglijeze nici o componentă a tehnologiei, adică pornind de la administrarea cantității necesare de îngrășământ, densitatea plantelor, produse protecția plantelor. Trebuie să urmărești perioada optimă pentru aplicarea fungicidelor, insecticidelor, pentru că, dacă ai scăpat momentul oportun pentru aplicarea măcar unui insecticid atunci toată munca ta s-a dus. Atenție foarte mare la fiecare verigă tehnologică din această cultură, pentru că este o cultură profitabilă, dar necesită o atenție foarte mare din partea producătorului”.

Managerul companiei Exclusive Garden, Victor Dumneanu din Orhei, ne-a comunicat că, l-a determinat să aleagă anume hibrizii de la Dekalb toleranța la scuturarea silicvelor, cu atât mai mult cu cât anterior a avut o experiență nefastă cu această cultură.

„În anul curent, am însămânțat 70 de hectare cu hibridul DK Imaret de la Dekalb. Am ales anume acest hibrid pe motivul că avem încredere în genetica Dekalb, dar și mai important că are rezistență la scuturare. În anii precedenți, ne-am confruntat cu problema scuturării silicvelor, în urma unui vânt mai mult de 20% din păstăi s-au scuturat, astfel am acordat o atenție deosebită anume acestei particularități. În urma recomandărilor specialiștilor de la compania distribuitoare am optat pentru acest hibrid. La moment, rapița este foarte frumoasă, s-a dezvoltat destul de bine, deja rămâne să vedem cum va fi la recoltare, ce roade vom obține. Am fost afectați și de ploile cu grindină, mă feresc să fac careva prognoze. Vom lucra cu hibrizii de la Dekalb și în anii viitori, planificăm chiar să mărim suprafața cultivată cu rapiță în defavoarea florii soarelui. La fel și preparatele pentru protecția culturii, de la Bayer, au lucrat foarte bine, iar schema de protecție elaborată împreună cu specialiștii a fost una potrivită, care a dat rezultate pe măsură”, a menționat producătorul.

Fermierii prezenți la seminar au discutat aspecte importante ce țin de cultivarea rapiței, dar și principalele boli ale acestei culturi.

Citește și: FOTO. Tehnologii moderne de cultivare a rapiței prezentate de echipa Bayer-Dekalb în gospodăria Agriscop