Datorită condițiilor meteo din acest an (și anume ploi abundente, temperaturi mai mici) culturile agricole și-au mărit perioada de vegetație.
În urma acestor fenomene, putem avea următoarele probleme:
- Încolțitul în spic a boabelor dacă ploile vor continua;
- Creșterea intensivă a buruienilor, care vor influența negativ calitatea și procesul în general de recoltare;
- Maturizarea (uscarea) semințelor neuniform (mai ales la mazăre, rapiță);
- Pierderi mari în timpul recoltatului;
- Datorită umidității ridicate, tulpinile și frunzele culturilor se mențin mai mult verzi decât obișnuit, dar, totodată, semințele deja se maturizează, deci prin acest fenomen de maturizare diferită a întregii plante putem aștepta o dezvoltare intensivă a ciupercilor saprofite pe spic, silicve, etc. cea ce va scădea calitatea producției.
Pentru a nu avea problemele sus menționate, singura soluție la moment pentru o producție de calitate și desigur recoltată la timp și fară pierderi este „Desicarea culturilor”.
Desicarea grâului, orzului
Desicarea se efectuează pe câmpurile îmburuienite, unde pierderile de recoltă în caz de neefectuare a acestui procedeu pot ajunge la 15%.
Datorită procesului de desicare a grâului, toate țesuturile culturii încep a se usca (pierderea rapidă a apei) ceea ce stimulează transportul de substanțe plastice din frunze în boabe, ceea ce va ridica cu cel puțin 2% conținutul de proteină.
Când și cum efectuăm desicarea?
- Desicarea se efectuează la umiditatea boabelor de maxim 26%,
această perioadă coincide cu faza de maturitate – ceară a boabelor. - Pentru tratament utilizăm desicantul Tornado 500 SL
în doză de 1,6 – 2,2 l/ha în amestec cu apă de 10-150 l/ha. - Din momentul aplicării desicantului Tornado 500 SL, recoltatul va începe în 10-14 zile, ceea ce este cu circa 7 zile mai devreme decât fără desicare.
Desicarea rapiței
Pentru câmpurile unde cultura este neuniform dezvoltată, densitatea de plante este mică (sub 15 plante/ha) tulpinile prea viguroase, unde avem deja atac de Alternarioza și Sclerotinia pe silicve, unde predomină buruieni ca Turița agățătoare, Descurania Sofia, pălămidă, etc. este nevoie de efectuat desicația culturii.
De asemenea și în cazul ramificărilor puternice cu lăstari laterali a hibrizilor moderni, ceea ce înseamnă că o proporție mult mai mare a recoltei provine din ramificării laterale care se vor maturiza semnificativ mai târziu decât racemul principal tot se necesită pe așa câmpuri de efectuat Desicarea.
NOTĂ: Diferența dintre umiditatea semințelor de pe ramificarea principală și de pe lăstarii laterali este de cel puțin (8-12%).
Deci, pentru a fi garantată calitatea boabelor și lipsa de pierderi în timpul recoltatului necătând la condițiile vitrege avem de făcut desicarea culturii.
Când și cum facem desicarea?
Alegerea momentului aplicării desicantului este următorul:
- Când majoritatea silicvelor (circa 70%) din etajul mijlociu (adică mijlocul racemului principal, sau de pe ramificațiile de ordin 2-4), de fapt unde se află circa 70% din roadă au culoarea maro- brună, sau silicvele se răsucesc după deget, fără a se rupe;
- Umiditatea semințelor să nu depășească 27%;
- Deci dacă în câmpul dat 70% din semințe din 60% din silicve colectate au culoarea maro-brun, în maxim 4-5 zile de la momentul efectuării expertizei trebuie să începem desicarea cu Tornado 500 SL.
Care este acțiunea desicantului în cultura de rapiță în doză de 1,6- 2,2 l/ha?
- În 10-14 zile – tulpinile se vor usca de la 70%-95% (și va fi gata de recoltare).
- În doar 14 zile silicvele se vor coace de la 80% – 99%.
- Scade umiditatea semințelor în medie cu 1,5- 2,5% pe zi.
- Distrugerea buruienilor greu de combătut din cultură.
- Grăbește începutul recoltării cu minim 7 zile, față de cîmpul netratat.
Desicarea mazării
În cultura de mazăre avem următoarele probleme:
- Apariția în masă a buruienilor, mai ales a celor perene.
- Maturizarea semințelor de mazăre are loc eșalonat și de obicei păstăile de jos sunt deja uscate, maturizate și plesnesc, pe când cele de sus doar încep să se îngălbenească.
- Deoarece această cultură poate fi recoltată fără pierderi și fără fărâmări de boabe, la maxim 17% umiditate ceea ce reprezintă (3% mai sus de standart), recomandăm de utilizat desicantul Tornado 500 SL la umiditatea de 25-26% a boabelor, ca ulterior să putem recolta mazărea peste 12 zile la umiditate de 14% și cu lipsă de buruieni.
Atenție! Experiența indică faptul că utilizarea desicanților păstrează viitoarea recoltă în proporție de 15%, ușurează procesul de recoltare, micșorează pierderile din timpul recoltatului, micșorează procentul de impurități din recoltă și curăță câmpul de buruieni!
Utilizarea glifosatului este o tehnologie după utilizarea căruia nu poate fi depistată substanța activă în boabe.
Utilizarea Tornado 500 SL împreună cu 5 kg de uree la hectar, substanțial va micșora perioada de uscare (de la momentul tratamentului până la recoltare).
Notă: Tornado 500 SL are cea mai mare concentrație de substanță activă de pe piață – 675 g/L glifosat sare de izopropil-amină.
Costul pe hectar la desicare va constitui circa 13,00 $ – 18,00 $.
Date de contact:
- Filiala Centru: 0(602) 00 – 556;
- Filiala Nord: 0(620) 01 – 880;
- Filiala Comrat: 0(620) 01 – 879;
- Filiala Florești: 0(620) 01 – 894;
- Filiala Sud: 0(692) 82 – 856.