Biroului Național de Statistică arată că în Moldova, producția de lactate în acest an a sporit practic la toate categoriile de produse, cu excepția untului, scrie Madein.md.
Astfel, în primul trimestru al anului 2015, în comparație cu perioada similară a anului trecut, producția de lapte și frișcă cu grăsimea de pînă la 6 la sută s-a majorat cu 2,2 la sută – pînă la 15 mii 951 de tone. Producția de lapte prins și cremă de lapte prins, iaurt, chefir, smîntînă și alte lactate fermentate a sporit cu 7,9 la sută – pînă la 8 mii 121,6 tone.
Volumul de producere a untului s-a micșorat cu 8 la sută – pînă la 860,5 tone. Totodată, producția de cașcaval și brînză a crescut cu 51,6 la sută – pînă la 427,8 tone.
În ansamblu, în primul trimestru al anului 2015 producătorii autohtoni au fabricat produse lactate în valoare de 447,4 milioane de lei sau cu 5,2 la sută mai mult, decît în perioada similară a anului trecut. Totodată, profitul înregistrat de întreprinderi de la producția de lactate în ianuarie-martie 2015 a constituit 616,9 milioane de lei.
Valoarea totală a lactatelor livrate în această perioadă pe piața internă și externă a însumat 464,5 milioane de lei. Valoarea produselor exportate a alcătuit 29,3 mii de lei.
Comentarii