duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Performanţele hibrizilor Limagrain de porumb şi floarea soarelui pentru zona de sud a...

FOTO. Performanţele hibrizilor Limagrain de porumb şi floarea soarelui pentru zona de sud a ţării de la Cazangic, Leova

Recomandate

Compania Limagrain Moldova a prezentat marți, 15 august, la Cazangic, Leova, cel de-al doilea din cele 10 loturi experimentale din diferite regiuni ale țării. Cele 5 hectare de teren agricol puse la dispoziție de către întreprinderea agricolă din localitatea respectivă au fost semănate cu 11 hibrizi de porumb și 14 hibrizi de floarea soarelui din portofoliul Companiei Limagrain. Rezultatele de la lotul experimental de la Leova demonstrează că utilizarea hibrizilor de calitate și a tehnologiilor avansate sunt vitale pentru o agricultură modernă.

Vitalie Gorincioi, directorul Limagrain Moldova, susține că scopul companiei este de a găsi hibrizii potriviți pentru fiecare fermier în parte, în dependență de zona în care activează.

„La întâlnirile pe care le avem cu producătorii agricoli din diferite sectoare, noi îi îndemnăm să se axeze pe hibrizii FAO 300 și  FAO 400, hibrizi nici prea timpurii, nici prea  târzii, care se comportă cel mai bine în condițiile climaterice, care sunt imprevizibile pentru Republica Moldova. Am observat că în zona de sud au fost mai multe precipitații, deja de doi ani la rând, decât în zona de nord. Eram deprinși invers, 500-600 mm în zona de nord și vreo 350-400 de mm în zona de sud. În aceste condiții, agricultorii moldoveni ar trebui să utilizeze diferiți hibrizi de porumb și de floarea soarelui.  Vorbeam anterior cu un producător care spunea că o să semene 100 de hectare doar cu hibridul Adevey. I-am spus că este un hibrid foarte bun, dar l-am sfătuit ca cele o sută de hectare să le împartă în două sau în trei și să le semene cu hibrizi diferiți: timpurii, semitimpurii și tardivi. L-am sfătuit ca cele o sută de hectare să le împartă în două sau în trei și să le semene cu hibrizi diferiți: timpurii, semitimpurii și tardivi. Și atunic rezultatul va fi garantat. Dacă se întâmplă ca în perioada înfloririi răsăritei să fie temperaturi, cum au fost în acest an, de 35-40 de grade în aer și 60 de grade la sol, atunci planta va avea mult de suferit. Din acest considerent, pe lotul demonstrativ am semănat 11 hibrizi de porumb și 14 de floarea soarelui, după gustul celor mai pretențioși gospodari care lucrează cu compania Limagrain. În aceleași condiții, vedem cum se comportă un hibrid sau altul, mai rezistent la stresul hidric sau mai rezistent la temperaturi mai joase. Producătorii au posibilitatea să compare cum a rezistat un hibrid sau altul în condițiile climaterice din zona de sud a Republicii Moldova. Cel mai important este ca acei parteneri cu care noi conlucrăm să aibă încredere că noi le oferim posibilitatea de a alege ceva bun, calitativ, productiv și cu un randament ridicat”, a spus Vitalie Gorincioi.

Dumitru Brânzila, directorul de marketing Limagrain Moldova, a precizat că la seminarul de la Cazangic s-a pus accent ăn mod special pe rezistenţa genetică la planta parazită lupoaia a hibrizilor de floarea soarelui.

„Compania Limagrain continuă ciclul de seminare privind comportamentul hibrizilor de floarea soarelui și de porumb în diferite zone ale țării. Astăzi suntem la lotul experimental din satul Cazangic, raionul Leova, unde anual facem lot demonstrativ pentru zona de sud. Principalele subicte la care vrem să atragem atenția în prezentările de astăzi sunt combaterea plantei parazite lupoaia (Orobanch Cumana), care poate diminua roada și cu până la 50 la sută. Împreună cu savanții de la Academia de Științe am demarat un proiect în acest sens, au fost preluate mostre de lupoia de pe diferite câmpuri din diferite raioane ale țării, după care sa efectuat analiza acestora cu referire la ce rasa depistată. In general sa stabilit că cea mai mare infecție o avem în zona de sud, unde au fost descoperite rase și mai înalte decât rasa a șaptea(rasa G). Scopul principal al companiei Limagrain este de a informa ca fiecare producător agricol să conștientizeze acest important moment. Hibrizii companiei LG sunt recunoscuţi ca cei ma rezistenţi genetic la planta de lupoaie. La fel punem accent și la aspectul comportării fiecărui hibrid în dependență de zona geografică, și respectiv, condițiile climaterice”, ne-a spus Dumitru Brânzila.

La seminar a fost prezent și Mihai Grosu, consultant pentru fitotehnie în cadrul Ministerului Agriculturii, care a rămas surprins plăcut de lotul demonstrativ de la Cazangic.

„Limagrain este o companie care se dezvoltă cu succes pe piața Republicii Moldova. Fiecare al treilea producător agricol din Moldova utilizează produsele acestei companii. Ministerul Agriculturii nu impune niciun fel de interdicții. Noi îi ajutăm de câte ori se adresează. Lotul prezentat astăzi demonstrează comportamentul diferitor hibrizi pe anumite soluri și în anumite condiții, pentru ca producătorul să aibă de unde alege și să aibă un venit la fiecare sfârșit de an. Aici vedem un lot performant, nu se folosește sapa, nu sunt chinuiți oamenii.  Poate să se plângă doar un gospodar rău că semințele și produsele fitosanitare sunt prea scumpe, inaccesibile din cauza banilor. Dacă se respectă tehnologiile, atunci veniturile acoperă toate cheltuielile și profitul este pe măsură. Ministerul Agriculturii doar salută astfel de inițiative cu loturile experimentale. Dorim succese atât agricultorilor, cât și furnizorilor de hibrizi și produse fitosanitare de calitate”.

Nicolae Cajuc este directorul SRL „Cazangeni” din raionul Leova, gospodăria gazdă a evenimentului. Fermierul spune că sunt ani de zile de când pe teritoriul gospodăriei sale se organizează astfel de loturi demonstrative.

„Colaborez cu Limagrain deja de 10 ani. De când lucrăm cu dânșii, am strâns roade foarte bogate de porumb și floarea soarelui. Datorită loturilor experimentale, noi avem posibilitatea să alegem hibrizii cei mai buni pentru noi. Acel hibrid care a arătat mai bine la lotul demonstrativ, acel hibrid îl alegem. Este necesar de experimentat mai mulți hibrizi, ca să avem roade cât mai mari. De pe acest lot experimental preconizăm să obținem cel puțin 12 tone la hectar. Fiecare plantă are cel puțin doi știuleți. La anul viitor vom procura semințe de porumb tot de la Limagrain. Noi avem două mii de hectare de pământ, avem de unde alege, avem și unde experimenta. Facem așa ca să fie mulțumiți toți”.

Gheorghe Gurez, un fermier din raionul Leova, și-a exprimat regretul că în acest an nu a procurat semințele de la Limagrain.

„Cu compania Limagrain eu colaborez demult, dar iată că în acest an nu am procurat hibrizi de porumb de la ei și am greșit. Cineva m-a convins să iau de la o altă companie. Din câte se vede boabele nu vor fi coapte pe măsură și nivelul de umiditate va fi mai înalt. Acum va trebui să plătesc suplimentar și pentru uscare”.

Viorel Vlas, agronom-șef în gospodăria agricolă din Sărata Galbenă, raionul Hâncești, ne-a declarat că în timpul apropiat întreprinderea pe care o reprezintă ar putea să devină unul dintre clienții Limagrain.

„Nu am lucrat până acum cu compania Limagrain. Dar am venit la acest seminar pentru ca să vedem ce ne propun. Ne orientăm să procurăm de la ei hibrizi de porumb și de floarea soarelui. Probabil că ne vom opri la hibrizii semitardivi, ca să reușescă maturizarea bobului, dar și noi să reușim cu recoltarea”.

Limagrain este lider mondial în activitatea de producere şi vânzări ale seminţelor culturilor de câmp şi legume. În special la următoarele culturi: floarea soarelui, porumb, rapiţă, grâu şi orz de toamnă, etc. Compania deţine poziția de lider la nivel european la capitolul comercializarea seminţelor hibrizilor de porumb.

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale