‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriReziduuri de pesticide, descoperite în 71% din fructe şi 43% din legumele non-bio (raport)

Reziduuri de pesticide, descoperite în 71% din fructe şi 43% din legumele non-bio (raport)

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 71% din fructele şi 43% din legumele non-bio consumate în Franţa conţin reziduuri de pesticide, cireşele şi ţelina fiind printre cele mai afectate, potrivit unui raport realizat pe baza unor analize efectuate în perioada 2012-2017 şi publicat joi de ONG-ul Generations futures, informează AFP, citat de Agerpres.

Această asociaţie, care actualizează un prim bilanţ publicat la începutul anului 2018, se bazează pe statisticile furnizate de Direcţia generală de combatere a fraudelor din Franţa (DGCCRF). Optsprezece tipuri de fructe şi 32 de tipuri de legume au fost reţinute pentru efectuarea unor analize realizate timp de cel puţin cinci ani.

„Pe parcursul celor şase ani, în medie, 71,9% din eşantioanele de fructe conţineau reziduuri de pesticide, iar 2,9% dintre ele depăşeau ‘limita maximală de reziduuri’ (LMR)”, a transmis ONG-ul Generations futures într-un comunicat. Valorile LMR reprezintă praguri legale europene care nu trebuie să fie depăşite.

„Pentru legume, media a fost de 43,3% din eşantioanele vizate (conţinând reziduuri) şi 3,4% dintre ele au depăşit valorile LMR”, precizează acelaşi ONG.

Concluziile sunt destul de asemănătoare cu cele dezvăluite în urmă cu 18 luni de organizaţia franceză.

Situaţia este deosebit de critică în cazul cireşelor (89% din eşantioane prezentau reziduuri), clementine şi mandarine (88,1%), struguri (87,3%), grapefruit/pomelo (86,3%), piersici şi nectarine (82,9%), căpşuni (82,9%) şi portocale (81,2%).

Cel mai puţin afectate sunt prunele şi corcoduşele (50,8%), avocado (27,8%) şi kiwi (25,8%).

În cazul legumelor, ţelina se află în fruntea clasamentului (84,9% dintre eşantioane prezentau reziduuri), fiind urmată de ierburi aromatice (69,3%), andive (67,2%) şi salată verde (66,5%).

‹ adv ›

La celălalt capăt al clasamentului se află sfecla (6,9%), taro/igname (3,7%), sparanghel (2,1%) şi porumb dulce (0,8%).

Depăşirile de LMR au vizat în special ananasul (9,6% din eşantioane), cireşele (5,2%), kiwi şi grapefruiturile (4,2%).

În cazul legumelor, ierburile aromatice ocupă primul loc (21,5% depăşiri de LMR), fiind urmate de ţelină şi napi. Usturoiul, porumbul, pepenele verde şi dovleceii au rămas sub pragul LMR.

„Trebuie încurajat consumul de fructe şi de legume, însă consumatorii vor să beneficieze de efectele pozitive ale acestor plante fără să fie obligaţi să ingereze în acelaşi timp reziduuri de pesticide cu proprietăţi îngrijorătoare”, a subliniat Francois Veillerette, preşedintele ONG-ului Generations futures.

‹ adv ›

„Depăşirea LMR nu implică neapărat un pericol”, a precizat în 2018 Loic Tanguy, director de cabinet în cadrul DGCCRF. În toate situaţiile, în cazul constatării unor depăşiri ale LMR, este cerută retragerea de pe piaţă a acelor produse.

În 2018, reprezentanţii agriculturii franceze au regretat că raportul preliminar nu a făcut o distincţie între produsele originare din Franţa, din UE şi din spaţiul non-UE. ONG-ul Generations futures afirmă că a transmis această solicitare reprezentanţilor DGCCRF, însă, până în acest stadiu, cererea lor nu a fost soluţionată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›