‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriImpactul deciziei OPEC de a amâna creșterea producției de petrol

Impactul deciziei OPEC de a amâna creșterea producției de petrol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia au decis duminică, 3 noiembrie, să nu-și majoreze oferta de petrol așa cum au planificat, pentru a combate scăderea prețurilor.

Pe 4 noiembrie, când piețele s-au deschis, prețul petrolului marca Brent a crescut cu 2,5%, trecând de 75 de dolari, după ce o săptămână în urmă se afla la 70-71 de dolari, notează mold-street.com.

Astfel, opt principale țări producătoare de petrol, membri OPEC+ care urmau să înceapă să crească producția de petrol, au decis să amâne „planurile de a crește treptat producția de petrol până la sfârșitul lunii decembrie”, crescând probabilitatea ca grupul petrolier să nu retragă reducerile de producție de 2,2 milioane barili pe zi în 2025.

‹ adv ›

OPEC invocă riscul de destabilizare a pieţelor

OPEC+ a anunțat, încă în primăvara anului 2024, că își va crește producția cu „2,2 milioane de barili pe zi sau aproximativ 2% din oferta globală, în octombrie”, creând tensiune pe pieţe, înainte de a reveni în septembrie, hotărând să amâne această măsură „cel puțin până în decembrie”.

Prețurile Brent, țițeiul din Marea Nordului, „au scăzut cu aproape 14% în ultimele douăsprezece luni”, subliniază Financial Times.

Potrivit cotidianului economic, amânarea extragerii a încă „180.000 de barili pe zi” are legătură cu incertitudinile economice din China.

‹ adv ›

Prețurile petrolului „au devenit din ce în ce mai volatile”, notează Bloomberg.

Astfel, decizia OPEC+ a avut drept consecință imediată o creștere cu 2,5% a prețului petrolului marca Brent, care a depășit 74 de dolari pe baril, luni, 4 noiembrie.

Piețele se tem de o ofertă excesivă în 2025, din cauza „cererii slabe din China, principala țară importatoare” și „neliniștilor din Orientul Mijlociu, care furnizează o treime din țițeiul mondial”.

‹ adv ›

Se scumpeşte şi gazul

Mai mult! Evoluția prețurilor la gaze o urmează pe cea a petrolului, susţin specialiştii. În Europa și Marea Britanie, pe piețele futures, prețurile gazelor naturale au crescut luni cu 1,5% și, respectiv, 2,4%.

Dar preţul gazelor a fost infuenţat nu doar de petrol. De exemplu, în Germania producția pe bază de gaz a reprezentat mai mult de 60% din mixul energetic al țării din cauza faptului că nu a bătut vântul, ducând prețurile spot la electricitate la cel mai ridicat de la începutul lunii ianuarie, la aproape 100 EUR per MWh.

Piețele de gaze din Europa sunt influenţate şi de furtuna tropicală Rafael, după ce s-a format recent în Caraibe, deoarece traiectoria sa către statul american Luisiana ar putea determina închiderea platformelor offshore și a terminalelor de lichefiere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›