sâmbătă, 20 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
Acasă Articole FOTO. Nicolae Tronciu: „Ne dorim tare mult ca copiii noștri să nu plece peste hotare, să rămână acasă, în țara lor”

FOTO. Nicolae Tronciu: „Ne dorim tare mult ca copiii noștri să nu plece peste hotare, să rămână acasă, în țara lor”

1
FOTO. Nicolae Tronciu: „Ne dorim tare mult ca copiii noștri să nu plece peste hotare, să rămână acasă, în țara lor”
FOTO: Maxim Ciumaș

În inima Moldovei, vița de vie prinde și transmite spre bobițe culoarea soarelui, gustul dragostei și dăruirii. Oamenii din Hâncești, care profesează una dintre cele mai vechi îndeletniciri din lume, produc vinul care cucerește prin gust și calitate.

FOTO: Maxim Ciumaș

Nicolae Tronciu, care are una dintre cele mai mici vinării din Moldova a povestit într-un interviu acordat portalului Agrobiznes cum a ajuns să producă vinuri de calitate, cum a transmis copiilor dragostea pentru vinificație și care este secretul unei afaceri vitivinicole de succes în Moldova.

„Bunelul meu a fost unul dintre cei mai buni și cunoscuți vinificatori din zonă, el a adus și a plantat mai multe soiuri de viță de vie care au devenit populare. Toți îl cunoșteau și veneau la el după sfaturi. Și el și tatăl meu, Gheorghe Tronciu, purtau pălărie. Atunci când deja era bătrân și nu mai putea să meargă la vie se așeza lângă un nuc și lucra acolo cu pălăria pe cap. Am păstrat acea pălărie și până acum, ea îmi amintește de rădăcinile mele, de trecut, dar și despre cum a început afacerea cu vin în familia Tronciu. Așa s-a născut ideea care a fost transpusă pe eticheta vinurilor făcute de familia Tronciu”, a povestit cu nostalgie nea Nicolae.

De la producerea vinului tradițional – la producerea vinului de calitate

FOTO:Maxim Ciumaș

Se ocupă cu producerea vinului de mai mulți ani, dar abia acum un an a decis să apeleze la suportul organizațiilor internaționale pentru a-și dezvolta frumoasa afacere, în care cu încredere investește multă trudă și dăruire fiind sigur de reușită. Dar cel mai important, după mai multe încercări a înțeles că un vin de calitate necesită cunoștințe mai profunde și că nu poți produce un vin bun după metodele și tehnologiile de cândva. Trebuie să dispui de utilaje moderne.

În Republica Moldova circa 100 mii de hectare sunt ocupate de viță de vie

„Vinăria reprezintă un business de familie. Dispunem de propria plantație de viță de vie. Lucrăm toată familia, eu, soția și 2 feciori. Cu suportul consultantului care ne-a fost oferit de Proiectul de Competitivitate din Moldova am aflat multe secrete pe care le-am aplicat și am reușit să obținem un vin cu aromă deosebită. Aroma este unul dintre elementele care demonstrează că vinul este de calitate. Totodată, dna Nadejda ne-a explicat că un rol deosebit îl are și momentul în care sunt recoltați strugurii, dar și cum sunt recoltați. Așa am decis să culegem strugurii în coșuri din răchită, ceea ce ne permite să avem bobițe întregi. Noi cunoșteam în linii generale despre cum se produce vinul bun, dar acum sunt alte cerințe. Producerea vinului este un ciclu foarte interesant”, ne-a mai spus eroul nostru.

FOTO: Agrobiznes

Producerea vinului alb presupune o tehnologie deosebită față de vinului roșu

Nadejda Mardari, consultant pentru vinăriile mici, a fost de mare ajutor pentru nea Nicolae, care recunoaște că, de la început i-a fost foarte greu să înțeleagă de ce sunt necesare anumite procedee, de ce este atât de important de făcut anumite lucrări la o anumită oră sau zi, dar până într-un final a urmat toate sfaturile consultantului și a ajuns să se mândrească cu sticlele care îi poartă faima nu doar a familiei ci a întregii Republici. Mai mult ca atât, vinul îmbuteliat le asigură o valoare adăugată a produsului.

„Doamna Nadejda ne-a explicat că cerințele față de calitatea vinului s-au schimbat mult în ultima perioadă, trebuie să producem vinul altfel decât o făceam cu mai mulți ani în urmă. A fost alături de noi și ne-a arătat cum să realizăm fiecare etapă în parte, ne-a arătat că un vin de calitate trebuie să aibă anumite caracteristici pe care noi nu le cunoșteam. Am respectat toate sfaturile și am urmat ceea ce ne spunea tehnologul, chiar dacă au fost momente în care nu eram de acord. Acum, după doi ani de muncă am înțeles că avea dreptate și pe viitor voi aplica recomandările ei”.

Nadejda Mardari, ne-a povestit mai detaliat despre procesul de producere a unui vin cu arome și gust specific, care este apreciat de consumatorii din întreaga lume.

„Cunoaștem foarte bine că în Moldova, practic în fiecare familie se produce vin, astfel că fiecare crede că este un vinificator bun și știe totul despre un vin de calitate. Însă, cu regret ca să produci un vin acasă trebuie să fie respectate anumite procedee, dar și să dispui de un minim de utilaje. Am fost alături de Nicolae Tronciu, care a încercat să facă vinuri de calitate și i-am explicat că cel mai complicat este să produci un vin alb sau roze, pentru că un vin roșu se produce un pic mai ușor. Împreună cu Nicolae Tronciu, comparativ cu primul an, am reușit să producem un vin de o calitate superioară, dar mai avem încă de lucru. În anul 2018, am realizat fermentarea malolactică și am obținut un vin Cabernet Sauvignon foarte interesant, dar urmează să-l punem în baricuri din stejar pentru o perioadă de 6-9 luni după care vom putea să apreciem calitatea vinului”.

FOTO:Maxim Ciumaș

Echipamentele moderne reprezintă un prim pas în producerea unui vin de calitate

FOTO: Agrobiznes

Eroul nostru a reușit să procure mai multe utilaje necesar pentru a produce un vin deosebit, un vin care să cucerească consumatorii, iar cei care l-au gustat măcar odată să-l recomande cu încredere și prietenilor.

„Pentru început am reușit să procur câteva vase din inox, filtre. Aceștia au fost primii pași, după care am înțeles că mai am nevoie și de butoaie din lemn care mă vor ajuta să maturez vinul roșu. Totodată, am instalat răcitorul care îmi ajută să mențin în vase temperatura potrivită pentru diverse etape de producere”.

Consultantul a recunoscut că Vinăria Tronciu are potențial și poate să producă vinuri de calitate care pot participa la diverse concursuri și cu siguranță se pot învrednici de medalii.

„Vasele din inox cu capac flotant, dar și utilajului pentru răcirea încăperii, pelastre și utilajele de răcire a vinului în procesul de fermentare sunt utilaje absolut necesare pentru un producător care dorește să producă un vin bun. Nicolae Tronciu dispune de utilajele necesare așa că avem mari speranțe că va produce vinuri de top”, a mai adăugat Nadejda Mardari.

Suportul obținut confirmă potențialul acestei ramuri

Datorită suportului pe care l-a avut din partea Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Nicolae Tronciu a înțeles că trebuie să producă calitativ, nu trebuie să tindă să facă volume mari.

„Am înțeles că ceea ce facem este de fapt munca noastră și trebuie să respectăm momentul potrivit pentru realizarea fiecărui procedeu. Dacă greșim la un anumit procedeu pierdem din calitate. Și cu fiecare greșeală următoare tot pierdem din calitate. Despre asta încerc să le explic și copiilor mei, în speranța că îmi vor urma exemplu și vor duce faima familiei Tronciu”, ne-a spus producătorul.

FOTO: Agrobiznes

Vinăria Tronciu produce și comercializează vinuri îmbuteliate, pentru că au înțeles că doar astfel pot avea un profit mult mai mare, decât atunci când comercializau vinul artisanal la litru ori strugurii în stare proaspătă.

„Dacă în anii precedenți predam strugurii la fabrică care apoi exportau vin în vrac în Federația Rusă, acum majoritatea producătorilor au înțeles că trebuie să producă vin îmbuteliat de calitate, care să corespundă standardelor, pentru că noi nu producem doar pentru noi ci ne orientăm și spre piețele externe”.

Un vin de calitate impune identificarea noilor piețe de desfacere

FOTO: Agrobiznes

Produce aproximativ 10 mii de sticle, pe care le comercializează, la moment, pe piața locală, dar își dorește să ajungă pe piețele externe, pentru că, după cum a recunoscut Nicolae Tronciu ”pofta vine mâncând”.

După embargoul impus de Federația Rusă în anul 2006 mulți vinificatori s-au reorientat spre alte piețe de desfacere și au reușit să înregistreze rezultate destul de bune, iar micii vinificatori încearcă să țină pasul cu ei, să învețe din experiența lor.

După embargoul impus de Federația Rusă în anii 2006 și 2013, pierderile înregistrate de vinificatorii din țara noastră se estimează la 200 de milioane de dolari

„În cadrul Asociației micilor producători de vinuri din Moldova dispunem de utilaj pentru îmbutelierea vinului, este unul modern care corespunde tuturor cerințelor. Ne dorim pentru viitor să trecem peste aceste 10 mii de sticle, totodată să comercializăm vinul online. Planificăm să plantăm încă circa 2 ha de viță de vie soiuri autohtone cum ar fi Feteasca Neagră, Feteasca Regală. Vrem să producem vinuri Cabernet, Rose, Feteasca Regală și Sauvignon – acestea sunt vinurile care reprezintă familia Tronciu”.

Soția Valentina este mâna dreaptă. Se consultă și îl susține în tot ceea ce face.

„Sunt prima persoană care apreciază ce face, îl cert când se mai întâmplă să greșească, dar cum altfel”.

Eroul nostru recunoaște că au încă multe de realizat și că sunt abia la început de drum. Speră că dragostea pe care o are el față de ceea ce face să se transmită și către copii săi.

„Primesc o satisfacție deosebită atunci când vin în vie, sfătuiesc cu butucii. Mă umplu de viață, îmi dă puteri de a trăi, am impresia că stau de vorbă cu copii mei. Știu fiecare strugure și butuc cum crește, se dezvoltă”.

Soiurile autohtone o posibilitate de promovare a vinificației din Republica Moldova

Le spune tuturor că trebuie să planteze viță de vie soiuri locale, aceasta este principala direcție care poate aduce un venit. Iar despre turiști spune că, doar astfel se poate duce faima țării noastre peste hotare.

„Dacă nu aveam susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova probabil că nu mergeam pe calea aceasta, produceam în continuare vinuri după metodele vechi. Sperăm să ne dea Domnul sănătate ca să putem realiza tot ceea ce ne-am propus, pentru că avem planuri mari”.

FOTO: Agrobiznes

Chiar dacă au fost perioade destul de complicate, Nicolae Tronciu nu a cedat și a reușit să se facă cunoscut cu vinul care poartă numele familiei. Cei care au vizitat măcar o singură dată vinăria revin cu mare drag impresionați de povestea lui Nicolae Tronciu.

„Recent, am avut un grup de turiști care ne-au vizitat vinăria și ne-au spus că sunt încântați de tot ce au văzut aici la noi, pornind de la locuri, vin, oameni. Ne propunem să ne dezvoltăm și să mărim numărul de sticle pe care le vom transmite cu mult drag consumatorilor. Ne dorim să dezvoltăm și o agropensiune”.

Secretul unui vin de calitate, spune nea Nicolae, este dăruirea de sine, de a pune mult suflet și dragoste în tot ceea ce faci, astfel vinul capătă un gust ce încântă consumatorii.

„Ne dorim tare mult ca copiii noștri să nu plece peste hotare, să rămână acasă, în țara lor”.

Citește și: Sfaturi utile pentru a obține un vin alb, roșu sau rose de calitate