În satul Corjeuți, raionul Briceni, Victoria Stîncă alături de familia ei dezvoltă cu succes o afacere în legumicultură. Totul a început acum câțiva ani, cu suprafețe modeste, iar astăzi cultura legumelor ocupă peste 50 de hectare.
Pe terenurile gospodăriei sunt cultivate cartofi, varză, morcovi și ceapă.
Am discutat cu Gheorghe Meaun, cumnatul Victoriei, care cunoaște în detaliu activitatea gospodăriei, de la hibrizi și tehnologii folosite, până la provocările cu care se confruntă.
Potrivit acestuia, lipsa apei reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți.
„Avem o suprafață cu legume chiar pe malul Prutului și acolo reușim să irigăm. Mai avem în gestiune și două iazuri în localitate, unde se acumulează apa din izvoare pe parcursul perioadei reci a anului și pe care ulterior, o folosim pentru irigare. Sperăm, că vom putea să ne conectăm la sistemul centralizat de irigare care este în curs de reabilitare. Chiar și în aceste condiții, ne orientăm spre a obține recolte mari pe suprafețe mici”.
Legumele pe care le cultivă le vând, în cea mai mare parte, pe piața locală, dar totul depinde de an și condiții.
„Avem unele cantități de legume pe care le exportăm în Ucraina, cum ar fi morcovul, iar în România și Macedonia – cartof. Totuși, cea mai mare parte din produse rămân pe piața internă”.
Pe lângă necesitatea irigării, un aspect nu mai puțin important, este asigurarea nutriției și protecției culturilor de legume.
Astfel, după ce au analizat piața și încercat mai multe posibilități, au ales drept partener compania Expert Agroteh, de la care iau practic toate inputurile necesare, de la semințe de legume, de porumb zaharat și până la îngrășăminte și echipamentele de irigare.
„Suntem mulțumiți de produsele pe care le utilizăm de la această companie, sunt de calitate. Echipa este una receptivă, competentă, mereu ne ajută cu sfaturi și recomandări. Vin direct în câmp și cunosc problemele pe care le avem, astfel reușesc să ne ofere soluții eficiente. Am achiziționat și sisteme de irigare prin picurare, care la fel sunt de calitate”.
Hibrizii și soiurile de legume preferate
Legumicultorul menționează că hibrizii de legume sunt calitativi, cu o rezistență înaltă la problemele actuale. Printre preferați se numără:
- la cultura de ceapă – hibridul TARESCO F1, cu o perioadă de creștere 110-120 de zile, pretabil pentru păstrare de lungă durată și hibridul Darkstone sunt printre preferații.
- la cultura de morcov – Santorin F1, hibrid puternic, cu rădăcini uniforme, netede, de formă cilindrică. Potrivit pentru diverse condiții de cultivare, are o perioadă de vegetație de 115-120 de zile și prezintă rezistență la făinare și alternarioză.
- Varza Lion, un etalon printre hibrizii de varză albă tardivă, destinat păstrării îndelungate (până la 8 luni), cu o perioadă de vegetație de aproximativ 130-140 zile este cea despre care legumicultorii spun că oferă recolte demne de apreciat.
- soiul de cartof Picasso – cu o rezistență ridicată la condiții climatice nefavorabile și la majoritatea bolilor, cu o perioadă de vegetație de 110-120 de zile.
Investiția în schema de nutriție de calitate, cheia spre succes
Gheorghe Meaun susține că unii producători economisesc și nu investesc în fertilizanți, iar aceasta este o greșeală care îi costă mult mai târziu.
„Dacă nu hrănești corespunzător planta nu ai de unde obține roadă. Cu regret, mulți producători nu înțeleg acest lucru și aleg produse mai ieftine, dar care nu oferă elementele necesare plantelor. De exemplu, îngrășămintele solubile sunt scumpe și fermieri fac economie, dar anume aceste produse oferă hrana necesară culturii pentru a crește și ase dezvolta corespunzător. Noi beneficiem de suportul Expert Agroteh la elaborarea schemei și acesta este un ajutor foarte bun”.
Atunci când ai rezultate bune nu cauți alte soluții, iată de ce rămân să colaboreze și în continuare cu Expert Agroteh, a mai adăugat producătorul.
„Suntem recunoscători pentru consultanța oferită direct în câmp, recomandările complexe despre cum să utilizăm corect un produs sau altul ca să avem eficiență maximă”.
În gospodărie lucrează întreaga familie, majoritatea lucrărilor sunt mecanizate și doar la sezonul de recoltare apelează la zilieri, pe care, după cum menționează legumicultorul, pe an ce trece, este tot mai greu să-i găsească.
„Avem câțiva oamenii care lucrează de mai mulți ani și aceasta, în mare parte, ne salvează, dar suntem nevoiți să-i aducem și de la distanța de 60 de km”.
Pentru cei care își doresc o afacere cu legume, fermierul le sugerează să înceapă cu suprafețe mai mici și să nu se orienteze doar după ceea ce se solicită și are preț în acest an.
Iar dacă doriți sa aflați mai multe detalii despre produse, accesați expert-agroteh.md sau apelați la numărul de telefon 373 61044474.