‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFrații Bîzdîga: Am plantat 100 ha de livezi cu 26 de soiuri. Următorul pas...

Frații Bîzdîga: Am plantat 100 ha de livezi cu 26 de soiuri. Următorul pas – certificarea GLOBALG.A.P.

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dragostea pentru agricultură ni s-a transmis de la tata, care toată viața a lucrat la pământ. Așa începe istoria fraților Bîzdîga, SRL Bucovineanca, care au în gestiune circa 100 de hectare de plantații multianuale, amplasate în satul Trinca, raionul Edineț.

„Tata ne-a îndrumat să înființăm o afacere în domeniul agricol. Până nu demult, creșteam în mare parte culturi cerealiere pe circa 700 de hectare, dar și 200 de ha de cartofi. Dar odată ce am crescut și am finalizat studiile, împreună cu fratele, am plantat o livadă. La moment avem circa 100 de hectare cu mere și cireșe”, ne-a povestit Igor Bîzdîga.

Actualmente, tânărul urmează cursurile de master la facultatea Protecția plantelor de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, din necesitatea de a cunoaște cât mai multe despre culturile pe care le cultivă, dar și pentru a fi pregătit să facă față diferitor provocări cu care se confruntă în domeniul de activitate.

„Mai întâi, mi-am făcut studiile în drept, apoi am studiat și la Universitatea de educație fizică și sport, am mai urmat și masteratul în drept vamal și acum am ajuns să studiez o specialitate agricolă. Este nevoie de studii agricole pentru că atunci când aplici la diferite proiecte sau chiar depui dosarul pentru subvenții trebuie să confirmi faptul că ai cunoștințe în domeniu. Totodată, dacă ai o afacere trebuie să ai cunoștințe ca să poți adopta cele mai corecte decizii”.

Tânărul spune că subvențiile obținute din partea statului au avut un impact foarte mare asupra dezvoltării și modernizării plantațiilor multianuale pe care le gestionează. 

„Avem circa 70 de hectare de livadă superintensivă de măr, 6,6 ha de livadă superintensivă de cireșe și 35 de hectare de livadă de măr pe M26, tradițională. În primăvară, intenționăm să instalăm și plasa antigrindină, dar și antiploaie, pentru că doar astfel putem să ne asigurăm recoltele și să producem fructe de calitate. Livada este tânără, am plantat-o în anul 2017. În anul curent, am platat încă circa 30 de ha de livadă cu sistem de suport, irigare, adică tot pachetul tehnologic. Am înțeles că plantațiile superintensive sunt de perspectivă”.

‹ adv ›

Decât să lucrezi și să nu ai nici un venit, mai bine să nu faci nimic, spune tânărul.

„Am diversificat mult spectru de culturi și creștem de la cereale, până la fructe și legume ca să putem compensa pierderile, dacă într-un an avem probleme cu o anumită cultură, încercăm astfel să menținem un anumit echilibru. Totodată, am diversificat și soiurile pe care le creștem, avem circa 25 de soiuri de culturi pomicole. Am construit și un frigider cu capacitatea de 1600 de tone. Planificăm să-l extindem ca să ajungem până la 3,5 mii de tone”.

În Edineț, spune producătorul, nu sunt atât de multe livezi, respectiv, speră că aceasta îi va ajuta să comercializeze mult mai ușor producția.

„Mai întâi am plantat 25 de hectare de livadă tradițională, după care am decis să înființăm totuși, livezi superintensive, pentru că există o diferență mare în calitatea recoltelor obținute. În plus, este mult mai ușor de lucrat și oamenii pe care îi angajăm sunt mai deschiși să muncească în livezi moderne. Încercăm să creăm condiții astfel ca, oamenii să rămână acasă și să muncească, dar și noi să avem nădejdea că va avea cine lucra și vom obține și un profit. La sezon, avem până la 100 de oameni, dar anagajați permanenți sunt circa 20. Desigur că aducem acești muncitori din satele vecine, dar nu pot să spun că avem dificultăți în a-i găsi. Cred că dacă ești corect cu angajații tăi, nu pot fi probleme. Încercăm să le oferim un salariu motivant”. 

Și-ar dori foarte mult ca să ajungă cu produsele lor și pe piața europeană, dar mai au de muncit un pic, primii pași fiind deja făcuți. Igor Bîzdîga ne-a spus că, intenționează să se conformeze tuturor cerințelor ca să obțină certificatul de calitate GLOBALG.A.P.

„Dacă vom primi certificatul GlobalG.A.P., atunci neapărat vom încerca să ajungem și pe piețele europene, dar pentru aceasta trebuie să corespundem tuturor cerințelor. Muncim pentru aceasta și sperăm ca munca noastră să fie răsplătită. În perspectivă desigur că este să ajungem pe piața europeană cu merele și cireșele crescute în livada noastră”. 

‹ adv ›

Atunci când au decis să înființeze plantația au investit banii personali, după care au apelat la subvenții din partea statului. 

„Când am instalat sistemul de suport am accesat un credit de la o bancă comercială, plus subvențiile pe care le-am obținut de la AIPA și așa, încetul cu încetul, ne-am dezvoltat, extins. Este îmbucurător faptul că, anul 2020 nu ne-a lovit foarte mult. Am fost într-o zonă mai puțin afectată de secetă, puțin am fost loviți de grindină și acesta a fost un motiv în plus pentru a lua decizia de a instala plasa antigtindină”.

O afacere în agricultură este convenabilă, dar necesită suport și e destul de complicat să te dezvolți de la zero, spune Igor Bîzdîga.

„Noi am avut mare noroc de sprijinul tatălui, care știe ce înseamnă o afacere agricolă, el ne-a ajutat foarte mult. Este greu să pornești o afacere de la 0. În agricultură trebuie să fii pregătit pentru că sunt ani în care o să ai de câștigat, dar o să fie și ani în care o să ai pierderi. Totodată, dacă nu dispui de finanțe este destul de complicat”. 

Chiar dacă în domeniul în care dezvoltă afacerea întâmpină diferite provocări, probleme, frații Bâzdîga privesc cu încredere în viitor, menţionând că în agricultură este destul de complicat, dar cei care își doresc cu adevărat, muncesc vor obține rezultatele dorite.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›