miercuri, 18 decembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMAC-P: Granturi pentru utilaje agricole care protejează solul. Termen limită - 20 octombrie

MAC-P: Granturi pentru utilaje agricole care protejează solul. Termen limită – 20 octombrie

Recomandate

Producătorii agricoli individuali care au achiziționat echipamente şi utilaje agricole și aplică măsuri ce asigură conservarea și ameliorarea solurilor (tehnologii și practici No-till și Strip-till), pot solicita finanțare nerambursabilă – grant – în valoare de până la 10 mii de dolari SUA.

Finanțarea este oferită în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P, finanțat de Banca Mondială. Amintim că, termenul limită de depunere a dosarelor este 20 octombrie 2023.

Granturile vor compensa până la 30% din investiția eligibilă și vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără semănători, tocătoare, combine de recoltare No-Till, combine pentru formarea benzilor, echipamente și sisteme de irigare.

Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea de măsuri agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului.

Pentru compensarea costurilor utilajelor, echipamentelor sau mașinilor agricole destinate tehnologiilor conservative de lucrare a solului (No-Till / Strip-Till) se vor respecta următoarele condiții:

  • utilajul, echipamentul sau mașina agricolă sunt noi, produse nu mai târziu de anul doi precedent celui de depunere a cererii de aplicare la Program;
  • utilajul sau echipamentul agricol au fost dobândite în proprietate în intervalul de timp cuprins între data finalizării apelului precedent și data depunerii cererii de aplicare la apelul curent al Programului de granturi, iar pentru utilajul sau echipamentului agricol achitat în rate, dreptul de proprietate a fost dobândit în baza unui act juridic, încheiat nu mai târziu de anul doi precedent celui de depunere a cererii de aplicare la Programul de granturi;
  • utilajul sau echipamentul agricol au fost dobândite de la furnizori/distribuitori din țară sau importate direct de către solicitant;
  • solicitantul a achitat integral prețul pentru utilajul sau echipamentul agricol, iar pentru utilajul sau echipamentul agricol achitat în rate, ultima rată este plătită în anul în care a fost depusă cererea de aplicare la Programul de granturi. Din prețul utilajului sau echipamentului agricol achitat în rate se exclude dobânda de leasing și asigurarea bunului.

Lista completă a investițiilor eligibile, actele ce urmează a fi prezentate pentru a solicita finanțarea și alte detalii despre Programul de granturi post-investiționale sunt disponibile în Manualul de alocare a granturilor, care poate fi accesat pe acest link.

Pentru compensarea costurilor echipamentelor și sistemelor de irigare se vor respecta următoarele condiții:

  • echipamentul și sistemul de irigare sunt noi, produse nu mai târziu de anul doi precedent celui de depunere a cererii de aplicare la Program;
  • echipamentul și sistemul de irigare au fost dobândite în proprietate în anul depunerii cererii de aplicare la Programul de granturi, iar pentru sistemul sau echipamentul de irigare achitate în rate, dreptul de proprietate a fost dobândit în baza unui act juridic, încheiat nu mai tîrziu de anul trei precedent celui de depunere a cererii de aplicare la Programul de granturi;
  • echipamentul și sistemul de irigare au fost dobândite de la furnizori/distribuitori din țară sau importat direct de către solicitant;
  • solicitantul a achitat integral prețul pentru echipamentul și sistemul de irigare, iar pentru echipamentul și sistemul de irigare achitat în rate, ultima rată este plătită în anul în care a fost depusă cererea de aplicare la Programul de granturi. Din prețul echipamentul și sistemul de irigare achitat în rate se exclude dobânda de leasing și asigurarea bunului.

Măsurile de protecție și ameliorarea solului (practici de management durabil al terenurilor) vor respecta următoarele condiții:

  • lucrările de amenajări silvice sunt efectuate de către autorități/instituții abilitate;
  • toate construcțiile hidrotehnice de captare a apei se referă la clasa a IV-a de construcții capitale şi se realizează în baza proiectelor de execuție aprobate;
  • cheltuielile au fost suportate de către solicitant în anul depunerii cererii de aplicare la Programul de granturi, conform proiectului/ devizului de cheltuieli elaborat de specialiști atestați în domeniu.

Pentru mai multe detalii, accesați acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale