‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Europa a fost interzisă utilizarea glifosatului

În Europa a fost interzisă utilizarea glifosatului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Actualizare 17:00. În legătură cu importanța acestui subiect, vrem să vă mai informăm că, potrivit LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România), din informațiile cu privire la discuțiile din cadrul Comisiei permanente pentru plante, animale, alimentație și hrană pentru animale reiese că 16 țări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda și Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului.

Voturile exprimate nu permit însă obţinerea pragului necesar pentru a ajunge la o majoritate calificată. Germania și Portugalia s-au abținut, în timp ce Belgia, Grecia, Croația, Franța, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia și Suedia au votat împotrivă.

Autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE a fost prelungită în vara anului 2016 până cel târziu la finalul lui 2017. Comisia Europeană nu a reînnoit autorizaţia autorizaţia, decizia finală fiind amânată pentru acest an. Luna aceasta, Comisia Europeană a cerut supunerea la vot a propunerii în cadrul unei Comisii Permanente alcătuită din experţi delegaţi ai Statelor Membre.

‹ adv ›

Știrea inițială…

Comitetul Ecologic al Parlamentului European a votat pentru interzicerea utilizării unuia dintre cele mai populare preparate pe piața erbicidelor – glifosat. Principalul producător al substanței este compania americană „Monsanto”, anunță Agroinfo.

Glifosatul este folosit pe scară largă de fermierii europeni pentru controlul buruienilor. Practic, toate câmpurile și grădinile au fost tratate cel puțin o dată de această substanță chimică.

‹ adv ›

„Monsanto” a falsificat pe parcursul a mai mulți ani datele privind siguranța glifosatului, spune autoarea investigației jurnalistice Carey Gillam.

„Monsanto a angajat oameni de știință care nu sunt legați de agricultură, care încearcă să demonstreze siguranța substanței. Monsanto a angajat grupuri de lobby pentru a bloca rapoartele critice despre glifosat”, spune Gillam.

„Monsanto” nega categoric toate afirmațiile despre pericolul glifosatului. Între timp, oamenii de știință spun că acest preparat poate provoca afecțiuni renale, inflamație a ganglionilor limfatici, precum și cancer.

Renunțarea definitivă la utilizarea glifosatului este planificată până în 2020.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›