- Publicitate -
Bayer

Societatea Comercială “GRICORD” SRL este specializată în oferirea serviciilor de păstrare a fructelor într-un depozit frigorific performant compus din 6 încăperi frigorifice adaptate la păstrarea tuturor tipurilor de fructe, inclusiv a strugurilor de masă. Depozitul frigorific este bine amplasat, având acces direct de pe str. Uzinelor.

Recent în cadrul acestui depozit a fost instalat utilaj frigorific performant care constă dintr-o rețea de programatoare industriale specializate DIXELL (Italia), care dirijează integral utilajul frigorific după un program compus de compania SEBECA Engineering. Acest program este special adaptat pentru dirijarea si gestionarea optimală a procesului de prerăcire și păstrarea fructelor.

Esența sistemului este că controlerul central DIXELL citește temperaturile de pe șir de sensori cum ar fi:

  • temperatura în mijlocul produsului (cu ajutorul sensorului de inserție confecționat din inox se citește temperatura reală în mijlocul fructelor);
  • temperatura din cameră;
  • temperatura aerului la intrare în răcitor;
  • temperatura aerului la ieșire din răcitor;
  • temperatura suprafeței de răcire;
  • umiditatea aerului în cameră;
  • presiunea freonului în răcitor.

Analiza acestor date permite o  dinamică a parametrilor pentru obținerea unei calități performante la prerăcirea și păstrarea fructelor.

In camera de prerăcire acest sistem reglează lent de la minim la maxim turatiile ventilatoarelor in dependența de temperatura in mijlocul fructelor. Cind temperatura in mijlocul fructelor este mai mult de +8*C, viteza ventilatoarelor este maximală si constitue 130% cu un schimb de aer de 280-320 ori pe oră. După scaderea temperaturii in mijlocul produsului (adica este verificată răcirea efectivă a fructelor) mai jos de +8*C sistemul scade turatiile ventilatoarelor la 100% unde schimbul de aer va fi de circa 250 ori/ora.

In camera de prerăcire acest sistem reglează lent de la minim la maxim turatiile ventilatoarelor in dependența de temperatura in mijlocul fructelor. Cind temperatura in mijlocul fructelor este mai mult de +8*C, viteza ventilatoarelor este maximală si constitue 130% cu un schimb de aer de 280-320 ori pe oră. După scaderea temperaturii in mijlocul produsului (adica este verificată răcirea efectivă a fructelor) mai jos de +8*C sistemul scade turatiile ventilatoarelor la 100% unde schimbul de aer va fi de circa 250 ori/ora.

Sistemul reduce la minim posibil deshidratarea produsului prin mentinerea unei diferențe de temperatura (DT1 max=7K la începutul prerăcirii si 5K la sfîrșitul prerăcirii). Acest proces este posibil prin faptul că sistemul modifică dinamic și getul de freon înjectat în răcitor de către o valvă electronică  ALCO (Germania).

În ultima perioada de timp de fructe si struguri acordă o mare atentie prerăcirii rapide, ceia ce le permite să obțină o calitate mai bună a produselor.

Și partenerii externi implementați diverse proecte care aduc la îmbunătățirea managementului lanțului de frig aplicabil produselor agricole.

De exempu, recent “Fundația Reprezentanță din Republica Moldova a Fundației Elvețiene HEKS prin Unitatea de Implementare a Proiectului implementează proiectul “Îmbunătățirea producerii și a accesului la piață pentru producătorii de struguri anunță concurs de granturi pentru producătorii și exportatorii de struguri de masă.“

1. “Facilitarea pre-răcirii face parte din setul de intervenții care derivă din unul dintre obiectivele de bază ale proiectului și anume îmbunătățirea managementului lanțului de frig aplicabil strugurilor de masa”.

2. Scopul grantului este sporirea calității și competitivității strugurilor pe piețele externe”.

3. Beneficiari ai grantului

  • Producătorii de struguri de masă de soiuri cu coacere timpurie.
  • Exportatorii de struguri de masă de soiuri cu coacere timpurie”.

4. Valoarea grantului

  • Grantul se va acorda producătorilor și exportatorilor de struguri prin cofinanțarea serviciilor de pre-răcire în proporție de 50 % dar nu mai mult de 0.15 MDL per Kg de struguri pre-răciți”.

Și in acest sens – “GRICORD” SRL oferă tuturor producatorilor agricoli de fructe (in special de struguri de soiuri timpurii, de caise, piersici, prune), dar care nu dispun de depozite frigorifice, servicii calitative de prerăcire eficientă a fructelor în camera de tip tunel (pina la 36 paleți per șarjă sau pînă la 30 tone) de la temperatura cîmpului de 27-30°c pînă la temperatura de păstrare de 2-4-8°c în doar în 3-6 ore.

Gricord garantreaza efectuarea acestor servicii la un inalt nivel tehnologic si professional. Deasemenea, compania asigura pastrarea temporara sau de durata a produselor preracite in conditii sanitare si la un regim de temperaturi recomandate de procesul tehnologic pentru fiecare tip de produs.

GRICORD SRL  ESTE PARTENERUL TĂU DE NADEJDE!

Iurie Călin.

- Publicitate -
Timac Agro East

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here