‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi pentru tehnică și practici agricole durabile oferite de MAC-P. Vezi detalii

Granturi pentru tehnică și practici agricole durabile oferite de MAC-P. Vezi detalii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat primul apel de depunere a dosarelor în cadrul relansării Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, a Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).

În urma apelului lansat, mai mulți producători agricoli au solicitat mai multe detalii ce țin de condițiile de accesare a grantului. Am apelat la specialiștii Proiectului MAC-P, astfel încât în acest articol oferim detaliile prezentate de către aceștia.

Ce condiții trebuie să întrunească producătorii agricoli pentru a beneficia de grant?

Programul de granturi destinate managementului durabil al terenurilor este implementat în cadrul Acordului de Grant semnat între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza căruia țara noastră a obținut finanțare nerambursabilă în valoare de 3,1 milioane dolari SUA din sursele Fondului Global de Mediu (GEF).

‹ adv ›

Banii au fost oferiți pentru a încuraja aplicarea tehnologiilor și practicilor agricole care asigură protecția și conservarea solului. Respectiv, granturile sunt acordate producătorilor agricoli care au investit în utilaje și practici ce corespund acestui obiectiv.

Vorbim aici, spre exemplu, de utilaje No-till sau Strip-till, măsuri de ameliorare a regimului hidrologic a solului sau măsuri agrosilvice.

Granturile sunt post-investiționale, adică se oferă producătorilor agricoli care deja au achiziționat echipamentul sau au realizat practica specifică.

‹ adv ›

Astfel, se compensează o parte din cheltuielile suportate, până la 30% din costul total al investiției eligibile, dar nu mai mult de 10 000 de dolari SUA.

Beneficiarii trebuie să întrunească o serie de criterii de bază, printre care să fie înregistrați conform legislației în vigoare, să activeze în sectorul agricol de minimum un an și să nu fi beneficiat de grant din alte programe de asistență externă pentru același echipament. 

Dar subvenția? Beneficiarii de grant în cadrul MAC-P pot solicita și subvenție de la stat sau pierd acest drept?

Porțiunea de grant se deduce din valoarea investiției eligibile pentru subvenție. De exemplu, să presupunem că producătorul agricol a cumpărat o semănătoare No-till în valoare de 600.000 lei.

‹ adv ›

Dacă este eligibil, producătorul poate obține un grant de la MAC-P în valoare de maximum 30% din această sumă, adică 180.000 lei.

Respectiv, valoarea investiției eligibilă pentru subvenția din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 420.000 lei, iar subvenția însăși se acordă în proporție de 30% din această valoare, adică 126.000 lei. În acest fel, beneficiarului i se rambursează în total circa 50% din costul investiției.

Câte granturi vor fi acordate în total?

Pentru programul de granturi a fost alocat un buget de 1 500.000 dolari SUA, ceea ce înseamnă un număr de circa 150 de granturi. Până la sfârșitul anului curent, am planificat debursarea a 20 de granturi, alte 100 vor fi acordate în 2023 și restul în 2024. 

Totuși, agricultura conservativă presupune cunoașterea anumitor principii și tehnici, fără de care nu pot fi obținute rezultatele dorite. Cum vă veți asigura că beneficiarii nu doar primesc suportul financiar, dar și aplică corect utilajele și practicile?

Într-adevăr, aplicarea tehnologiilor care presupun perturbarea minimă a solului aduc multiple beneficii, inclusiv economii de carburanți, timp, forță de muncă și desigur îmbunătățirea calității solului.

Totuși, nu este suficient să înlocuiești o mașină agricolă cu alta, ci trebuie să aplici o serie de practici prietenoase solului. De exemplu, este foarte important să fie respectat asolamentul, în așa fel încât cultura premergătoare să asigure condiții optimale pentru cultura predecesoare.

O altă practică importantă este păstrarea pe câmp a resturilor vegetale de pe urma recoltării. Pentru a disemina aceste cunoștințe, Proiectul MAC-P acordă asistență gratuită fermierilor interesați de managementul durabil al terenurilor, organizează ateliere de lucru, seminare, inclusiv în câmp.

Am oferit acest tip de servicii în prima fază a Componentei de management durabil al terenurilor și vom continua și în cadrul acestei noi finanțări.

Apropo de prima fază. Ați implementat un program de granturi similar în perioada 2013-2018. Ce rezultate ați obținut atunci?

În prima fază a Programului am avut 192 de beneficiari. Unii dintre ei au testat inițial tehnologiile conservative pe o mică parte a terenurilor pe care le dețin, iar ulterior, văzând beneficiile, au început să aplice practic doar No-till.

La toate evenimentele pe care le-am organizat, beneficiarii i-au îndemnat pe toți cei care vor să aplice sistemul conservativ de agricultură să se informeze, să facă schimb de experiență cu producătorii care deja implementează acest sistem, să participe la seminare de instruire și să aplice sistemul pe propriile terenuri, treptat, cu analiza fiecărui pas efectuat. 

Care sunt pașii concreți pe care ar trebui să-i urmeze producătorii agricoli care vor să aplice la Programul de granturi?

Granturile se acordă prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Respectiv, cererea și documentele de însoțire se prezintă la oficiul teritorial AIPA în raza căruia își desfășoară activitatea producătorul agricol.

După încheierea apelului, comisia de evaluare va verifica dacă sunt întrunite toate criteriile și în cazul unui răspuns pozitiv, AIPA va debursa grantul. 

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›