De pe o suprafață de aproape 25 mii de ha, fermierii moldoveni au strâns 45 mii de tone de rapiță. Productivitatea medie a acestei culturi este de circa 2,5 tone la hectar.
Rapița este o cultură tânără pentru Republica Moldova. Planta a trezit interesul agricultorilor abia prin anul 2005. În următorii ani, rapița a cunoscut popularitate. De atunci, suprafețele plantate sunt extinse de la an la an.
În cadrul unei conferințe de presă, Mihail Suvac, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul MAIA a spus că „în medie, au fost plantate circa 23-25 mii ha cu rapiță.”
„Rapița ca cultură este foarte pretențioasă. Succesul acesteia variază în funcție de condițiile climaterice. Dat fiind faptul că unele ierni sunt foarte severe, nu toate suprafețele de rapiță semănate ajung până la recoltare. De obicei, avem o subdezvoltare”, a spus Mihail Suvac.
Rezultatele preliminare din acest an arată că agricultorii au strâns peste dublul volumului de rapiță din anul trecut. Dacă în 2015 au fost recoltate 16 mii de tone, în anul curent producția totală este de 45 mii de tone de rapiță. Potrivit specialiștilor, este cel mai mare volum de producție din ultimii cinci ani.
În prezent, rapiţa ocupă locul doi în agricultura mondială după suprafeţele însămânţate.
Comentarii