Producătorii de struguri din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au participat recent la seminarul teoretico-practic organizat de AgroDoctor, distribuitor oficial al companiei Avgust, în cadrul căruia au fost prezentate schemele de protecție care au inclus produse de uz fitosanitar de la Avgust și Agrology din Grecia.
Gospodăriile „Madalex Prim” și „Jignea Diana” din satul Șișcani, raionul Nisporeni aplică produsele companiei Avgust la vița de vie, deja de 3 ani. Reprezentanții acestora susțin că doar datorită calității produselor utilizate strugurii sunt de calitate, iar problemele care apar pe parcursul anului se soluționează prin intervenția directă a specialiștilor de la compania AgroDoctor.
Ivan Roşior, reprezentantul companiei Avgust în Moldova a menționat, pentru Agrobiznes, că rezultatele remarcabile se datorează produselor incontestabile ale companiei Avgust, dar și a prezenței specialiștilor care monitorizează situația direct în câmp, astfel reușind să propună cele mai potrivite soluții.
„Compania Avgust este una dintre liderii mondiali ce are ca activitate de bază producerea produselor pentru protecţia plantelor, pe piaţa din Federația Rusă plasându-ne pe primul loc. În Moldova suntem prezenți de mai bine de 16 ani, iar fermierii cunosc foarte bine produsele noastre şi sunt siguri de calitatea acestora. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu unul din distribuitorii noştri, compania AgroDoctor, care a reușit să formeze o echipă de specialişti. Aceştia merg direct în câmp şi oferă consultanță fermierilor. Prin intermedul seminarului ne-am propus să prezentăm principalele produse pentru protecţia viţei de vie. Dispunem de un spectru larg de produse destinate protecţiei acestei culturi, pornind de la erbicide: Tornado 500, Suhovei*, fungicide cum ar fi Colosal, Colosal Pro, Kumir, Metaxil, Ordan, Ordan MZ*, Talant* și insecticide Borei, Sirocco, Sămpai, Șarpei. Ne propunem, în anul curent, să înregistrăm preparatul Suhovei, care de fapt este un desicant, un erbicid de contact aplicat la viţa de vie. Considerăm că va fi o soluţie bună pentru fermieri, mai ales că uneori aceştia nu pot folosi glifosat, iar acest erbicid de contact va combate eficient problema. Participanții la seminar au putut cunoaște multe lucruri interesante, dar au și putut vedea rezultatele direct în vie. Au fost prezentate mai multe scheme de protecție, iar fermierii pot să-și aleagă una care este mai aproape de problemele cu care se confruntă. Prin evenimentul organizat dorim să realizăm un schimb de experiență dintre micii producători de struguri din zona de sud a republicii. Invităm specialişti din Rusia, Ucraina pentru ca aceştia să prezinte caracteristicile fiecărui produs şi care este metoda corectă de administrare a acestora în diferite condiţii climaterice şi zone. Am vizitat vița de vie din două gospodării și au fost prezentate schemele de protecție propuse de specialiștii de la AgroDoctor, majoritatea produselor fiind ale companiei Avgust, rezultatele sunt destul de îmbucurătoare, iar recoltele vor fi pe măsura așteptărilor. Doresc producătorilor recolte bogate şi de calitate”, a relatat Ivan Roşior.
Zinaida Kolotilina, manager principal suport clienți, Departamentul de dezvoltare a produselor companiei Avgust, a fost impresionată de podgoriile vizitate și a constatat că fermierii de la noi produc struguri de calitate, care pot face concurență pe piețele externe.
„Lucrez în compania Avgust de 17 ani, merg în toate regiunile ţării şi lucrăm cu diverse culturi. Cel mai important este respectarea recomandărilor specialiştilor. Produsele sunt de calitate înaltă, dar plantele necesită un diagnostic sigur. În cadrul evenimentului am prezentat 3 segmente importate după care trebuie să se conducă fiecare producător. În primul rând trebuie să fie determinată starea patogenilor, când va apărea o anumită specie de insecte şi ce produse trebuie aplicate pentru a avea o eficienţă înaltă. Pesticidele necesită a fi schimbate pentru a nu dezvolta rezistenţa dăunătorilor la acestea, la fel şi fungicidele. Condiţiile climaterice cu temperaturi înalte permit răspândirea unor boli cum ar fi arsurile, frunzele se usucă şi în locul respectiv se încep a dezvolta patogenii. Sau traumele produse de grindină, la fel necesită tratament pentru a stopa dezvoltarea bolilor ca mildiu şi oidium la viţa de vie. Astfel de specialişti calificaţi sunt în compania AgroDoctor. Pe piaţa din Republica Moldova activăm de mult timp şi nu dorim să dezamăgim clienţii noştri. Asigurăm suportul tehnologic necesar, chiar dacă este destul de complicat. Ne aflăm pe câmp practic până noaptea târziu, doar astfel putem fi siguri de reuşita producătorilor. Vor obţine ei profit, vom obţine şi noi. Pentru viţa de vie cele mai efective produse sunt cele sistemice aplicate în faza de creştere activă, iar în perioada de maturizare a recoltei cele de contact, cum ar fi Cumir, Talant acestea distrug infecţiile bacteriene. Combinarea şi crearea rotaţiei produselor asigură o protecţie înaltă. Produsele de contact sunt aplicate peste 7-10 zile, cele sistemice peste 14. Insecticidele de la Avgust cum ar fi Borei, sunt produse fosfoorganice, peritroizii, neocotinoide. Este important ca producătorii de viţă de vie să anunţe apicultorii când efectuează tratamentele şi care este perioada de acţiune a substanţei. Pentru fiecare produs este indicată această perioadă, de obicei de 120, 140 de ore. Viţa de vie de astăzi arată foarte bine, se vede că plantele au avut microelementele necesare pentru a creşte normal şi lipsesc bolile. Doresc tuturor fermierilor din zonă rezultate excelente şi profit înalt”, a mai spus Zinaida Kolotilina.
Iurie Ghelaş, directorul companiei AgroDoctor, a spus că recomandă cu încredere produsele de la Avgust pentru că acestea au fost deja testate, iar producătorii cunosc despre eficiența lor.
„AgroDoctor este o companie tânără pe piaţa Moldovei, activăm de 3 ani, iar succesul pe care l-am obţinut este datorită partenerilor de încredere. Evenimentul este organizat în gospodăria Madalex Prim, ce are o suprafaţă de 12 hectare viţă de vie, soiul Moldova. Majoritatea produselor aplicate au fost de la compania Avgust. În anul curent, a fost destul de complicat, devierile de temperatură erau foarte mari. Însă compania a respectat schema de protecţie şi are rezultate pe măsură. Suntem mulţumiţi de ceea ce am obţinut. Este dificil de lucrat în zona respectivă, deoarece proprietarii au mici parcele de un hectar sau două. Prognozăm că se vor recolta circa 13-15 tone la hectar. Roada nu va fi recoltată concomitent, dar eşalonat. O parte din struguri sunt copţi, alţii mai au nevoie de o lună pentru coacere. Recomand fermierilor să respecte schemele de protecţie elaborate de specialişti, altfel nu vor obţine rezultate. Producătorii trebuie să utilizeze produsele Avgust, deoarece sunt testate, omologate şi de calitate”, a adăugat directorul companiei AgroDoctor.
Larisa Sarscaia, managerul companiei AgroDoctor, a comunicat că pentru ca un preparat să aibă eficiență maximă este necesar de a realiza o diagnoză corectă a situației din câmp, doar astfel putem ști cu siguranță care produs v-a acționa sigur.
„Compania AgroDoctor este o companie tânără, dar cu un viitor sigur. Compania Avgust este primul partener, iar produsele sale pentru protecția plantelor formează baza portofoliului de produse. Evident, lucrăm cu aceste produse de la bun început, sunt de calitate şi au o eficienţă înaltă, iar preţurile corespund calităţii. Nu doar realizăm produse de uz fitosanitar, dar şi asigurăm suportul tehnologic necesar producătorilor, care include consultanță, recomandări, elaborarea unei scheme de protecţie, adminsitrarea corectă a produselor, depistarea bolilor şi dăunătorilor, determinarea eficienţei, prezenţa specialiştilor în timpul efectuării lucrărilor. Dispunem de specialişti ce au studii în domeniul protecţiei plantelor și efectuează toate lucrările necesare. Fermierii din Moldova cunosc produsele companiei Avgust, ştiu că acestea sunt de calitate. Clienţii sunt mereu mulţumiţi. Mulţi producători nu au specialişti în protecţia plantelor, astfel ei pot apela la noi şi fi siguri de succes şi de profesionalismul echipei”.
Valeriu Buza, agent comercial pentru zona Nisporeni, Cimişlia şi Hînceşti, a spus că după mai mulți ani de experiență se dovedește că micii producători sunt mai responsabili deoarece ei dispun de suprafețe mici și doresc să obțină profit cât mai mare.
„Activez şi deservesc zona de sud a republicii din anul 2016. Prima gospodărie care a aplicat produsele Avgust a fost gospodăria Jignei Diana. Pe parcursul anului, am utilizat doar produse disponibile din stocul Avgust şi am văzut că au eficacitate înaltă. Câmpurile alăturate erau infestate cu mană şi făinare, însă am reuşit să le combatem cu produsele Avgust. În primul an, am experimentat pe o suprafaţă de doar 5 hectare, în al doilea, văzând rezultatele am tratat deja 10 hectare cu aceste produse. Datorită faptului că clienţii au încredere încercăm diverse scheme. Reuşim să combatem cu succes stadiile de hibernare ale manei şi făinării. În anul 2016, gospodăriile aveau probleme cu aceste boli, în 2018 am făcut tratamente de prevenire şi nu mai avem probleme. Din cauza condiţiilor pe care le avem în zonă, strugurii nu se dezvoltă uniform. În locurile unde au fost ploi şi soare în cantităţi normale strugurii au reuşit să se dezvolte. Producătorii știu despre produsele companiei Avgust, au deplină încredere. Recomand producătorilor în perioada de înflorire a viţei de vie să administreze Colosal Pro şi Metaxil, deoarece, deja al doilea an, am demonstrat că nu afectează procesul de înflorire. Problemele cu care ne-am confruntat în acest an au fost: condiţiile climaterice nefavorabile, producătorii din zonă au suprafeţe mici şi este greu să-i comansăm, trebuie să le explici fiecărui în parte. Uneori un producător mic este mai responsabi, deoarece acesta îşi doreşte să obţină profit şi realizează toate recomandările”.
Ion Jignea, gazda evenimentului susține că după ce au fost aplicate produsele de la Avgust, vița de vie a prins viață, iar strugurii sunt de calitate, solicitați de cumpărătorii din zonă.
„Prelucrez 6 hectare de viţă de vie soiul Moldova, protecția culturii este realizată de compania AgroDoctor, care ne elaborează schema de protecţie, mai mult ca atât ne ajută la efectuarea tratamentelor. Până în prezent, toate produsele aplicate au fost eficiente, astfel am obținut rezultate bune. Oamenii care văd vița de vie doresc să testeze și ei produsele de la Avgust ca să obţină şi ei rezultate frumoase. Specialiştii companiei AgroDoctor sunt mereu în teritoriu, analizează situaţia şi ne propun cele mai eficiente scheme de protecţie. Chiar dacă unele produse sunt mai scumpe, rezultatul își merită investiţia. Soiurile care nu au fost tratate la timp, din cauza ploilor, nu au struguri buni pentru piaţă. Practic toţi producătorii de viţă de vie au avut de suferit. Am un frigider cu o capacitate de stocare de 50 de tone şi așa am posibilitatea de câştiga mai mult, deoarece păstrez strugurii mai mult timp”, a afirmat producătorul.
Elena Căldăraru, producător de viţă de vie, soiul Moldova, este sigură că pentru a putea produce struguri de calitate este necesar să se includă în schema de protecție produse de la Avgust care sunt testate și arată rezultate remarcabile.
„Dispun de o plantaţie de 10 hectare de viţă de vie. Suntem mulţumiţi de produsele recomandate de compania AgroDoctor care ne propune mereu soluţii eficiente, mai ales ţinând cont de condiţiile climaterice schimbătoare. Recomand această companie şi altor oameni. Ne ajută și ne îndrumă cum să efectuăm tratamentul la timp. Pe viitor, planific să construiesc un frigider pentru a avea unde păstra strugurii, apoi să-i realizez la un preţ mai bun. Prognozăm o recoltă de circa 6-8 tone de struguri în acest an. Am tratat plantaţia doar cu produsele propuse de AgroDoctor şi deja aşteptăm rezultatele”, a mai adăugat producătoarea.
În cadrul seminarului, Charis Bacharis, reprezentantul comapniei Agrology din Grecia a prezentat principalele caracteristici ale produsele pentru protecția plantelor și fertilizanților care au fost înregistrate și în Republica Moldova. Oaspetele susține că eficacitatea înaltă, cu acțiune de contact, în combaterea bolilor de origine micotică și bacteriană, forma preparativă inovațională a produsului a fost înalt apreciată de fermieri pe parcursul anului agricol 2017.