Ceapa și morcovul ocupă suprafețe tot mai mari pe câmpurile din țară. Potrivit producătorilor, prețul în ultimii 3 ani nu a variat esențial, astfel, aceste 2 legume rămân a fi unele dintre cele mai profitabile. Totuși, deficitul brațelor de muncă își lasă tot mai mult amprenta, afectând dezvoltarea sectorului, iar în contextul în care fermierii își doresc să reducă din ce în ce mai mult aplicarea erbicidelor, Vadalex Agro propune o soluție inteligentă.
Cultivatoarele Lemken – Steketee ce asigură combaterea eficientă a buruienilor între rândurile de plante, acum disponibile și în Moldova. Pentru a familiariza legumicultorii cu principiul de lucru a acestora, dar și prezenta soluții eficiente de nutriție a legumelor, Compania Vadalex Agro a organizat recent un seminar destinat, în special, cultivatorilor de ceapă și morcov din țară.
Potrivit lui Vitalie Țiganu, directorul companiei, cultivatoarele Lemken – Steketee constituie o soluție inteligentă pentru fermieri, în condițiile în care o bună parte din aceștia își doresc să reducă consumul de erbicide la cultivarea legumelor, iar, pe de altă parte, brațele de muncă sunt tot mai greu de identificat.
„Ceapa și morcovul sunt 2 culturi tot mai importante pentru producători, aceștia le cultivă tot mai des, iar în ultimii 3 ani s-au bucurat de succes comercializându-le. Tot mai multe erbicide sunt interzise în UE, iar fermierii de la noi doresc să producă calitativ și să corespundă standardelor. Astfel, am decis să soluționăm problema, prezentând utilaje ce pot înlocui erbicidele cu prășitul mecanizat. Totodată, în acest mod este soluționată și problema insuficienței brațelor de muncă. Compania producătoare de cultivatoare este una nouă pe piață, iar utilajele Lemken – Steketee sunt dotate cu senzori speciali, ce asigură prelucrarea calitativă a solului între rânduri la legume. Senzorii și programele soft datorită cărora funcționează cultivatorul, pot determina nu doar culorile negru și verde, ci și altele, ceea ce permite combaterea burienilor între rândurile plantelor în faze diferite ale vegetației. Totodată, cultivatorul poate fi utilizat și pentru combaterea mecanizată a buruienilor pentru culturile de câmp. Unul din cultivatoare este o premieră nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru cultivatorii de legume din Europa. În dependență de tipul cultivatorului, acesta poate prelucra 10 sau chiar 30 de hectare pe zi”, a explicat Vitalie Țiganu.
Și pentru că Vadalex Agro are o abordare complexă pentru toate culturile, asigurând fermierii cu cele mai eficiente soluții, unul dintre partenerii companiei este ICL Specialty Fertilizers România, lider global în nutriția plantelor. Alexandru Dumitru, director vânzări ICL România, a prezentat în cadrul evenimentului soluții eficiente de fertilizare pentru culturile de ceapă și morcov.
„Împreună cu partenerii de la Vadalex Agro am decis să organizăm acest eveniment pentru a oferi legumicultorilor din Moldova mai multă încredere în reușita sezonului următor, prezentându-le soluții speciale pentru culturile de legume. Am oferit detalii despre produsele din portofoliul nostru ce se pretează pentru culturile de ceapă și morcov, unul dintre cele mai recomandate produse fiind Agromaster – fertilizant de bază cu eliberare controlată, apreciat de fermierii din România. Vorbim de Agromaster 11-11-21, cât și Agromaster Start Mini – fertilizant ce se aplică concomitent cu semănatul. Îngrășământul Agroleaf Power, este unul dintre cele mai apreciate îngrășăminte pe piață. Sunt foarte importante momentul și metoda aplicării a acestora. Fermierii care au încercat Agroleaf Power, de cele mai multe ori, rămân fideli acestui produs. Extragem materia primă și producem produsul final, deci, cunoaștem istoria fiecărui produs. Încercăm să fim cât mai aproape de fermierii din Moldova, de aceea, ne-am propus să identificăm un coleg, manager vânzări, care va oferi suportul necesar acestora”, a spus Alexandru Dumitru.
Pentru a facilita accesul legumicultorilor la informația necesară pentru cultivarea legumelor, 4 agronomi Vadalex Agro zi de zi oferă recomandări fermierilor și îi asigură cu semințe de calitate.
„De aproape 8 ani activez în cadrul companiei Vadale Agro și ofer suportul necesar fermierilor. Ceapa și morcovul asigură un profit bun producătorilor, prețul pe piață menținându-se relativ stabil în ultimii ani. Avem clienți ce sunt specializați în producerea acestor culturi și au devenit parteneri fideli ai companiei: cumpărând de la semințe și fertilizanți până la produse de uz fitosanitar și utilaje agricole speciale. Cultivatoarele prezentate în cadrul seminarului sunt eficiente în combaterea buruienilor dintre rânduri, iar mulți producători susțin că buruienile constituie una dintre problemele majore cu care se confruntă. Morcovul și ceapa necesită brațe de muncă, care au devenit tot mai greu de identificat în condițiile Republicii Moldova, iar cultivatoarele performante soluționează această problemă”, Larisa Gogu, agronom VadalexAgro.
Producătorii prezenți la eveniment au menționat, că Vadalex Agro a devenit un partener de încredere pe parcursul anilor, iar o bună parte din inputurile necesare la cultivarea legumelor sunt procurate de la această companie. Totodată, cultivatoarele performante prezentate vor facilita esențial munca acestora.
„De aproape 10 ani producem legume. Ne străduim să respectăm asolamentul, astfel cultivăm și cereale. Din suprafața totală, circa 20 de hectare sunt cultivate anual cu legume, în special, morcov și ceapă. Ținând cont de faptul că deficitul de brațe de muncă se simte tot mai mult, efectuăm majoritatea lucrărilor mecanizat. De la bun început am optat pentru compania Vadalex Agro și în tot acest timp am rămas alături. Ne asigură cu produse de uz fitosanitar și consultanță la timp, de aceea, testând și alte produse, în cea mai mare parte utilizăm produsele de la Vadalex Agro. Am reușit să procurăm și un distribuitor de îngrășăminte minerale. Dorim să procurăm unul din cultivatoarele prezentate și am participat la seminar pentru a afla mai multe detalii despre acestea. Pe piața autohtonă este cerere pentru legume, mai ales că mai mult de jumătate din necesar este importat. Jumătate din recoltă o vindem pe piața angro și restul distribuim rețelelor. Chiar dacă este greu de produs legume de calitate, acestea sunt apreciate”, a menționat Dorin Jardevschi, producător.
„Cultivăm un spectru larg de legume, dar acordăm prioritate cepei și morcovului. Avem, per total, 100 de hectare, dintre care pe circa 15-20 cultivăm legume, respectând asolamentul. De circa 7 ani procur produse de la Vadalex Agro, începând de la semințe, fertilizanți și până la pesticide. Îmi place mult legumicultura, avem deja o parte din utilajele necesare. Evident, avem nevoie și de utilaje pentru prelucrarea solului în perioada de vegetație, acestea ne-ar ușura esențial munca, însă pentru a le procura trebuie să eficientizăm cheltuielile. Depindem nemijlocit de piață, dacă putem sau nu vinde produsele la un preț bun. La moment, vindem intermediarilor”, a conchis Mânăscurtă Alexandru, producător.
Vadalex Agro este una dintre cele mai apreciate companii în rândurile fermierilor din Moldova. Având drept obiectiv extinderea pieței agricole din țară prin comercializarea produselor calitative și variate, reușește să atingă performanță în cele mai solicitate segmente ale sectorului agrar, inclusiv legumicultura.