În ultimii ani, sectorul apicol din țara noastră se află în declin, confruntându-se cu o serie de provocări, ce duc, în primul rând, la moartea albinelor. Anul 2025 nu este o excepție, chiar dacă suntem încă la începutul primăverii.
Specialiștii susțin că, toate acestea se datorează la un cumul de factori, la care se mai adaugă și condițiile meteo nefavorabile de la începutul lunii aprilie.
Gheorghe Midrigan: Situația e alarmantă și proastă
Gheorghe Midrigan, apicultor din raionul Bălți, solicitat de Agrobiznes, menționează că, situația este una alarmantă și proastă, plus fluctuațiile mari de temperatură, lipsa de hrană proteică și glucidică calitativă au un impact major asupra duratei de viață a albinelor.
„Situația, la familiile de albine, în curând, cât de cât, se va ameliora. De fapt, problemele au început încă din luna iulie – august a anului trecut, când am avut carențe mari de hrană proteică pentru coloniile de albine. Chiar și în luna august am înregistrat carențe de hrană glucidică, energetică pentru albine.
Și în acel moment, apicultorii care au intervenit cu hrană proteică și hrană glucidică, tratamentele care trebuie făcute în sezonul respectiv, au intrat în iarnă cu albine cât de cât bune. Apicultorii care au stat cu gândul că albinele își adună singure hrana au intrat în iarnă destul de prost și este clar că, nu poți să ieși în primăvară mai bine decât ai intrat în iarnă”.
Frigul din februarie a afectat formarea puietului
Apicultorul enumeră și alte provocări care au dus la apariția problemelor în luna februarie, chiar și pentru familiile bune și foarte bune.
„Din cauza frigului, mătcile au sistat ponta și în luna februarie, practic o lună, în care nu am mai avut puiet de niciun fel, ceea ce a dus la o destructurare a coloniilor de albine. La jumătatea lunii februarie, de obicei, mătcile încep să depună ponta și la începutul lunii martie încep să apară în colonii albinuțele tinere.
Puietul larvar este hrănit de „diutinus”, așa zisele albine care iernează, care practic sunt bătrâne, dar fiziologic tinere, adică albinele care pot să producă lăptișorul de matcă. În primăvară, albinele au aproximativ 3-4 luni de la naștere și sunt în stare, având perioada de repaus în care nu au produs lăptișor de matcă în toamnă, să-și reia funcțiile lor în colonie – să producă lăptișor de matcă și să hrănească puietul respectiv.
În mod normal, la începutul lunii februarie, albinele respective hrănesc puietul, după 21 de zile încep să apară albine tinere, care la rândul lor, după 6 zile, devin albine doici, ce sunt în stare să producă lăptișor de matcă pentru a hrăni generațiile următoare de larve, albinele tinere”.
Lucrurile s-au agravat în luna martie
În anul curent, susține Gheorghe Midrigan, albinele „diutinus” au hrănit puietul la sfârșitul lunii ianuarie, când a fost o fereastră cu temperaturi favorabile, iar în luna februarie, când au venit gerurile, albinele pur și simplu au canibalizat puietul pentru a luat înapoi din larve proteina pierdută.
„Astfel, în luna februarie, practic, nu am mai avut albine tinere sau puiet eclozat și am ajuns în luna martie. Albinele responsabile de hrănirea puietului erau pe ultima sută de metri. După prima săptămână a lunii martie, prin stupi nu am mai avut albine apte să producă lăptișor de matcă. Larvele din stupii respectivi au fost crescute de albinele bătrâne deja, care nu sunt apte să producă un lăptișor de matcă de calitate”.
În plus, în acea perioadă (10 martie – 1 aprilie) nu au mai fost albine responsabile de partea sanitară a stupului, cele care să curețe celulele, să le lustruiască, să le dezinfecteze cu propolis, să curețe din celule după eclozarea albinei tinere.
„În anul curent, neavând grupul acesta de albine, au început să apară probleme de sănătate a stupului, îndeosebi puietul văros. Fluctuațiile mari de temperatură de la începutul lunii martie, când am avut zile cu temperaturi de +220C…+240C și mătcile au început să depună foarte multe ouă, din care au rezultat larve destul de multe, lipsa albinei doică, lipsa sanitarilor au dus la apariția, mai mult de 50%, a problemelor cu puietul văros (ascosferoza).
Lanțul a fost întrerupt, atunci când în luna februarie deja trebuia să apară albina tânără, care să preia munca de la albinele bătrâne. Astfel, albina bătrână, zi de zi, a scăzut numeric. Mult prea mult puiet, la jumătatea lunii februarie și prea puțină albină care să îngrijească de puietul respectiv. Totodată, din această cauza, și producerea căldurii în stup a fost deficitară (temperatura ar trebui să fie de circa +350C și umiditatea de 65-75%)”.
Multe albine au pierit, astfel nu pot acoperi necesitățile stupului
Gheorghe Midrigan constată că, apoi a urmat o perioadă cu temperaturi mai înalte, când albinele au adus polen. În data de 25 martie 2025, au început să eclozeze primele albinuțe, care, la rândul lor, abia după 6 zile pot să producă lăptișor de matcă, adică ar fi cam începutul lunii aprilie.
„La moment, practic nu mai avem probleme cu albina doică. Prin consumul de hrană glucidică produce energia termică, reglează umiditatea, dar ne confruntăm cu faptul că albina care a iernat practic a murit de bătrânețe. Și acum, chiar dacă am avea și timp frumos afară, albine care să aducă cele necesare stupului, albinele culegătoare sunt numeric foarte mici și astfel nu pot acoperi necesitățile stupului legate de hrana proteică și glucidică”.
Temperaturile actuale sunt în defavoarea familiilor de albine
În plus, din cauza condițiilor meteo (temperaturi foarte scăzute) florile nu secretă nectar.
„Deci, la moment, se mai adaugă o problemă. Chiar dacă avem albina doică, albina sanitară, cea care îngrijește puietul, cea care secretă ceara pentru căpăcirea puietului nu avem albina culegătoare și condiții meteo favorabile pentru a aduce în stup cele necesare. În stup este nevoie de patru lucruri esențiale: apă, polen, nectar și propolis. Cu toate că avem albina care este aptă de a lucra în interiorul stupului nu avem cele necesare în stup”.
Cum putem ajuta albinele în această perioadă?
Pentru a ajuta coloniile de albine, apicultorul recomandă să se intervină cu hrană proteică și glucidică, apă (în formă de sirop).
„În ceea ce ține de hrana proteică, cei mai mulți folosesc turtele proteice din comerț. Fiecare apicultor decide ce tip de hrană proteică folosește, o poate face și acasă (cu făină de soia, lapte praf degresat, drojdie de bere inactivă)”.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În acest moment, în contextul temperaturilor scăzute care se înregistrează, se recomandă să se acorde o atenție sporită la extinderea cuibului.
„Albinele ne cer rame în stup pentru că a început să eclozeze în masă albina tânără și are nevoie de spațiu, dar totodată, din cauza frigului nu putem să riscăm și să extindem stupii, pentru că apar alte probleme. Sperăm că, temperaturile joase se vor menține doar o săptămână, pentru că în caz contrar riscăm să băgăm toți stupii în frigul roitului și nu mai avem șanse de a avea cules bun la salcâm sau rapiță.
Partea proastă este că, din cauza temperaturilor scăzute sunt afectate florile la cireș și alte culturi, iar peste o săptămână, când sperăm că vor ieși albinele din stup, practic nu vom avea flori, iar albinele nu vor avea ce culege. Și aici apare pericolul că va trebui să hrănim albinele până la culesul de la salcâm, care, în anul curent, după prognozele pe care le avem, ar trebui să înflorească aproximativ în data de 10 mai. Mai avem o lună în care trebuie să hrănim stupii”.
Ar putea fi înregistrate noi pierderi din cauza lipsei hranei
Apicultorul mai spune că pericolul care se atestă acum, pentru că este mult puiet în stup și consumul este foarte mare, este legat de faptul că vor pieri albinele din cauza lipsei hranei, în timp de câteva zile.
„Din coloniile de albine foarte bune pe care le avem la moment s-ar putea să le găsim, peste o săptămână, moarte. Iată de ce este nevoie de a interveni cu hrană și glucidică și proteică. Și e mare păcat, mai ales după câte investiții s-au făcut începând cu luna iulie a anului trecut și câtă manoperă până la moment.
Și aici desigur că, apare și partea comercială a mierii, prețul este foarte mic (un kg de miere polifloră, în anul curent, a fost de 24 lei). Pentru comparație – o turtă proteică este 50-60 de lei/kg – respectiv investiții foarte mari, venit mic și profit 0”.
Substituenții de hrană pentru albine, fie el cel mai bun sirop din alți carbohidrați sau substituenții de hrană proteică înlocuiesc hrana pentru albine, dar nu au calitatea polenului și nectarului de la flori, a mai spus Gheorghe Midrigan.
Bine punctat. Probleme sunt și pe timp ce trece se vor accentua. Cei din Ministerul agriculturii nu susțin apicultura, nici nu pomenesc de ea. Cu primavara asta capricioasă vor suferi și fermierii.
Ca totdeauna dl Mindigan își arată profesionalismul. Un om pe cuvântul căruia te poți baza totdeauna și un apicultor desăvârșit. Dacă la el sunt probleme în stupina pai atunci la noi astialalti trebuie sa fie jale mare…. Dumnezeu e mare și noi trăim cu speranța de mai bine, mai ales ca suntem în prag de mare Sărbătoare.