‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFructele moldovenești sunt tot mai solicitate pe piața internațională

Fructele moldovenești sunt tot mai solicitate pe piața internațională

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fructele moldovenești sunt foarte apreciate pe piața internațională, iar acest lucru îl demonstrează exporturile record de anul trecut, a declarat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Vitalie Gorincioi, notează radiomoldova.md.

Potrivit lui, agricultorii trebuie să studieze piața și să cunoască ce produse sunt solicitate peste hotare.

„Noi avem segmentul nostru, când noi putem duce marfa.

Dacă vorbim de Europa, cum ar fi Germania, ei vând prunele lor începând din luna iulie și nu le pun la păstrare, noi avem posibilitatea să le punem la păstrarea și să le vindem atunci când ei au terminat marfa lor autohtonă, asta ar fi a doua jumătate a lunii septembrie, luna octombrie și noiembrie, iată segmentul când noi putem vinde.

Exact așa e cu merele, în India de exemplu noi trebuie să ne ducem în luna octombrie, noiembrie, maxim ianuarie. În Emirate la fel avem segmentul nostru în ce perioadă noi putem duce producția”, a relatat Vitalie Gorincioi.

În același timp, Gorincioi a precizat că piața Uniunii Europene este una dintre cele mai mari. Totodată, potrivit acestuia, producătorii autohtoni au început să exporte și în alte țări, mult mai îndepărtate.

„Noi avem și alte piețe, am deschis piețele din Africa, India, Emirate, însă e foarte greu cu logistica.

Când era portul din Odesa funcțional, era mai simplu, în 25-30 de zile marfa ajungea la destinație.

Acum cu toate nevoile care sunt, marfa merge 50-60 de zile, dar nu avem încotro, trebuie să vindem marfa care este solicitată de cumpărătorii de acolo”, a precizat Gorincioi.

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova.

Măsurile vor intra în vigoare, de la 25 iulie. Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate.

Precizăm că, în luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele de export pentru Republica Moldova la aceste produse.

‹ adv ›

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești fără taxe către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›