Igor Dodon nu exclude că, în calitate de Preşedinte, ar putea veni cu iniţiativa semnării unui Memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Euroasiatică (UEA). Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Potrivit agenţiei INFOTAG, Preşedintele ales consideră că „astfel de documente pot fi semnate și ele nu împiedică absolut deloc implementarea în continuare a Acordului de Asociere cu UE”.
„O schimbare cardinală ar fi posibilă numai după alegerile parlamentare, când va exista o altă majoritate parlamentară și numai după ce vom organiza un referendum național, la care cetățenii vor fi întrebați dacă își doresc o astfel de schimbare”, a subliniat Dodon.
El consideră că trebuie desfăşurate negocieri în format trilateral cu UE și Federația Rusă, pentru a vedea „ce avem de făcut pentru ca, pe de o parte, să ne protejăm economia și să nu permitem mărfurilor din UE să pătrundă pe piața noastră, pentru că astfel distrugem producătorii autohtoni, iar pe de altă parte, cum diminuăm, în cazul anulării embargoului de către Rusia, riscul trecerii mărfurilor europene prin Moldova cu scopul reexportării lor Federația Rusă”.
În opinia Preşedintelui ales, Moldova trebuie să aibă „o poziție proprie foarte clară. În această luptă geopolitică, Republica Moldova nu ar trebui să fie de o parte sau de alta – nici de partea Estului contra Vestului, nici de partea Vestului contra Estului”.
Referindu-se la Memorandumul semnat recent cu FMI, Dodon a spus că acesta „poate fi și trebuie renegociat”.
„Acesta conține câteva elemente principiale: reforma sistemului de pensii, tarifele, fondul de subvenționare a agriculturii și alte detalii. Eu voi insista ca aceste puncte să fie revăzute. Dacă va fi nevoie, mă voi întâlni cu reprezentanții FMI aici, dacă va trebui – mă voi duce la Washington, dar aceste probleme trebuie soluționate, pentru că este o povară prea grea pentru cetățenii moldoveni”, susţine el.
Abordând problema transnistreană, Dodon a spus că „memorandumul Kozak” nu mai este actual.
„Ar trebui să căutăm soluții de reintegrare a țării prin metoda reglementării politice a conflictului. Eu văd o soluționare etapizată a acestui conflict. Mai întâi, în cadrul unor negocieri bilaterale între Chișinău și Tiraspol, sunt elaborate principiile reintegrării. Acestea trebuie să fie agreate de ambele părți. Apoi, aceste principii sunt examinate mai detaliat în cadrul formatului „5+2”. Și dacă se ajunge la un consens, să fie organizate referendumuri pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus el, menţionând că pledează pentru „statutul de neutralitate al Moldovei şi lipsa unor trupe străine pe teritoriul republicii”.
Întrebat cum ar putea fi unite Armata Națională a Moldovei și așa-zisa armată transnistreană, Dodon a remarcat că „nu ar trebui să existe armate în general – nici în Transnistria, nici în Moldova, dacă e un stat neutru”.
El a confirmat intenţia de a-l concedia pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru.
„Într-un stat neutru, un ministru al Apărării nu are dreptul să declare că Moldova trebuie să adere la NATO și să pledeze public pentru aceasta. Pentru așa declarații, în orice țară neutră din lume, ministrul ar fi zburat din funcție”, susţine Preşedintele ales.
Comentarii