vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Hibrizii de la WeTrade i-au adus gospodăriei Undan-Agro peste 100 de tone de...

FOTO. Hibrizii de la WeTrade i-au adus gospodăriei Undan-Agro peste 100 de tone de sfeclă de zahăr la hectar

Recomandate

Recolta de sfeclă de zahăr obţinută în acest an de compania WeTrade şi beneficiarii acesteia de pe un teren agricol din satul Bărboieni, raionul Nisporeni a fost peste măsura aşteptărilor. De pe o suprafaţă de 115 ha, Veaceslav Gorincioi, directorul gospodăriei Undan-Agro SRL a reuşit să obţină o recoltă de aproximativ 100 de mii de tone de rădăcini dulci, din cele 130 de mii de semințe semănate în primăvara 2016. Greutatea medie a unei rădăcini, cântărind între 1000 şi 1200 grame.

vasile-rotari„Roada de 100 de tone la ha, este o cifră record, în această zonă. Dacă până acum eram uimiţi de rezultatele obţinute de către cei mai mari producători de sfeclă de zahăr din Europa, Germania şi Franţa, acum am ajuns şi noi în Moldova să avem un rezultat îmbucurător”, ne-a spus  managerul regional pe vânzări al companiei WeTrade, Vasile Rotari.

Recolta bogată se datorează nu doar calităţii înalte a hibrizilor Taltos şi Bizon, distribuiţi pe piaţa R.Moldova de WeTrade, ci şi a tehnologiei recomandată de managerii companiei, care necesită aplicată corect şi la timpul corespunzător de către gospodari, pentru a obţine o recoltă bogată şi un venit pe măsură, a subliniat Vasile Rotari.

Vasile Rotari și Veaceslav Gorincioi
Vasile Rotari și Veaceslav Gorincioi

Veaceslav Gorincioi, directorul gospodăriei Undan-Agro SRL: „Începând cu hibrizii de sfeclă procuraţi de la compania WeTrade şi gama de erbicide şi fungicide ale companiei Vadalex, ne-a permis să obţinem un rezultat frumos. Şi anume hibrizii de sfeclă sunt foarte receptivi la creştere, la irigare pentru că este o limită la fiecare hibrid”.

Gospodarul a procurat nu doar hibrizi, ci şi îngrăşămintele minerale de la WeTRade. Astfel, o cantitate de 250 de kg de „Amofos” au fost utilizate în toamna 2015, iar în primavara 2016, 100 kg de salpetru de amoniu (NH4NO3).

veaceslav-gorincioi„Produsele de uz fitosanitar au fost uilizate cu respectarea în totalitate a schemei tehnologice de producere a sfeclei de zahăr. Este vorba despre ierbicidare, deoarece terenul a fost prelucrat al doilea an, iniţial acesta fiind plin de buruieni. De asemenea, două prelucrări cu fungicide, aplicarea îngrășămintelor foliare și de bază”, a spus Gorincioi.

combine-sfecla-de-zahar

Gospodarul bun e acela care îndeplineşte lucrările la timp şi ia în seamă recomandările managerilor WeTrade care merg în teritoriu să verifice mersul lucrărilor şi să îi sfătuie pe gospodari cum să îndeplinească operaţiile tehnologice corect şi efectiv. Acest lucru este important. Un astfel de agricultor este Veaceslav Gorincioi, care beneficiază de serviciile WeTrade de mai mulţi ani.

„Culegem rodul muncii noastre. Anul acesta pare că se împlinesc visurile. Cât am planificat la începutul anului, am obţinut. Pentru că s-a investit atât în utilaje de irigare, cât şi pentru irigări. Jumătate de an am stat numai cu apa aici. Iniţial ne-am propus să obţinem sub suta de tone, dar finalul va arăta”, spune îmbucurător Veaceslav Gorincioi.

Pentru întreg procesul de cultivare, inclusiv seminţele, gospodarul a cheltuit în jur de 32-35 de mii de lei pentru un ha de sfeclă de zahăr. În jur de 8 persoane au fost implicate în întreg procesul de îngrijire a plantelor.

sfecla-de-zahar

„S-au cheltuit foare mulţi bani, şi trebuie să obţinem şi un rezultat. Dacă nu eşti predispus spre această muncă cu toată inima şi sufletul, cred că nu obţii nici un rezultat în agricultură. Uneori nu dormi noaptea, dormi pe câmp, altă ieşire nu văd. Dacă eşti agricultor, altceva nu poţi fi”, a afirmat Gorincioi.

Întreaga recoltă a muncitorului a fost contractată din timp cu fabrica de zahăr Suedzucker Moldova, de la Drochia, unde toată producţia va fi transportată la un preţ de aproximativ 15 mii de lei la ha, ne-a mărturisit Gorincioi.

De recolta bogată s-au bucurat şi muncitorii veniţi pe câmp să ajute la strânsul rădăcinilor dulci.

„Suntem mândri că avem aşa pământuri bogate şi asemenea roade pe terenurile  noastre. Aşteptăm roade şi mai mari”, a menţionat Lidia Cacenscaia din localitatea Grozeşti.

muncitori-sfecla-de-zahar

Vasile Rotari – despre succesul afacerii cu sfecla de zahăr

În mare parte, succesul afacerii cu sfecla de zahăr depinde de faptul dacă o poți comercializa la timp, iar pentru ca să dea roadă bună, nu poate fi cultivată pe acelaşi teren mai mulţi ani la rând. Cel mai bine, specialistul recomandă să fie odată la patru ani, iar înainte de semănarea sfeclei, cel mai bun premergător este grâul. De asemenea, amplasarea locului este un factor important de care depinde creşterea plantelor, cele mai potrivite zone fiind la Nord, unde umiditatea este mai mare. Totodată, expertul a subliniat că este imposibil să faci irigaţie pe o pantă unde humusul ar putea fi spălat, iar apa nu ar rămâne în sol.

Un alt aspect important pentru îngrijirea sfeclei de zahăr îl constituie sistemul de irigare. Veaceslav Gorincioi a procurat sistema de irigare de la o companie austriacă. Lăţimea de lucru a sistemei este de 470 de m, acoperă 70% din suprafaţa câmpului, este mobilă, efectivă şi nu necesită să fie transportată de mai mult de două persoane.

sistem-de-irigare-sfecla-de-zahar

Cantitatea de apă folosită pentru irigare pentru un ha de sfeclă de zahăr a constituit în jur de 1600 de cuburi de apă, pentru întreaga perioadă de irigare. O irigare fiind între 350-400 de metri cubi de apă la ha.

„Din luna iunie până pe 15 octombrie ne-am ţinut doar pe irigare, am rezistat şi la temperaturile înalte de 40 de grade, însă în zilele cu temperaturi de peste 32 de grade, sistema era oprită”, spune Vasile Rotari.

De ce este important să consulţi experţii de la WeTrade

Victor Șterbeț, manager semințe WeTrade, este de părere că anul acesta, ca și în ultimii ani de altfel, pentru sfecla de zahăr a fost unul mai dificil din cauza temperaturilor ridicate.

„Avem de a face cu lumea ştiinţifică, cu selecţionerii care ne dau în fiecare an specificul fiecărui hibrid, iar victor-sterbet-wetradeînainte de a fi recomandaţi pe piaţă, hibrizii sunt testaţi şi înregistraţi la Comisia de Stat. Testarea acestora are loc pe loturi demonstrative în aceeaşi zonă unde urmează să fie cultivaţi. Asfel, în baza rezultatelor obţinute recomandăm gospodarului hibridul corespunzător, iar odată cu aceasta şi tehnologia necesară. Venim cu tot pachetul care include şi seminţa şi tehnologia. Un manager bun în teritoriu va veni cu recomandări pentru gospodar, în baza rezultatelor testate şi obţinute atât în loturile demonstrative, cât şi în cele de producere”, a subliniat Șterbeț.

Totuşi, nu depinde numai de hibrid. Chiar dacă capacităţile sunt mari. Tehnologia este una dintre cele mai  importante, dar şi condiţiile climaterice. Dacă nu ai îndeplinit la timp operaţiunile recomandate de tehnolog, atunci recolta așteptată n-o vei primi.

sfecla-de-zahar-camp

Tehnologia de creştere, o importanţă majoră în perioada de vegetaţie

Potrivit lui Victor Şterbeţ, o importanţă majoră a creşterii sfeclei de zahăr o constituie tehnologia.

„Gospodarii care o cunosc şi îndeplinesc, obţin şi venit, însă cei care doar seamănă şi aşteaptă să strângă recolta, nu vor primi ceea ce aşteaptă. În timpul creşterii trebuie efectuate toate procesele tehnologice necesare solului, precum îngrăşămintele adăugătoare, substanţele de protecţie a plantei faţă de boli şi buruieni care încurcă la creşterea sfeclei de zahăr. Este necesar să introducem îngrăşămintele necesare toamna, ca solul să fie pregătit pentru însămânţare primăvara”, a menţionat expertul.

Managerii de la WeTrade sunt încrezuţi că pentru a obține venit din creşterea sfeclei de zahăr sunt necesare investiții substanțiale în acest proces.

combina-sfecla-de-zahar

WeTrade este distribuitor oficial al renumitelor companii Sesvanderhave din Belgia şi Ştrube Dichman, din Germania. Importă seminţe şi le oferă gospodăriilor, în baza unui contract. Pachetul propus gospodarilor cuprinde seminţele şi tehnologia necesară de creştere, adică substanţele de creştere, îngrăşămintele foliare, substanţele chimice pentru protecţia plantelor şi cele de îngrăşare. Toate seminţele, pesticidele şi îngrăşămintele incluse în contract, sunt transportate până la destinaţia gospodarului.

Compania conlucrează cu aproximativ 50 de gospodării care se ocupă cu creșterea sfeclei de zahăr, din raioanele Drochia, Făleşti, Florești, Ungheni, Nisporeni şi Glodeni. De asemenea, WeTrade are în teritoriu 6 manageri tehnologi specializaţi în creșterea sfeclei de zahăr.

WeTrade s-a lansat pe piaţă de aproape 20 de ani şi continuă să promoveze atât tehnologia necesară precum şi semințele pentru culturile de câmp. Printre acestea se enumără sfecla de zahăr, porumb, sorg pentru boabe, floarea soarelui, soia, grâu, orz și triticale.

WeTrade este unul dintre cei mai mari operatori ai pieţei de seminţe, mijloace de protecţie a plantelor şi consultanţă agronomică din Moldova.

Citește și ›

Advertoriale