sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Hibrizii Limagrain și-au dovedit performanța la Orhei: 4 știuleți pe o plantă de...

FOTO. Hibrizii Limagrain și-au dovedit performanța la Orhei: 4 știuleți pe o plantă de porumb

Recomandate

Echipa Limagrain Moldova a demonstrat performanța hibrizilor săi de porumb și floarea-soarelui din portofoliu pe lotul demonstrativ din satul Brăviceni, raionul Orhei.

Prezenți la eveniment, cei câțiva zeci de fermieri din regiunea centru a țării au putut vedea pe viu cum se comportă fiecare hibrid în parte în aceleași condiții pedoclimatice și tehnologice, dar și care hibrizi dau dovadă de cel mai înalt potențial de producere în zona respectivă. În mod neobișnuit seminarul a fost marcat de un caz interesant și rar. Organizatorii au descoperit pe o plantă de porumb tocmai patru știuleți! Potrivit lor, este pentru prima dată când fac o asemenea descoperire pe loturile demonstrative.

porumb-patru-stiuleti

La Brăviceni lotul experimental de porumb se întinde pe o suprafață de circa 10 ha. Aici au fost cultivați zece hibrizi de porumb, atât pentru boabe, cât și pentru siloz, din diferite grupuri de maturitate, de la FAO 270 și până la FAO 500. Dacă vorbim de floarea-soarelui, plantată pe o suprafață de nouă hectare, s-au folosit doar hibrizi de la timpurii și până la semi-tardivi, cei tardivi nefiind recomandați pentru R. Moldova pentru că riscă să fie compromiși.

Directorul Limagrain, Vitalie Gorincioi a dat asigurări celor prezenți că pe câmpurile de la Orhei au fost aplicate tehnologii clasice, binecunoscute agricultorilor, și hibrizi din comerț, nu din laborator.

„Unii hibrizi plantați aici nu se regăsesc în portofoliul nostru, fiind încă în faza de testare în Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de vitalie-gorincioiPlante, alții din contra, sunt depășiți sau, credem noi, e timpul să-i schimbăm. I-am plasat alături ca să vedeți cum se comportă fiecare dintre ei în aceleași condiții climaterice, ce zone le priesc cel mai bine și, nu în ultimul rând, să ne convingem noi înșine că efortul și investițiile pentru înregistrarea lor se merită”, a declarat Gorincioi.

La rândul său, directorul de marketing Limagrain, Dumitru Brânzila a evidențiat înalta performanță genetică a produselor din portofoliu, menționând următoarele: „Bineînțeles că nu vom declanșa o întreagă revoluție verde prin semințele noastre, dar vă oferim hibrizi cu genetică pură, performantă şi calitate garantată, ce vă asigură în final cu produse agricole cu valoare adăugată mare și respectiv cu profituri mai mari”.

Acesta a mai afirmat că Limagrain va pune în curând la dispoziția clienților săi un instrument inovator pentru prevenirea și diminuarea riscurilor agricole în contextul schimbărilor climatice din ultimul timp.

„Compania Limagrain deţine o bază de date cu informații detaliate în privința evoluţiei temperaturii, precipitațiilor, etc. înregistrate în dumitru-branzilaR. Moldova pe parcursul ultimilor 25 de ani, care va sta la baza stabilirii prognozei pentru sezonul viitor de semănat, luând în considerare de asemenea şi prognozele de climă pentru sezonul respectiv. În urma acestor investigaţii moderne, producătorii agricoli, utilizatori de hibrizi de porumb HYDRANEO încluşi în Tehnologia de Management al Secetei al companiei Limagrain, vor beneficia de recomandări practice referitoare la termenele optime de semănat, densitatea plantelor, etc, care se va solda cu acea valoare adăugată de roadă de care avem nevoie”, a adăugat Brânzila.

seminar-limagrain

Gazda evenimentului, fermierul Andrei Erhan, pe câmpurile căruia au fost puși la încercare hibrizii companiei Limagrain ne-a spus că pe acest lot demonstrativ s-au efectuat următoarele lucrări ale solului: toamna pământul s-a arat și discuit, în primăvară, înainte de semănat s-a realizat o trecere cu un combinator. Fertilizarea s-a făcut la semănat, folosind în medie circa 70-100 kg de îngrășăminte la hectar. Când plantele aveau 70-80 cm în înălțime, solul s-a mai afânat încă o dată.

„Colaborăm cu cei de la Limagrain de ani buni și nici nu-mi doresc alți hibrizi. Acesta este al patrulea an consecutiv de când organizăm andrei-erhan-braviceniîmpreună loturi demonstrative, de fiecare dată pe un alt masiv. La floarea soarelui aleg hibrizii LG 56.63CL și 56.33CL, ce îmi asigură o roadă bună chiar și în anii secetoși, iar la porumb merg pe varianta pe care mi-o propun ei și scot, de regulă, până la 12 tone la hectar”, spune fermierul, precizând că va începe recoltarea în două săptămâni și contează pe o producție de 12 tone/ha de porumb și 2,5 tone/ha de floarea soarelui.

Am stat de vorbă și cu Nicolai Postoroncă din Chișinău, care prelucrează peste 100 ha de floarea soarelui și aproape 50 ha de porumb în raioanele Sângerei, Orhei, Telenești.

„Îmi aleg hibrizii cu mare grijă și vă pot spune că deși la început toți hibrizii dau speranțe mari, doar cei de la Limagrain nu se usucă nicolai-postoroncaînainte ca planta să-și termine ciclul de dezvoltare. Din experiența mea, dar și după cum puteți vedea în acest câmp, cei mai performanți hibrizi de floarea soarelui sunt LG 54.85, 56.65 și 56.33 de tip Clearfield. În cazul porumbului, randamente bune asigură hibrizii LG 30.491, 30.325, dar și 33.50 și 33.95, ce se pretează atât condițiilor intensive, cât și extensive”, a mai spus Postoroncă.

floarea-soarelui-limagrain

Alexei Cara din localitatea Bolohan, Orhei, este distribuitor Limagrain din 2001 și utilizează exclusiv hibrizii companiei pe pământurile din gestiunea sa (peste 270 de hectare).

alexei-cara„Anul acesta am cultivat porumb pe o suprafață de 80 de hectare. Am optat pentru hibrizii LG 33.50 și 30.325, de care suntem foarte satisfăcuți pentru că, după cum se arată, vom avea aproximativ 10-12 tone/ha. Seceta din iulie a cam influențat negativ dezvoltarea florii soarelui, dar sperăm totuși să strângem o recoltă bogată”, a precizat acesta.

Șeful secției agricole din raionul Orhei, Anatolie Iațâșin s-a lăudat că agricultorii din regiune au strâns în anul curent o recoltă de cereale aproape dublă față de anul trecut.

„În pofida lipsei îndelungate a ploilor, sper totuși că vom avea o recoltă bogată și la porumb, mai ales pe câmpurile agricultorilor care se anatolie-iatasinocupă serios de cultivarea lui, implementând tehnologii moderne. În acest sens i-aș sfătui pe fermierii amatori sau cei la început de drum să participe cât mai des la așa seminare ca cel de astăzi pentru a se familiariza cu tehnologiile inovatoare sau a afla ce hibrizi noi există, care se deosebesc esențial de sorturile tradiționale”, a adăugat el.

Limagrain nu este la prima experiență de acest gen în Moldova. Anul acesta, ei au înființat 12 loturi demonstrative, împrăștiate de la nord la sudul țării, dintre care două se află peste Nistru. Alte câteva loturi au fost organizate de partenerii companiei ce au vrut să testeze personal hibrizii în condiții de producere.

Citește și: FOTO. Limagrain a prezentat la Popenchi cel mai frumos lot de porumb și floarea soarelui din acest an

Limagrain este unul din cei mai mari producători de semințe la nivel mondial, iar în Europa este lider absolut la porumbul pentru furaj și numărul trei la floarea soarelui.

Galerie foto

Posted by Agrobiznes – Fermierul on 25 August 2016

Citește și ›

Advertoriale