sâmbătă, 21 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Pioneer vine cu noi hibrizi de porumb și floarea-soarelui pentru fermierii din Moldova

FOTO. Pioneer vine cu noi hibrizi de porumb și floarea-soarelui pentru fermierii din Moldova

Recomandate

Reprezentanții DuPont Pioneer, companie cu o poziție de lider pe piața mondială de producere a hibrizilor de porumb, floarea-soarelui și soia, au prezentat miercuri, 1 martie, noi hibrizi fermierilor din Moldova. Aceștia se potrivesc tuturor tipurilor de sol din Republica Moldova și au fost creați special pentru zona bazinului Mării Negre, susțin experții. Totodată, specialiștii au explicat și cum poate fi recunoscută marfa contrafăcută cu hibrizi de la Pioneer.

Lider pe piața mondială

Directorul operațiuni comerciale al Pioneer dintre România și Republica Moldova, Jean Ionescu a menționat în discursul său că DuPont Pioneer este lider pe piață în lume la porumb, floarea-soarelui și soia. El a adus exemplul Statelor Unite ale Americii pentru a confirma cele spuse.

Directorul operațiuni comerciale al Pioneer dintre România și Republica Moldova, Jean Ionescu. Foto:Agrobiznes.md

„Anul trecut am împlinit 90 de ani. (…) În Statele Unite în cele 38 de milioane de hectare acoperite cu porumb – Pioneer ocupă cam 20 de milioane de hectare. Suntem compania dominantă în piața hibrizilor de porumb și soia”, a spus Jean Ionescu.

Untura de porc deja e în trecut. Uleiul vegetal conduce piața

Jean Ionescu a estimat că fermierii, care se orientează spre producerea grâului și orzului, cel mai probabil, vor avea de pierdut în următorii ani.

„O să vedeți că cea mai mare pierdere, anul acesta, va veni la cultura de grâu și orz, care nu se recuperează. Grâul și orzul vor pierde bani. Ce am văzut pe câmpurile din Moldova nu este ce trebuie din punct de vedere tehnologic. Grâul și orzul ar trebui să aibă un stadiu vegetativ actual mult mai bun. Mult grâu este semănat foarte târziu. Nu cred că se vor obține producții bune”, și-a exprimat poziția Ionescu.

Totodată, acesta a spus că fermierii din Moldova pe nedrept acordă puțină atenție culturii de porumb.

„Evoluția suprafețelor de porumb din Moldova le cunoaștem, practic, este un trend în scădere cu 3-5% pentru că țara nu reușește să aibă performanțe productive în această cultură. E o cultură pe care o considerăm pe ultimul loc în mintea fermierului – acordați atenția mult mai mare unor culturi care o să vă lase dezamăgiți”, a spus directorul operațiuni comerciale al Pioneer.

În opinia acestuia, un trend pozitiv va înregistra floarea-soarelui pentru că tot mai multă lume preferă să utilizeze uleiuri vegetale în defavoarea celor de proviniență animalieră.

„Pentru că lumea la nivel mondial are o educație mai bună și trece de la utilizarea grăsimilor de animale, untură de porc, sunt convins că nici dumneavoastră nu mai utilizați acasă cum utilizau bunicii sau părinții noștri. Deci, consumul de ulei vegetal va crește semnificativ”, a explicat Jean Ionescu.

Oleg Nistiriuc, reprezentant Pioneer Republica Moldova

Stoc epuizat

Ionescu a mai spus că cererea pe piață a unor hibrizi de porumb și floarea-soarelui de la compania Pioneer este atât de mare încât stocul practic se epuizează la începutul sezonului.

„Sunt semințe la noi care se termină în a doua săptămână din luna ianuarie. P 64 LE 99 (hibrid de floarea-soarelui) și P 64 LE 25 sunt hibrizi pe care, din păcate, i-am epuizat în tot bazinul Mării Negre – sunt cei mai vânduți hibrizi de floarea- soarelui”, a spus directorul comercial.

Director marketing Pioneer România & Republica Moldova, Maria Cîrjă, a explicat, la rândul ei, că această situație se datorează faptului că există o cerință foarte mare pe piață în privința acestor hibrizi.

Director marketing Pioneer România & Republica Moldova, Maria Cîrjă. Foto:Agrobiznes.md

„Există o lipsă de semințe de floarea-soarelui, în primul rând, datorită faptului că hibrizii fiind foarte performanți, iar fermierii studiindu-i și testându-i, în ultimii doi ani, au cerințe mult mai mari decât ceea ce am prognozat noi. De aceea îi rugăm pe toți fermieri să-și facă planul pentru anul viitor, pentru ca noi mai departe să putem produce această sămânță și s-o punem la dispoziție”, a spus Maria Cîrjă.

Noi hibrizi pentru Moldova

Jean Ionescu a prezentat și o serie de hibrizi de porumb, care au fost special creați pentru zona România & Republica Moldova. Astfel, hibridul de porumb P 9537 FAO 350 s-a dovedit că nu are competiție în toate condițiile de cultură, susține acesta. Acest hibrid se pretează pentru semănatul timpuriu și pe soluri acide sau cu fertilitate scăzută, și are cea mai ridicată viabilitate a polenului (>36C). Totodată, acesta manifestă toleranță extrem de bună la secetă și arșiță, explică specialistul.

„Am reușit cu ajutorul Institutului Național să se califice după un an și în portofoliul nostru comercial. Este un hibrid despre care am avut discuții cu promotorii din Moldova și este focusul nostru principal – să vindem P 9537 FAO 350; P 9903 FAO 360; P 9241 FAO 330; P 9074 FAO 300”, a spus Ionescu.

Mai jos vă prezentăm o scurtă descriere a acestor hibrizi:

  • P 9903 FAO 360 – Cel mai bine vândut hibrid semi-timpuriu Pioneer în Europa. Se adaptează în condiții de climă excesiv continentală. Înflorire timpurie, evită stresul hidric. Zonele de cultură recomandate pentru acest hibrid sunt cele semi-aride și semi-umede din vestul și sud-estul țării. Densități recomandate: 65.000 – 75.000 plante recoltabile/ha.
  • P 9241 FAO 330 – Cel mai bine vândut hibrid timpuriu din România. Rezistență bună la frângere și cădere. Recomandat pe terenuri nisipoase și bazice cu conținut redus în humus. Recomandat pentru industria berii. Zonele de cultură recomandate pentru acest hibrid sunt cele semi-aride și semi-umede din vestul și sud-estul țării. Densități recomandate: 67.000 – 75.000 plante recoltabile/ha.
  • P 9074 FAO 300 – Hibrid semi-timpuriu, foarte productiv, dry-down foarte mic. Tolerează foarte bine seceta și temperaturile ridicate în toate fazele de vegetație. Tolerează foarte bine solurile acide, erodate, cu conținut redus de humus. Recomandat pentru semănatul timpuriu. Recomandat pentru toate zonele de cultură în special zonele aride și semi-aride. Recomandat și pentru industria berii. Densități recomandate: 66.000 – 75.000 plante recoltabile/ha.

De asemenea au fost prezentate și mai multe soiuri de hibrizi floarea-soarelui.

Protector

Experții de la Pioneer au vorbit și despre importanța hibrizilor, care opun rezistență bolilor cum ar fi mana și lupoaia florii-soarelui. Astfel, a fost creată o marcă unică Pioneer care identifică hibrizii cu toleranţă sau rezistenţă deosebită la lupoaie și mană – Pioneer Protector Lupoaie şi Pioneer Protector Mană.

Directorul tehnic Pioneer Mihai Valentin a menționat și alți doi hibrizi rezistenți la boli – P 64 LE 25 și P 64 LE 99.

„LE 99 trebuie semănat la 68 – 69.000 de plante recoltabile. LE 25, domnilor, nu semănați la mai mult de 57.000 – 58.000 de plante recoltabile pentru că este un hibrid, care datorită faptului că are o talie destul de înaltă dacă îi dăm și un pic de azot – mă refer aici la peste 8 kg de substanță activă și mai prinde un pic de ploaie – s-ar putea să crească foarte înalt, și în condiții excepționale putem să avem probleme”, a explicat Mihai Valentin.

Directorul tehnic Pioneer Mihai Valentin. Foto:Agrobiznes.md

Scurtă caracteristică

P 64 LE 25 – cel mai cultivat hibrid din România. Hibrid simplu, semi-timpuriu, potenţial extraordinar şi stabil de producţie, cu rezistenţă la erbicidul Express. Avantaje: rezistent la lupoaie, are o bună rezistenţă la cădere şi frângere. Toleranţă foarte bună la secetă şi arşiţă. Sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu capacitate de explorare foarte ridicată.

P 64 LE 99 – Hibrid simplu, semi-timpuriu. Potenţial foarte ridicat şi stabil de producţie. Rezistenţă la erbicidul Express. Tolerant la lupoaie. Are o bună rezistenţă la cădere şi frângere. Toleranţă foarte bună la secetă şi arşiţă. Grad ridicat de autofertilitate. Sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu capacitate de explorare foarte ridicată.

Atenție la marfă contrafăcută

Maria Cîrjă a atenționat pe fermieri să fie mai atenți la marfa contrafăcută. Aceasta a explicat că Pioneer a introdus noi modalități de verificare a mărfii originale. Astfel, cu ajutorul smartphone-ului cumpărătorul poate să verifice dacă i-a fost furnizată marfă bună sau contrafăcută.

DuPont Pioneer este lider mondial în producerea, procesarea și comercializarea semințelor de porumb, soia, rapiță și lucernă.

Vasile Gancev
Vasile Gancev
ex-Reporter @ Agrobiznes

Citește și ›

Advertoriale