Peste 50 de fermieri și producători agricoli au sărbătorit Ziua Câmpului în acest weekend la Cubolta, Sângerei, unde au avut parte de o vizită în teren mai puțin obișnuită pentru agricultura din Republica Moldova. Aici, după un seminar introductiv legat de agricultura ecologică, cei prezenți s-au convins singuri că se pot crește produse organice și la noi, cu minimum de resurse, dar cu rezultate peste așteptări.
Evenimentul a fost organizat de către ProBio CZ, (o companie cehă, unica de altfel în Cehia, specializată în realizarea produselor ecologice), în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Cehă, dar și cu Asociația People in Need, în parteneriat cu JM Invest Group. Scopul acestuia a fost de a familiariza producătorii agricoli cu principiile agriculturii organice, precum și cu metodologia de implementare a acesteia în condițiile Republicii Moldova.
Despre prezența la acest eveniment, Jana Michalova, director general JM Invest Group, a menționat că e destinat producătorilor agricoli care deja cresc sau vor să cultive produse ecologice. Totodată, în cadrul acestei întruniri, a reușit să prezinte noile tehnologii performante agricole, dar și specificul aplicării preparatului BIO Azoter, un nou tip de fertilizant biologic.
Azoter este un îngrășământ de origine bacteriană fabricat în Slovacia. Este conceput pe bază de microorganisme, nu are substanțe active, dar, în schimb, este creat după o tehnologie modernă prin care îmbogățește solul cu bacterii fixatoare de azot, care pot să sustragă azotul din atmosferă și să îl transforme în compuși necesari culturilor. Asta îl face destul de rentabil pentru fermieri, atât din punct de vedere ecologic, dar și economic. Cât privește tehnica agricolă prezentată aici, pot afirma că este importată din Cehia și Slovacia și este destinată exclusiv pentru creșterea și cultivarea producției ecologice”, a adăugat Jana Michalova.
Vitalie Pintilie activează de mai bine de un an în cadrul companiei ProBio Moldova. El susține că în 2018, în Republica Moldova va fi recoltată prima roadă de produse sută la sută ecologică.
„Pentru a face agricultură organică e nevoie de o perioadă de conversie. Dacă pentru culturile de câmp aceasta durează doi ani, pentru plantele multianuale, precum și pentru vii și livezi, aceasta e de circa trei ani. Compania noastră nu încearcă să convingă fermierii să apeleze la serviciile noastre, dar, datorită seminarelor și vizitelor ce le întreprindem și le organizăm, aceștia se conving și singuri că acest tip de agricultură este unul foarte reușit și necesită puține cheltuieli, pentru că nu folosesc diverse erbicide, insecticide, etc. Da, e adevărat că recolta poate fi mai mică, în schimb e cu mult mai calitativă. Ar fi binevenit ca producătorii agricoli să fie mai deschiși către ultimele tendințe în materie de agricultură, să depășească frica de ceva nou și să testeze ceva diferit. Cât privește realizarea producției ulterioare, compania ProBio e interesată de roada ecologică și are o cerere de 2000 tone de speltă organică, circa 1000 tone de hrișcă, peste 3000 tone porumb, și alte sute de kilograme de fasole, năut, bob, mazăre, soia și alte boboase, care vor ajunge pe piața internă din Cehia. Totodată, cei care vor încerca să aplice la acest tip de agricultură, vor avea parte și de subvenții din partea autorităților datorită programului național de subvenționări în agricultură”, a mai precizat Vitalie Pintilie.
Šárka Kobzová, Reprezentanta ProBio, Cehia, responsabilă pentru Moldova: „Piața din Republica Moldova este una mică la moment, dar sunt sigură că în aproximativ 10-15 ani, va atinge același nivel pe care îl are Cehia la moment. Moldova e abia la început, am văzut deja produse ecologice pe rafturile din magazinele din țară. Populația trebuie să înțeleagă ce înseamnă produsele ecologice și beneficiile acestora. Circa 4% din produsele prezente în magazinele din Cehia sunt produse ecologice 100%. Și Moldova va atinge acest potențial, doar dacă producătorii autohtoni vor fi mai deschiși spre acest tip de agricultură și vor înțelege cum funcționează acesta. Nu e obligatoriu, ca să se facă agricultură ecologică din primul an, pe toată suprafața terenurilor pe care le dețin. Aici e binevenită tactica „Pas cu Pas”, ca să fie siguri că dacă ceva nu merge să poată înlătura problema de pe suprafețele mici. Abia, apoi, să se extindă”, spune reprezentanta.
Grigore Romanciuc este unul dintre primii fermieri ce a încercat să facă agricultură organică în Moldova. Fiind originar din Florești, acesta a reușit deja să planteze circa 55 ha de teren cu culturi. Dar deși, se află în perioada de conversie, rezultatele nu întârzie să apară, ne asigură fermierul.
„Am plantat mazăre și lucernă, orz, lucernă cu orz, și speltă. Am participat la diverse seminare și am decis că trebuie să încerc și asta. Că e timpul să fac și agricultură ecologică. Evident, sunt și unele greutăți, precum lupta cu buruienile, pentru că solurile noastre sunt predispuse spre creșterea lor, dar datorită lucernei, obținem rezultate bune. Avem mai puține cheltuieli, și cel mai important, avem cerere la produse. Iar asta e tot de ce avem nevoie, noi, fermierii”, menționează Grigore Romanciuc.
Radu Gagiu de la Gospodăria Verde SRL a fost gazda acestui eveniment. Agricultura este o afacere de familie pentru el și alți doi frați ai săi. Împreună au peste 700 ha de teren agricol, dar de mai bine de un an, au decis că peste 100 de ha să le „dedice” culturilor ecologice.
„Acum avem plantații de speltă, hrișcă, muștar, mazăre. Sincer, a fost cam greu să accept un astfel de tip de agricultură, și chiar nu înțelegeam de ce se plantează împreună așa culturi. Dar, acum știm deja. Fiind trei frați, ne-am repartizat pe trei domenii diferite, ca să nu avem un haos, fiecare răspunde de un tip de agricultură. Așa că am riscat, deja așteptăm recolta. Vedeți și voi că se anunță a fi bogată”, spune Radu.
Compania ProBio și-a început activitatea în 2015 prin 5 fermieri care au dat curs provocării lansate de ea. Până la finele anului curent, numărul acestora va ajunge la 15.