marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Tehnologii moderne de cultivare a rapiței prezentate de echipa Bayer-Dekalb

FOTO. Tehnologii moderne de cultivare a rapiței prezentate de echipa Bayer-Dekalb

0
FOTO. Tehnologii moderne de cultivare a rapiței prezentate de echipa Bayer-Dekalb

Aspecte tehnologice de cultivare, unii dintre cei mai buni hibrizi ce și-au demonstrat eficiența, dar și noile produse, menite să asigure protecția integrată a culturii de rapiță, au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului organizate pe data de 5 iunie curent de către Compania Bayer. Totodată, în cadrul seminarului au fost discutate unele particularități de cultivare a porumbului.

Cei circa 80 de fermieri, prezenți la eveniment din diferite regiuni ale țării, s-au convins că, cele mai importante probleme, ce intervin la cultura rapiței, au o singură soluție – alegerea unui hibrid de calitate, cum ar fi cei de la Dekalb, ce au un potențial de producție foarte bun, dublă toleranță la Phoma lingam, una din bolile cheie ale acestei culturi, toleranță foarte bună la înghețurile de iarnă și la scuturare. Iar produsele de uz fitosanitar Bayer, aplicate în momentul oportun, au menirea de a asigura recolte peste așteptări.

Ionuț Drobotă, Director de vânzări Dekalb în Republica Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că, organizarea evenimentelor în câmp, unde fermierii pot vedea nemijlocit cât este de importantă abordarea profesionistă în producerea culturilor, aduce beneficii tuturor participanților.

„Ferma Agriscop, unde este organizat evenimentul este una model, ce respectă tehnologia de cultivare, recomandările specialiștilor, utilizează doar semințe de calitate și se bucură de succes. Chiar daca ne aflăm în câmp, evenimentul este unul mixt, deoarece fermierii obțin atât informații teoretice cât și practice, cadrul platformei cu loturi demonstrative, unde sunt discutate aspectele tehnologice de cultivare a rapiței și unele particularități de cultivare a porumbului. Pe de-o parte, am prezentat noutățile din portofoliu cum ar fi lansarea la cultura rapiței de toamnă a hibridului – DK Exception, ce este unul foarte performant, dar am menționat și hibrizii deja consacrați, ce sunt cultivați la scară largă în Republica Moldova, cum sunt DK Exstorm si DK Imaret CL, acesta din urmă fiind dedicat special pentru tehnologia clearfield. Noul hibrid, DK Exception, este un hibrid convențional cu un potențial productiv foarte ridicat, ce beneficiază de un pachet agronomic foarte bun ce asigură o mai bună valorificare a azotului din sol. Suntem aproape de fermieri și, prin tot ceea ce facem, încercăm să raspundem nevoilor lor pentru a-i ajuta sa progreseze și să-și crească profitabilitatea din ferme. Cred că, o genetică performantă, la pachet cu soluțiile de protecție a plantelor și consultanță competentă oferită, sunt câteva aspecte ce fac diferența, iar compania Bayer are soluții ce vizează particularitățile din fiecare fermă în parte. Recomand fermierilor să opteze pentru semințele de rapiță Dekalb, care întrunesc toate condițiile pentru a da un start bun acestei culturi. Dispunem de hibrizi cu o toleranță foarte ridicată la ger, dublă toleranță la Phomă și la scuturare, ceea ce conduce la creșterea stabilității producțiilor obținute. Alegând semințele Dekalb, fermierii își crează un avantaj major, având siguranța că unele boli, înghețul sau furtunile nu vor compromite această cultură”, a mai adăugat Ionuț Drobotă.

Despre particularitățile momentului optim de aplicare a produselor de uz fitosanitar, dar și alte aspecte menite să asigure reușita culturii a vorbit Igor Copacinschi, director Crop Science Bayer Moldova.

„Compania Bayer este numărul 1 în Republica Moldova la capitolul protecția integrată a rapiței de boli si dăunători și erbicide pentru cultura porumbului. De fiecare dată, venim cu soluții viabile pentru fermieri și suntem alături de aceștia. Un produs posedă o maximă eficiență doar atunci cînd este de calitate și aplicat în timpul potrivit. Portofoliul de semințe Dekalb, vine să completeze produsele Bayer, asigurând per ansamblu un potențial de recoltă și mai înalt. Optând pentru acestea, fermierii vor avea costuri de producere mai scăzute, datorită recoltelor sporite. Dacă e să vorbim de erbicidele recomandate pentru cultura porumbului, acestea conțin safener, ce conferă plantelor de porumb o rezistență sporită la stresul produs de erbicid. Erbicidul Laudis este unul dintre produsele Bayer ce se înscrie foarte bine în protecția porumbului de buruieni, mai ales pentru anul 2019, când nu a fost posibilă intrarea în câmpurile de porumb din cauza ploilor, iar acesta poate fi considerat cel mai prietenos erbicid, aplicat în postemergență târzie (8-9 frunze a culturii). Rapița necesită o cultură specială, ce „trebuie educată”, iar în cadrul evenimentul am relatat fermierilor acele particularități și recomandări ce nu trebuie neglijate pentru reușita culturii. Am prezentat câteva segmente tehnologice care, corect realizate, aduc plus valoare fermierilor”, a remarcat Igor Copacinschi.

Caracterul emblematic al hibrizilor de rapiță din portofoliul Bayer-Dekalb – rezistență sporită la scuturare! Acest lucru este confirmat și de fermierii din țară, care au optat pentru acești hibrizi în anii precedenți și s-au bucurat de recolte bogate.

Eugeniu Adam, fondatorul grupului de întreprindere Agriscop, este unul din ei și susține că, dezvoltarea durabilă este asigurată prin performanță. Având circa 800 de hectare semănate cu semințe Dekalb, a căror protecție este asigurată de produsele Bayer, fermierul a fost gazda evenimentului, organizând în fiecare an în cadrul întreprinderii loturi demonstrative pentru testarea diferitor hibrizi și produse de uz fitosanitar.

„Este a patra ediție a Zilei Câmpului organizată în cadrul gospodăriei Agriscop, fiecare din ele fiind specială. Un element important în reușita culturii este genetica, ceea ce a fost demonstrat în cadrul edițiilor anterioare. În acest an, mai sunt abordate teme ca protecția culturilor de rapiță și porumb, fertilizarea și tehnologia de producere per ansamblu. Hibrizii Dekalb și-au demonstrat eficiența în condițiile Republicii Moldova, inclusiv și pe câmpurile noastre. Pot spune că, diferența dintre acești hibrizi și cei de pe piață este reflectată de stabilitatea recoltelor, pe care am observat-o an de an, datorită rezistenței sporite a hibrizilor la secetă și principalele boli. Este foarte important să fim în pas cu noile tehnologii, deoarece rezultatele noastre sunt direct legate de ceea ce aplicăm și dezvoltăm în afacerea noastră. Cred că, fiecare fermier tinde spre cifre și indicatori financiari cât mai înalți, iar pentru a alege o strategie mai sigură este nevoie să investească în tehnologie și genetică”, a spus Eugeniu Adam.

Au optat pentru calitate!

Fermierii, ce deja de ani buni utilizează produsele Bayer și semințe Dekalb, susțin că ceea ce i-a determinat să opteze pentru acestea este calitatea ireproșabilă la pachet cu o rentabilitate sporită garantată. Iar evenimentele organizate an de an de companie îi ajută, dar și încurajează să-și dezvolte în continuare o afacere prosperă.

„Producem culturi de câmp pe o suprafață de 300 de hectare. Având o suprafață relativ mică, nu putem da greș și semăna semințe sau utiliza produse de uz fitosanitar de calitate proastă, astfel, am optat pentru Compania Bayer și semințe de la Dekalb. Toată suprafața destinată culturii de rapiță în acest an a fost însămânțată cu hibridul DK Imaret CL, iar pentru porumb am ales alți 4 hibrizi Dekalb. Anul trecut, recolta de semințe de porumb a fost de circa 10-13 tone per hectar, în dependență de calitatea solului, acest lucru m-a determinat să optez și în acest an pentru acești hibrizi”, a spus Ion Sobor, producător din Cantemir.

„De când activez în agricultură, am fost la uzina Bayer în Germania de trei ori, iar abordarea și nivelul la care are loc producerea pesticidelor acolo, m-au determinat să optez pentru acestea. Producem culturi de câmp pe o suprafață de 800 de hectare și circa 250 de hectare de culturi multianuale. Fiind membru a cooperativei Agrostoc, unul dintre distribuitorii produselor Bayer, am optat pentru acestea din prima zi, practic, de când au fost accesibile în cadrul cooperativei. În acest an, vom semăna câmpurile cu semințe Dekalb, dintre care circa 140 de hectare cu rapiță, deoarece mi-au plăcut foarte mult caracteristicile hibrizilor disponibili în catalogul Dekalb, dar și starea plantelor pe care am reușit să le văd pe aceste câmpuri demonstrative. Și la porumb cele circa 200 de hectare, în primăvara următoare, vor fi semănate cu semințe Dekalb” a menționat Ion Balan, producător din Cantemir.

„Particip la acest eveniment deoarece, pe lângă culturile multianuale, producem pe o suprafață de 700 de hectare și culturi de câmp, care necesită o abordare specială, mai ales în condițiile climaterice din zonă. În cadrul seminarului, sunt reflectate și puse în discuție principalele probleme pe care le avem, iar cel mai important, prezentate soluții. Utilizez produsele de uz fitosanitar Bayer de mai mult timp, iar în acest an, pentru prima dată, am semănat și 15 hectare cu semințe de porumb Dekalb. Văd cât de bine arată plantele la moment și regret că nu le-am semănat și în anii precedenți. Dacă e să vorbim de produsele de uz fitosanitar, pentru mine din erbicide preferatul este Laudis, unul cu adevărat eficient și te scapă de probleme. Cred că, Compania Bayer este una dintre cele mai bune de pe piața Republicii Moldova și voi continua să colaborez cu aceasta”, a spus Vitalie Stanciu, producător din Comrat.

Compania Bayer este un furnizor de talie mondială de produse și servicii ce asigură o agricultură modernă și eficientă, ocupând poziții de vârf în segmentele cheie ale agriculturii: protecția plantelor și mediului, semințe și biotehnologii. Produsele incluse în portofoliul Bayer sunt îmbunătățite permanent pentru a face față diferitor provocări ce parvin în fiecare an.