Totodată, se planifică elaborarea registrului electronic al producătorilor ecologici şi producţia acestora, implementarea programului de subvenţionare a producătorilor, prelucrătorilor şi exportatorilor de producţie agricolă ecologică, inclusiv, de origine animală, precum şi dezvoltarea marketingului „verde” la nivel local, contribuirea la promovarea produselor ecologice pe pieţe, în magazine şi restaurante, anunță InfoMarket.
De asemenea, este planificată asistarea producătorilor agricoli în procesul de trecere la producția ecologică prin mecanisme specifice de sprijin, precum și asigurarea cererii de produse ecologice (încă necertificate) din cantinele instituțiilor publice.
Acestea dar și alte măsuri vor fi luate în cadrul Programului aprobat de Guvern pentru promovarea economiei „verzi” în Moldova pentru anii 2018-2020, în care una din principalele sarcini este extinderea terenurilor agricole utilizate pentru agricultura ecologică, aproximativ 20%.
Potrivit ministerului Agriculturii, cererea de produse ecologice pe piețele internaționale este în creștere, iar prețurile pentru acestea cresc, astfel că agricultorii ecologici din țară trebuie să fie sprijiniți, în conformitate cu standardele de producție naționale și internaționale.
Ministerul subliniază că pentru a crește proporția de agricultura ecologică este planificată extinderea suprafeței de teren agricol cu produse ecologice și numărul fermierilor ecologici, precum și de a dezvolta programe educaționale în domeniul agriculturii ecologice pentru producerea și prelucrarea ecologică a produselor agricole de origine animală şi vegetală.
În același timp, sunt planificate: organizarea de seminare, emisiuni TV, expoziții și spoturi de televiziune pentru promovarea agriculturii ecologice; informarea consumatorilor cu privire la valoarea adăugată a produselor agricole ecologice, organizarea de evenimente de informare în școli etc.
Comentarii