26 C
Chișinău
miercuri, 15 iulie, 2020
26 C
Chișinău

FOTO. Experiența fermierilor: Cum aceștia luptă cu seceta și degradarea solului

Recomandate

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

#34. Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora

Pe parcursul perioadei de vegetație, plantele de căpșun pot fi atacate de mai multe boli și dăunători. Căpșunul este o cultură sensibilă,...

#31. Cum să combați afidele (păduchii de plante)

Păduchii de plante (afidele) pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa...

#30. Limacșii – dăunătorii ce-ți pot distruge culturile. Vezi cum să-i combați

Daunele produse de diferite specii de limacși (melci fără cochilie) sunt estimate de specialiști în protecția plantelor ca fiind deosebit de mari. Culturile de...

#29. Cum se îngrijește plantația de zmeur. Tăieri, menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeur asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce...

#32. Cum se plantează corect căpșunii. Perioadele și distanțele de plantare recomandate

Înființarea unei plantații de căpșun poate fi realizată în diferite perioade, dar și prin diferite metode. De calitatea lucrărilor efectuate înainte, dar...

Potrivit ultimelor evaluări, rezervele de umiditate din sol sunt critice, iar cantitatea de apă accesibilă plantelor este de 3 ori mai mică decât norma. Acest lucru influențează foarte mult dezvoltarea culturilor, însă seceta, potrivit experților, este doar unul din indicatorii mecanismului defectuos.

Hipocrate spunea „Sănătatea corporală și sufletească a omului depinde de climă, starea apei și calitatea solului”. Chiar dacă afirmația a fost făcută acum 2 milenii, ajunge a fi cât se poate de actuală în zilele noastre.

Totuși, unii fermieri au învățat lecția și implementează metode și tehnologii ce le-ar permite îmbunătățirea cel puțin a unui dintre cei 3 factori indispensabili – calitatea solului.

Alexei Micu a ajuns a fi unul dintre cei mai receptivi în acest sens. Semănarea îngrășămintelor verzi, administrarea compostului, lucrarea minimă a solului, respectarea asolamentului și implementarea sistemului ecologic sunt doar unele practici realizate de acesta în cadrul fermei de la Olișcani.

Utilizarea îngrășămintelor verzi

„Anul trecut, înainte de a cultiva grâul am semănat hrișcă și hrișcă cu mazăre în calitate de îngrășăminte verzi, iar rezultatul este cu adevărat minunat. Culturile sunt mult mai dezvoltate și diferența dintre câmpuri este vizibilă”, ne-a spus Alexei Micu.

FOTO: Alexei Micu; Hrișcă semănată în calitate de îngrășământ verde (anul 2019)

„Totodată, am semănat plante siderate înainte de a cultiva mazărea și soia. Am utilizat un amestec de speltă și ovăz toamna, dar și grâu cu hrișcă. Rezultatul acestor încercări vorbește de la sine: umiditate mult mai bună a solului și o dezvoltare bună a culturilor”.

Producerea compostului

„De obicei, administrez circa 35-40 de tone compost per hectar, iar cel mai important este ca acesta să fie distribuit uniform. Efectul este vizibil odată cu răsărirea culturilor și se menține pe parcursul a 4-5 ani. Unde am aplicat compost acum 5 ani, încă se văd urmele. Recomand și altor fermieri să încerce. Pentru a produce compost nu este obligatoriu să utilizăm gunoi de grajd, pot fi tocate crengile din livadă sau alte resturi vegetale la care se adaugă bacterii speciale și obținem un îngrășământ minunat”.

FOTO: Alexei Micu; În stânga – porțiune de teren pe care a fost administrat compost, în dreapta – fără compost

Evitarea realizării arăturii

Ion Moroi este încă novice la acest capitol, însă încearcă să facă față schimbărilor. În acest an fermierul nu a realizat arătura, ceea ce i-a permis să păstreze mai multă umiditate în sol – foarte necesară în această perioadă. Un alt avantaj ce nu s-a lăsat mult timp așteptat – au apărut râmele.

„Tatăl meu are o experiență vastă în agricultură. Deseori, îmi povestește despre cum ei administrau îngrășăminte organice sau semănau îngrășăminte verzi, respectau asolamentul. Nu înțeleg de ce toate acestea au fost uitate și nu mai sunt utilizate. O altă dilemă pentru mine era cât de benefică este arătura și cum influențează aceasta plantele. Nu am efectuat-o în acest an, iar rezultatele care le văd pe câmp vorbesc de la sine. Este mult mai multă umiditate, iar culturile foarte bine dezvoltate”.

FOTO: Ion Moroi; Starea grâului pe terenurile unde a fost respectată rotația culturilor și nu a fost efectuată arătura

Potrivit datelor colectate de Agrobiznes pe parcursul anului trecut în cadrul deplasărilor în câmp, o bună parte din fermierii ce realizează lucrarea minimă a solului obțin rezultate mult mai bune, atât la capitolul recolte, cât și biodiversitate a solului, comparativ cu fermierii ce ară terenurile în fiecare an.

FOTO: ALexei Micu; Starea solului întreținut în sistemul ecologic, fără arătură

Cu toate că fermierii sunt în așteptarea ploilor, se pare că nici acestea nu vor fi eficiente în condițiile în care solul este prea degradat pentru a utiliza eficient resursa.

„Solul a pierdut capacitatea de infiltrare a apei, a devenit compact și cu o structură rea, de aceea ploile puternice ar produce mai multe pagube. Trăim o perioadă în care e timpul să schimbăm ceva, altfel va fi prea târziu. Fără asolamente, fără o abordare corectă în producere, nu mai putem miza pe aceea că efectele încălzirii globale nu vor fi simțite și pe recolte bune în viitor, a explicat Boris Boincean, expert în agricultură.

FOTO: Agrobiznes; Compost maturat ce urmează a fi administrat în sol

Expertul susține:

„În agricultură sunt probleme de ordin general și particular. Cele de ordin general țin de asolament, sistemele de lucrare și fertilizare a solului. Cele de ordin particular țin de respectarea tehnologiei de creștere a fiecărei culturi. Oamenii trebuie să înțeleagă: fără a soluționa problemele generale – nu vom avea rezultate bune respectând doar tehnologia de creștere. Realizăm o agricultură neadaptată condițiilor actuale”.

Între timp, suprafața terenurilor afectate de eroziune în țară este de 35%, peste 400 de mii de ha de teren sunt afectate de alunecări, iar procesele de salinizare, deșertificare și poluare nu mai sunt probleme ce țin de viitor.

Metodele enumerate anterior sunt doar unele din încercările a unități dintre fermieri de a face față provocărilor, însă, implementate pe suprafețe mari și termen lung, pot oferi rezultate deosebite.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Citește și ›

VIDEO. Mulcirea solului – rolul și avantajele

Mulcirea solului constă în acoperirea suprafeței solului cu materiale naturale sau artificiale. Datorită mulciului, nu se dezvoltă buruieni, se reduce consumul de...

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.

Fondatoarea „Grădina Moldovei”: Am creat un centru de instruire în agroecologie unde fiecare doritor își poate găsi locul

Mariana Șeremet este președinta Asociației Obștești „Grădina Moldovei”. Centrul de agroecologie, fondat acum 5 ani, oferă instruire tuturor cetățenilor – de la...

VIDEO. Culturile de acoperire – soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună

În Moldova, puțini fermieri cultivă culturile de acoperire. Pe de altă parte, mulți din aceștia sunt interesați să afle detalii despre eficiența,...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.

În 2018, piața UE a produselor ecologice a crescut cu aproape 20%. Vezi cine sunt cei mai mari producători

Cererea din ce în ce mai mare pentru produse ecologice din UE oferă oportunități de export, unele dintre cele mai solicitate produse fiind batatul...

Sikkim, India: primul stat din lume cu agricultura 100% ecologică

În 2003, îngrășămintele de sinteză chimică și pesticidele au început a fi eliminate treptat în Sikkim, iar fermierii au fost instruiți în...

Eco sau nu? Cum deosebim produsele ecologice de cele fals etichetate

Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase, produsele eco au devenit un adevărat trend, iar unii producători și comercianți n-au uitat de faptul că,...

Aneta Ganenco, producătoare: Sunt convinsă, consumatorii noștri merită tot ce-i mai bun, de aceea am optat pentru o producere eco

Inițial, își dorea să înființeze o plantație de mur, însă, reflectând mai mult timp, a înțeles că, cea mai potrivită cultură pentru zona noastră,...