‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 mai, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul a adoptat modificări în domeniul tehnicii frigului care funcționează pe bază de gaze...

Guvernul a adoptat modificări în domeniul tehnicii frigului care funcționează pe bază de gaze cu efect de seră

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Executivul a aprobat modificări în reglementarea domeniului tehnicii frigului, care funcționează pe bază de hidroclorofluorocarburi (HCFC) și gaze fluorurate cu efect de seră.

Prin aceste modificări, au fost ajustate prevederile Regulamentului cu privire la stabilirea mecanismului de repartizare a contingentelor anuale pentru importul HCFC halogenate la prevederile Legii nr. 43/2023, privind gazele fluorurate cu efect de seră.

„Prin aderarea la Convenția pentru protecția stratului de ozon și la Protocolul referitor la substanțele care distrug stratul de ozon, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a reglementa utilizarea substanțelor care distrug stratul de ozon, precum și gazelor fluorurate cu efect de seră. În vederea realizării acestui angajament, a fost elaborată și adoptată Legea nr. 43/2023 privind gazele fluorurate cu efect de seră, care are drept scop reducerea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră în vederea atenuării fenomenului schimbărilor climatice”, a menționat Iordanca – Rodica Iordanov, ministra Mediului.

Regulamentul, cu privire la stabilirea mecanismului de repartizare a contingentelor anuale pentru importul HCFC halogenate, a fost completat cu un șir de prevederi ce vizează activitatea Comisiei de repartizare a contingentelor anuale pentru importul HCFC.

Acum Comisiei îi revin atribuții de repartizare a contingentelor anuale de import a hidrofluorcarburilor (HFC). Secretariatul Comisiei va fi asigurat de către Agenția de Mediu (până în prezent, Secretariatul a fost asigurat de către Ministerul Mediului).

Pe lângă membrii actuali, Comisia va include în componența sa și reprezentanți ai Serviciului Vamal – instituție implicată nemijlocit în procesul de monitorizare a introducerii pe piață a substanțelor, care distrug stratul de ozon și a gazelor fluorurate cu efect de seră.

Prin urmare, Regulamentul va contribui la realizarea angajamentului de reducere a utilizării substanțelor care distrug stratul de ozon, precum și gazelor fluorurate cu efect de seră în vederea atenuării fenomenului schimbărilor climatice, asumat de către Republica Moldova în cadrul Protocolului de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon și Acordului climatic de la Paris.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›