Deşi în acest an roada culturilor cerealiere este mai bogată comparativ cu cea din ultimii ani, agricultorii au și unele nemulțumiri.
Agricultorii sunt nemulțumiți că prețurile de achiziție nu au fost deocamdată stabilite. Unitatea economică din Cotiujenii Mari condusă de Gheorghe Cojocari are peste 200 de ha cu grâu.
Tehnica pe care o au, le-ar permite să recolteze boabele de pe suprafeţe de minimum 35 hectare zilnic. Pe lângă faptul că ploile le crează dificultăţi, agricultorii nu au fost familiarizaţi cu preţurile de achiziţie a boabelor.
Mai mult, vremea instabilă din ultimul timp este un obstacol care face mai anevoios secerişul. Totodată, la Cotiujenii Mari, cei 15 mecanizatori, antrenaţi la seceriş, stau în câmp din zori până-n seară târziu, pentru a folosi orice clipă de timp favorabil.
Andrei Muţuţchi, şeful direcţiei raionale agricole, ne-a relatat că la lucrările de reoltare, în raion, au fost antrenate 70 de echipaje.
Din cele 8.000 de ha cu grâne, la începutul săptămânii curente roada a fost treierată de pe a zecea parte din suprafaţă. Potrivit calculelor, rodnicia se cifrează la aproximativ 40 de chintale.
Sursa: Impulstv.com
Comentarii