Republica Moldova are soluri fertile, dar din lipsă de timp și resurse de cele mai multe ori utilizăm programe și tehnologii după principiul „cum face vecinul” sau „lasă că merge și așa”. Pentru a obține producția dorită, toți factorii de vegetație trebuie să fie prezenți într-un timp optim. Cu alte cuvinte, trebuie să facem o agricultură durabilă și în primul rând trebuie să respectăm solul. Aplicăm ce-i drept, îngrășăminte, erbicide, insecticide, stimulatori, însă fără a ține cont de normele europene. Toate acestea, într-ul final duc la o degradare a solului și respectiv la o producție mai scăzută.
La expoziția Moldagrotech (autumn), care a fost inaugurată oficial pe data de 17 octombrie curent, la Centrul Expozițional Moldexpo, l-am întâlnit pe Dr. Ing. Bogdan Costea, Team leader Agricultura România-Republica Moldova, compania Carmeuse, care ne-a spus că participă pentru prima dată la această expoziție, dar este încântat să constate că Republica Moldova stă destul de bine la capitolul agricultură.
„Mi se pare o expoziție foarte reușită, întradevăr stați foarte bine la capitolul agricultură. Sunteți foarte dezvoltați, chiar am rămas surprins că sunteți foarte bine puși la punct cu noutățile. Tocmai de asta considerăm că Terracalco o să vină ca o mănușă în piața de aici. Compania Carmeuse este cel mai mare grup producător de calciu din lume și sunt aici, alături de colegii mei, pentru a prezenta, pot să spun noutatea anului în România și mai nou în Republica Moldova. Calciul pe care îl prezentăm noi este diferit, în sensul în care avem cel mai puternic produs în ceea ce privește amendarea solului, mai precis îmbunătățirea producției, a structurii solului, a folosirii îngrășămintelor chimice. Cu alte cuvinte, prezentăm produsul Terracalco 95 care este vârful nostru de gamă, este practic un calciu pur, un oxid de calciu care reacționează instant. Cred că este foarte interesant pentru fermieri deoarece, în primul rând este granulat, poate să fie împrăștiat cu utilajul cu care îl are fermierul în dotare. În al doilea rând, că reacționează instant, în sensul în care se dizolvă imediat cum prinde apă. În al treilea rând, că necesarul de cantitate pe unitate de suprafață este foarte mic. Altfel spus, dăcă pH este 5,2 cu doar o tonă de acest produs producătorul poate să ajungă la un pH de 6,2. Știm foarte bine că, ajungând la un pH de 6,2, deja fosforul este disponibil, solul se lucrează altfel, avem o afânare accentuată. Terracalco 95 este produsul anului în Ungaria, deasemenea în România datorită mesajelor pozitive pe care le avem de la fermieri. Nu am avut fermieri care să nu fie plăcut surprinși de utilizarea produsului. Totodată, Terracalco deblochează toate ingrasamintele pe care le-am aplicat noi în anii precedenți și ne ajută să ne îmbunătățim suprafețele. Cel mai important aspect, înafară de reducerea fertilizanților, este și îmbunătățirea producției, le observăm atât la culturile prășitoare, cât și la culturile de toamnă. La capitolul preț, avem unul chiar de bun „simț”. De la expoziție avem așteptări foarte mari, în primul rând să găsim fermieri foarte deschiși care sa inteleaga ca au nevoie de cresterea productiilor atat calitativ cat si cantitativ. De ce nu, așteptăm și distribuitori interesați să aducă noutate în piața din Republica Moldova, să aducă îmbunătățiri ale producției, pentru că fermerii, distribuitorii sunt partenerii noștri, iar noi urmărim să le creștem producțiile la maxim”, a specificat Bogdan Costea.
Compania Carmeuse activează de peste un secol și jumătate în producerea varului și prelucrarea calcarului cu conținut ridicat de calciu și are mai mult de 30 de ani experiență în domeniul agro-alimentar. În România, aceasta este prezentă încă din 1999, având la activ trei unități de producție, la Câmpulung, Deva și Fieni, concomitent cu o carieră de calcar de 32 de hectare în Pojoga, din Hunedoara.
Contacte
Dr. Ing. Bogdan Costea
Team Leader Agriculture Carmeuse Romania
Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel:+40.268.516.841 Mob: +40.757.929.157
Email: [email protected]
Web: www.carmeuse-agricultura.ro