‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Moldova, se taie cu 320 mii m3/an mai mult lemn decât crește. Guvernul...

În Moldova, se taie cu 320 mii m3/an mai mult lemn decât crește. Guvernul a aprobat o decizie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exportul de masă lemnoasă din Republica Moldova va fi sistat în continuare, pe o perioadă nedeterminată. Hotărârea a fost aprobată de Guvern în ședința din 2 martie.

În plus, lista tipurilor de masă lemnoasă care este interzisă temporar pentru export va fi suplinită. Pe lângă lemn brut, lemn pentru dogărie, traverse din lemn pentru căi ferate și lemn tăiat sau despicat longitudinal, va fi interzisă și exportarea lemnului de foc.

Instabilitatea în domeniul energetic care afectează populația, în special, familiile social-vulnerabile și majorarea prețurilor la resursele energetice importante precum petrol și gaze naturale, obligă autoritățile să întreprindă măsurile necesare.

Rata scăzută de împădurire – 11,2% din suprafața țării cere să fie luate unele măsuri urgente pentru a asigura necesitățile ecologice și economice ale țării. 

Diminuarea cantitativă şi calitativă a pădurilor, a fâșiilor de protecție a apelor şi terenurilor agricole duce la creșterea riscurilor de dezastre climatice.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, din cauza defrișărilor ilegale, suprafața terenurilor împădurite s-a micșorat cu aproximativ 90 de hectare, ducând la înrăutățirea climei.

‹ adv ›

De asemenea, s-au atestat tendințe negative ale agenților economici de a exporta masă lemnoasă sub alte poziții tarifare, decât cele permise de legislația națională.

Serviciul vamal a constatat 11 tentative de export fraudulos de masă lemnoasă, în perioada 2017-2021. Cantitatea totală de masă lemnoasă exportată cu abateri grave de la lege, reprezintă 230 tone în valoare totală de 217 707 EUR.

În Republica Moldova, lemnul continuă să fie o sursă importantă de energie, însă volumele de lemn recoltat sunt mari în comparație cu potențialul de restabilire a pădurilor și plantațiilor forestiere.

‹ adv ›

Conform datelor prezentate de Agenția „Moldsilva”, corelația dintre volumul creșterilor medii anuale şi recoltarea masei lemnoase în procesul tăierilor este mai mică cu circa 320.3 mii m3/an. 

Schimbările climatice reprezintă una din marile provocări ale prezentului, iar Republica Moldova s-a angajat să sprijine efortul global prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 70% față de nivelul anului 1990.

Sectorul forestier este o prioritate cheie pentru Guvernul Republicii Moldova, care a anunțat un program național de împădurire de 100.000 ha într-o perioadă de zece ani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›