Anul trecut, în Rusia au fost plantate 18,1 mii de hectare de plantații perene, ceea ce a fost rezultatul maxim din istoria modernă. Afirmația a fostă făcută de directorul Departamentului pentru agricultură din cadrul Ministerului Agriculturii, Roman Nekrasov. Comparativ cu cifrele din 2010, suprafețele plantate au crescut de aproape cinci ori, scrie Agroinvestor.ru.
„Și producția de fructe și bacifere din ferme anul trecut a atins un record de 3,46 milioane de tone, fermierii ruși au lucrat foarte eficient competent. Cu toate acestea, nivelul de asigurare cu fructe din producția locală a fost de doar 37,8%, în timp ce indicatorul planificat este de 60%. Solicităm regiunilor să gestioneze corect fondurile pentru subvenții de stimulare pentru a oferi sprijin fermierilor antrenați în pomicultură. Dezvoltarea acestui sector nu generează doar siguranța alimentară a țării, ci și perspective bune de export”, a spus Nekrasov.
Extinderea livezilor este unul dintre domeniile prioritare pentru dezvoltarea sectorului agricol rus în 2020, în care producătorii agricoli vor putea beneficia pe subvenții importante. Acest sector a fost considerat de perspectivă de 54 de regiuni, inclusiv Siberia și Orientul Îndepărta.
Conform planurilor Ministerului Agriculturii, până în 2025 în Rusia este planificat să fie plantate cel puțin 65,2 mii de hectare de livezi și pepiniere. Producția de fructe și bacifere până în 2025 ar trebui să crească până la 2,2 milioane tone, de la aproximativ 1,1 milioane tone în 2019, rezultă din prezentarea departamentului.
O mare parte din noile livezi plantate sunt de tip intensiv. Productivitatea acestora este de câteva ori mai mare comparativ cu sistemul clasic, astfel încât furnizarea de fructe autohtone, în special mere, va crește nu numai datorită extinderii suprafețelor plantate. Cu toate acestea, în prezent Rusia își păstrează statutul de cel mai mare importator mondial de mere și pere.
Comentarii