sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFOTO. Experiența fermierilor: Cum aceștia luptă cu seceta și degradarea solului

FOTO. Experiența fermierilor: Cum aceștia luptă cu seceta și degradarea solului

Recomandate

Potrivit ultimelor evaluări, rezervele de umiditate din sol sunt critice, iar cantitatea de apă accesibilă plantelor este de 3 ori mai mică decât norma. Acest lucru influențează foarte mult dezvoltarea culturilor, însă seceta, potrivit experților, este doar unul din indicatorii mecanismului defectuos.

Hipocrate spunea „Sănătatea corporală și sufletească a omului depinde de climă, starea apei și calitatea solului”. Chiar dacă afirmația a fost făcută acum 2 milenii, ajunge a fi cât se poate de actuală în zilele noastre.

Totuși, unii fermieri au învățat lecția și implementează metode și tehnologii ce le-ar permite îmbunătățirea cel puțin a unui dintre cei 3 factori indispensabili – calitatea solului.

Alexei Micu a ajuns a fi unul dintre cei mai receptivi în acest sens. Semănarea îngrășămintelor verzi, administrarea compostului, lucrarea minimă a solului, respectarea asolamentului și implementarea sistemului ecologic sunt doar unele practici realizate de acesta în cadrul fermei de la Olișcani.

Utilizarea îngrășămintelor verzi

„Anul trecut, înainte de a cultiva grâul am semănat hrișcă și hrișcă cu mazăre în calitate de îngrășăminte verzi, iar rezultatul este cu adevărat minunat. Culturile sunt mult mai dezvoltate și diferența dintre câmpuri este vizibilă”, ne-a spus Alexei Micu.

FOTO: Alexei Micu; Hrișcă semănată în calitate de îngrășământ verde (anul 2019)

„Totodată, am semănat plante siderate înainte de a cultiva mazărea și soia. Am utilizat un amestec de speltă și ovăz toamna, dar și grâu cu hrișcă. Rezultatul acestor încercări vorbește de la sine: umiditate mult mai bună a solului și o dezvoltare bună a culturilor”.

Producerea compostului

„De obicei, administrez circa 35-40 de tone compost per hectar, iar cel mai important este ca acesta să fie distribuit uniform. Efectul este vizibil odată cu răsărirea culturilor și se menține pe parcursul a 4-5 ani. Unde am aplicat compost acum 5 ani, încă se văd urmele. Recomand și altor fermieri să încerce. Pentru a produce compost nu este obligatoriu să utilizăm gunoi de grajd, pot fi tocate crengile din livadă sau alte resturi vegetale la care se adaugă bacterii speciale și obținem un îngrășământ minunat”.

FOTO: Alexei Micu; În stânga – porțiune de teren pe care a fost administrat compost, în dreapta – fără compost

Evitarea realizării arăturii

Ion Moroi este încă novice la acest capitol, însă încearcă să facă față schimbărilor. În acest an fermierul nu a realizat arătura, ceea ce i-a permis să păstreze mai multă umiditate în sol – foarte necesară în această perioadă. Un alt avantaj ce nu s-a lăsat mult timp așteptat – au apărut râmele.

„Tatăl meu are o experiență vastă în agricultură. Deseori, îmi povestește despre cum ei administrau îngrășăminte organice sau semănau îngrășăminte verzi, respectau asolamentul. Nu înțeleg de ce toate acestea au fost uitate și nu mai sunt utilizate. O altă dilemă pentru mine era cât de benefică este arătura și cum influențează aceasta plantele. Nu am efectuat-o în acest an, iar rezultatele care le văd pe câmp vorbesc de la sine. Este mult mai multă umiditate, iar culturile foarte bine dezvoltate”.

FOTO: Ion Moroi; Starea grâului pe terenurile unde a fost respectată rotația culturilor și nu a fost efectuată arătura

Potrivit datelor colectate de Agrobiznes pe parcursul anului trecut în cadrul deplasărilor în câmp, o bună parte din fermierii ce realizează lucrarea minimă a solului obțin rezultate mult mai bune, atât la capitolul recolte, cât și biodiversitate a solului, comparativ cu fermierii ce ară terenurile în fiecare an.

FOTO: ALexei Micu; Starea solului întreținut în sistemul ecologic, fără arătură

Cu toate că fermierii sunt în așteptarea ploilor, se pare că nici acestea nu vor fi eficiente în condițiile în care solul este prea degradat pentru a utiliza eficient resursa.

„Solul a pierdut capacitatea de infiltrare a apei, a devenit compact și cu o structură rea, de aceea ploile puternice ar produce mai multe pagube. Trăim o perioadă în care e timpul să schimbăm ceva, altfel va fi prea târziu. Fără asolamente, fără o abordare corectă în producere, nu mai putem miza pe aceea că efectele încălzirii globale nu vor fi simțite și pe recolte bune în viitor, a explicat Boris Boincean, expert în agricultură.

FOTO: Agrobiznes; Compost maturat ce urmează a fi administrat în sol

Expertul susține:

„În agricultură sunt probleme de ordin general și particular. Cele de ordin general țin de asolament, sistemele de lucrare și fertilizare a solului. Cele de ordin particular țin de respectarea tehnologiei de creștere a fiecărei culturi. Oamenii trebuie să înțeleagă: fără a soluționa problemele generale – nu vom avea rezultate bune respectând doar tehnologia de creștere. Realizăm o agricultură neadaptată condițiilor actuale”.

Între timp, suprafața terenurilor afectate de eroziune în țară este de 35%, peste 400 de mii de ha de teren sunt afectate de alunecări, iar procesele de salinizare, deșertificare și poluare nu mai sunt probleme ce țin de viitor.

Metodele enumerate anterior sunt doar unele din încercările a unități dintre fermieri de a face față provocărilor, însă, implementate pe suprafețe mari și termen lung, pot oferi rezultate deosebite.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco