‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriImportul insecticidelor după substanțe active în Moldova

Importul insecticidelor după substanțe active în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cele mai răspândite substanțe active pentru tratarea plantelor importate în Moldova conțin substanțele active acetamiprid, lambda-cihalotrin, ulei de parafină, emamectin benzonat, cipermetrin, deltametrin, teflutrin, pirimicarb, clorantraniprol, spirotetramat, etc.

Aceste preparate se întâlnesc sub formă simplă, sau în combinație.

De obicei, preparatele care au în compoziție o singură substanță activă sunt mai puțin costisitoare comparativ cu cele care au la bază compuși din mai multe substanțe.

‹ adv ›

De exemplu, în tratamentele timpurii de primăvară pentru grâu, utilizarea acestor substanțe poate reprezenta o soluție economică, asigurând protecția culturilor cu investiții reduse.

Pe măsură ce se intensifică presiunea dăunătorilor, tratamentele devin mai complexe și implicit mai costisitoare, necesitând combinații de substanțe active sau produse premium.

Un exemplu notabil este acetamipridul, cea mai utilizată substanță activă din grupa insecticidelor.

‹ adv ›

În primele opt luni ale anului 2024, s-au importat 182,2 tone de acetamiprid în Republica Moldova, la un cost total de 42,5 milioane lei.

Prețul mediu de import a scăzut la 233 lei/kg, marcând o reducere de 41,6% față de 2023.

O altă substanță activă utilizată la tratarea plantelor este lambda cihalotrinul, care în ianuarie – august 2024 a fost adus în țară într-o cantitate de 35,1 t sau la valoarea de 10 mln. lei.

‹ adv ›

Combinația preparatelor pe bază de acetamiprid 100 g/kg și lambda-cihaoltrin 100 g/kg la fel este întâlnită pe scară largă, importurile în ianuarie-august 2024 ajungând la 23,6 tone sau 8 mln. lei.

Clorantraniprolul este și el adus în volume mai mari – în primele 8 luni 2024 – 18,4 tone sau valoric 25,6 mln. lei.

Substanța activă este una din cele mai costisitoare – prețul mediu de import în 2024 constituind 2 254 lei/kg-l.

Dacă e de analizat prețurile de import al substanțelor active – cel mai costisitor este spinetoramul.

Prețul mediu de import al substanței a atins în 2024 valoarea de 5 157 lei/kg-l, iar produsul se vinde cu 360-380 euro/kg-l.

La același nivel de preț se situiază și substanța activă sulfoxaflor, preparatul fiind utilizat la tratarea legumelor.

La un preț mediu de import în 2024 de 5 168 lei/kg, și valoare de comercializare pe piața internă în jur de 310-330 euro/ha.

Pirimifos-metil este și el unul din cele mai scumpe preparate – prețul mediu de import în 2024 fiind de 1563,5 lei/kg (în creștere cu 30% față de 2023).

Printre alte substanțe active costisitoare se numără ciantraniliprol, flupiradifuron, abamectin,
spirotetramat.

Fermierii din Republica Moldova trebuie să adopte strategii inteligente pentru reducerea costurilor cu inputurile fitosanitare.

Alegerea corectă a substanțelor active, selecția preparatelor mai accesibile care conțin aceeași substanță activă, planificarea riguroasă și utilizarea tehnologiilor moderne sunt cheia unui echilibru între rentabilitate și protecția eficientă a culturilor.

Compararea ofertelor de pe piață și opțiunea pentru produse cu prețuri mai reduse, dar cu eficiență similară,
pot aduce economii semnificative fără a compromite calitatea tratamentelor.

Eficiența în agricultură nu înseamnă doar obținerea unor producții mari, ci și utilizarea resurselor într-un mod responsabil și economic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›