‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 4 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi pentru inițiative educaționale de promovare a protecției integrate a plantelor

Granturi pentru inițiative educaționale de promovare a protecției integrate a plantelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Data lansării: 15 noiembrie 2021
Data încheierii: 17 decembrie 2021
Data atelierului informativ (platforma online ZOOM): 24 noiembrie 2021, orele 10:00

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) intenționează să acorde granturi pentru dezvoltarea parteneriatelor și implementarea inițiativelor educaționale de promovare a protecției integrate a plantelor în sectorul pomicol.

Activitățile finanțate urmează să faciliteze conformarea fructelor moldovenești cu cerințele specifice ale importatorilor din piața Uniunii Europene sau alte piețe netradiționale privind nivelul reziduurilor de produse de uz fitosanitar, iar pe termen lung vor contribui la reducerea impactului sectorului asupra mediului și climei, asigurând în același timp profituri economice echitabile pentru fermieri.

‹ adv ›

Pentru pachetul complet al aplicației  și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive.

În prezent sistemele alimentare generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, consumă cantități mari de resurse naturale, duc la pierderea biodiversității, dar în același timp nu permit rentabilitate economică și mijloace de trai echitabile pentru toți actorii, în special pentru producătorii primari.

Strategia „De la fermă la furculiță” a Uniunii Europene este un exemplu a unei abordări complexe a tranziției la sistemele alimentare durabile, prevăzând obiective clare privind reducerea semnificativă a utilizării și riscului pesticidelor chimice, utilizării îngrășămintelor și vânzărilor de antimicrobiene. 

‹ adv ›

Solicitările de granturi pot fi depuse de organizațiile locale (fermieri, consolidatori, exportatori, furnizori de mijloace de producere), asociațiile din sector (inclusiv cooperativele și grupurile de producători), prestatorii de servicii în domeniul afacerilor, prestatorii de servicii de consultanță, instituții de cercetare-dezvoltare și educaționale, propuneri de proiecte pentru activități care ar creare parteneriate și ar oferi oportunități educaționale la nivel regional sau național pentru pomicultori și alte entități implicate în lanțul valoric al fructelor, conform elementelor protecției integrate a plantelor descrise mai sus.

În anul 2018 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul național de protecție integrată a plantelor pentru anii 2018-2027, care a impulsionat promovarea acestei noi abordări în sectorul agricol moldovenesc.

În același timp, există un consens că implementarea managementului integrat al dăunătorilor la nivel de exploatație agricolă este încă la o etapă incipientă în Republica Moldova, fiind condiționată de un șir de probleme obiective și subiective specifice, precum:

‹ adv ›
  • insuficiența de specialiști în domeniul dat; 
  • insuficiența de cunoștințe/experiență a fermierilor;
  • acces limitat și cunoștințe limitate privind soiurile și portaltoaiele cu rezistență la organismele dăunătoare;
  • ponderea foarte mică a materialului săditor pomicol de categoria biologică „Certificat”;
  • insuficiența datelor despre performanța economică și ecologică a exploatațiilor agricole care au implementat cu succes managementul integrat al dăunătorilor, ceea ce descurajează implementarea pe scară largă a acestei abordări.

În cadrul acestui apel de grant, proiectul APM anticipează acordarea de 2-3 granturi în valoarea totală de 1,200,000 MDL în cadrul acestei activități, în care beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 300,000 MDL și 800,000 MDL. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 30% din suma totală a activități de grant. 

Solicitanții interesați să participe la atelierul informativ sunt rugați să confirme participarea, completând formularul de înregistrare până la data de 23 noiembrie 2021 accesând acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›