joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Recolte de porumb de peste 8 tone la hectar obținute la Ștefan Vodă datorită hibrizilor KWS

FOTO. Recolte de porumb de peste 8 tone la hectar obținute la Ștefan Vodă datorită hibrizilor KWS

0
FOTO. Recolte de porumb de peste 8 tone la hectar obținute la Ștefan Vodă datorită hibrizilor KWS

Porumbul a fost dintotdeauna o cultură căreia producătorii din țară i-au oferit prioritate, astfel, ajungând să fie una dintre cele mai cultivate, practic, în toate zonele agricole din Moldova. În ultimii ani, sortimentul de hibrizi de porumb s-a mărit considerabil, însă alegerea unui hibrid potrivit pentru o anumită zonă, oricum a rămas o problemă pentru fermieri.

Unul dintre cei mai bun indicatori a performanței unui hibrid, este recolta obținută per hectar. Astfel, pentru a demonstra potențialul hibrizilor de porumb în zona de sud-est a Republicii Moldova, Compania KWS a organizat recent un seminar, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele a 8 hibrizi de porumb de la KWS.

„În acest an, Compania KWS a pus la dispoziția fermierilor 10 hibrizi de porumb. Totodată, am testat noi hibrizi cu potențial sporit. An de an, seceta și lipsa precipitațiilor devin probleme tot mai des întâlnite, de aceea propunem producătorilor agricoli hibrizi toleranţi la secetă și temperaturi înalte. Fermierii ce au optat pentru aceștia, se bucură de recolte bune în pofida acestor condiții. În platforma demonstrativă de la Ștefan Vodă au fost cultivați 8 hibrizi de porumb ce se atribuie la grupele de maturitate FAO 340-450. Recomandăm hibrizii timpurii FAO 250-310, cum ar fi Kavalier, Klassics, Kerberos, Krabas, fermierilor ce au nevoie să elibereze terenul mai devreme pentru culturile de toamnă. Pentru zona de centru-sud, recomandăm hibrizi semi-timpurii și semi-tardivi: Karpatis, Smaragd, KWS 4484, Kinemas, Kashmir şi Balasco.  În general, rezultatele obținute pe loturile demonstrative, dar și în câmpurile de producţie, sunt bune şi stabile pentru toți hibrizii, iar producătorii s-au putut convinge de performanța acestora participând la acest seminar. În anul viitor, vor fi testați alți 4 hibrizi de porumb pentru a suplini necesitatea în hibrizi semi-tardivi”, ne-a relatat Radu Șaganean, manager produse porumb și floarea soarelui KWS.

Cei mai apreciați hibrizi de porumb ai Companiei KWS, în anul curent, au fost cei din grupa Clima Control, care oferă recolte stabile în condiții de insuficiență de umiditate. Astfel, în anul viitor, potrivit lui Octavian Boubătrîn – manager de țară KWS, fermierii, în mare parte, vor opta pentru doi hibrizi – Smaragd și KWS 4484, cu un potențial productiv foarte înalt.

„Organizând loturi demonstrative în diferite regiuni ale țării, ne-am dorit să testăm și prezentăm potențialul hibrizilor KWS, pentru ca fermierii să opteze pentru aceștia cu încredere, cultivându-i pe cei pretabili pentru zona lor. Credem că, hibrizii Smaragd și KWS 44 84 vor fi în topul celor mai cultivați hibrizi în zona de centru și sud a țării. Hibridul Smaragd are știuleții mari, cu un număr mare de rânduri și circa 170 de grame de boabe per știulete. Acest hibrid oferă în anii favorabili recolte de peste 14 tone per hectar. Prezentăm soluții viabile pentru fermieri, analizând piața și cerințele acesteia, astfel, în următorul an vor fi disponibili pe piață un hibrid nou de secară, dar și două soiuri noi de grâu. Continuăm tradiția recoltelor bogate, iar rezultatele pe care le obțin fermierii cultivând hibrizii KWS an de an confirmă acest lucru”, a menționat Octavian Boubătrîn.

Unul dintre distribuitorii oficiali ai hibrizilor KWS în Republica Moldova este Compania Elitagrotehnologie. Vladimir Candu, reprezentantul companiei pentru zona de sud-est a țării a menționat că, hibrizii KWS sunt unii dintre cei mai buni disponibili pe piață, iar fermierii, respectând tehnologia, pot obține rezultate demne de invidiat.

„De peste 7 ani depunem efort pentru a asigura fermierii cu inputuri de calitate, astfel, din gama de produse pe care o propunem fermierilor nu lipsesc semințele de calitate de la KWS. Hibrizii prezentați în cadrul lotului demonstrativ sunt de valoare și pot oferi recolte demne de invidiat. În acest an, cele mai înalte recolte au fost obținute la hibrizii Kerberos, Krabas și Kinemas. Chiar și în condițiile zonei de sud-est a țării, în acești 6 ani de când comercializăm hibrizi de la KWS, recoltele minime au fost de peste 5-6 tone, iar în alte regiuni au fost obținute recolte de peste 14 tone per hectar. Recomand fermierilor din zona de sud-est a republicii să cultive hibrizi rezistenți la secetă, cum ar fi hibrizii de la KWS, în special cei din tehnologia Clima Control, iar noi vom acorda suportul necesar pentru ca aceștia să obțină recoltele dorite”, a spus Vladimir Candu.

Gazda evenimentului, Dînga Andrei din Ștefan Vodă, susține că, în acest an pe parcursul perioadei de vegetație a porumbului au căzut circa 140-180 de mm de precipitații, astfel, aștepta recolte scăzute. Însă, rezultatele hibrizilor de la KWS l-au bucurat foarte mult, acesta obținând o recoltă medie de peste 8 tone per hectar.

„Cultivăm culturi de câmp aplicând tehnologia Mini-till și acordăm o atenție deosebită tehnologiei de creștere. Pe circa 200 de hectare semănăm porumb, concomitent testând hibrizi ai diferitor companii pentru a determina care sunt cei mai buni. Am rămas surprins de hibrizii de la KWS, este primul an în care i-am cultivat, deoarece credeam că sunt potriviți pentru zona de nord a țării. În condițiile de secetă din acest an, au prezentat rezultate foarte bune, iar recoltele prognozate sunt de peste 8 tone per hectar. În cadrul seminarului, am recoltat cu combina în parte fiecare din cei 8 hibrizi și am mers direct la cântar. Recolta minimă este de 8,3 tone per hectar. Mă bucur mult că, datorită seminarelor organizate și alți producători pot vedea rezultatele înregistrate la acești hibrizi”, ne-a povestit Dînga Andrei.

Și dacă tot vorbim de rezultate înalte, după ce au fost cântărite boabele și calculate datele obținute, producătorii s-au convins de performanța hibrizilor KWS, fiecare alegându-și hibridul potrivit pentru anul viitor.

„De aproape 10 ani cultivăm culturi de câmp, iar porumbul este nelipsit din asolament. Am cultivat pentru prima dată hibrizi de la KWS în anul 2016 și voi continua să-i cultiv. În acest an, am optat pentru hibrizii Krabas și Kinemas, iar recoltele prognozate sunt bune. Acești hibrizi au o rezistență sporită la secetă, ating umiditatea optimă pentru recoltare foarte rapid și oferă recolte bune. Nu mai este nevoie să uscăm boabele, de aceea și optăm an de an pentru astfel de hibrizi. Mi-a plăcut mult faptul că am urmărit singuri întreg procesul, de la recoltare, cântărire, efectuarea calculelor, până la prezentarea rezultatelor. Astfel, am putut aprecia real rezultatele”, a spus Condrea Vadim, producător din raionul Căușeni.

„Avem în gestiune peste o sută de hectare de teren agricol, pe care cultivăm culturi de câmp. Având o suprafață mai mică, mereu suntem în căutarea unor soiuri sau hibrizi de calitate, pentru a avea recolte bune. Am semănat hibrizi de grâu, floarea soarelui și porumb de la KWS și sunt foarte mulțumit de rezultate. De când am inițiat activitatea în agricultură rămânem fideli acestor hibrizi și îi cultivăm pe o bună parte din suprafețe. Dacă e să vorbim de porumb, când boabele ajung la maturitate pierd foarte rapid umiditatea, dar și recoltele sunt bune. După rezultatele prezentate la seminar, la anul, cred eu, voi opta pentru hibrizii Clima Control deoarece se potrivesc pentru zona noastră”, a conchis Alexei Bagrin, producător din Căușeni.

Și după cum se spune că „sacul este cel ce indică corect rezultatul”, potrivit rezultatelor cântăririlor efectuate, cel mai productiv s-a dovedit a fi hibridul Kashmir cu recolta de 8,99 tone per hectar, la umiditatea boabelor standard de 14%. Pe locul 2 s-a clasat hibridul KWS 4484 –  8,89 tone per hectar, iar cu recolta de 8,68 tone per hectar hibridul Smaragd s-a clasat pe locul 3. În general, în cadrul platformei demonstrative de la Ștefan Vodă, cei 8 hibrizi recoltați nu au înregistrat recolte mai mici de 8,3 tone per hectar.