‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn premieră, peste 450 de persoane participă la Conferința Businessul Fructelor în Moldova

În premieră, peste 450 de persoane participă la Conferința Businessul Fructelor în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul de producere a fructelor rămâne a fi unul de perspectivă pentru Republica Moldova, chiar dacă anul 2020 a generat multiple provocări și dificultăți atât la etapa de producere, cât și la etapa de promovare și comercializare a fructelor, au menționat vorbitorii în cadrul ediției a VI-A a Conferinței Businessul Fructelor în R. Moldova fbc.md.

În acest an, din cauza restricțiilor impuse de pandemica cauzată de COVID-19, Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu Agenția de Investiții au organizat Conferința online.

Pe parcursul a trei zile, producătorii și exportatorii de fructe și struguri vor fi familiarizați de experții locali și internaționali despre noile tehnologii de producere și post-recoltă, soiurile de perspectivă de fructe, tendințele pieței de desfacere etc. Doar în prima zi a conferinței peste 450 de participanți s-au înregistrat pentru a participa la eveniment.

‹ adv ›

Potrivit lui Vitalie Gorincioi, președinte al Moldova Fruct, anul 2020 a acutizat problemele din sector, cum ar fi accesul la surse de apă pentru irigare, sortimentul învechit de soiuri care a devenit o constrângere majoră la exportul pe alte piețe, necesitatea urgentă de investiții în livezi moderne și infrastructură post-recoltare.

Președintele Moldova Fruct și-a exprimat speranța că Programul de Dezvoltare a Horticulturii pentru anii 2021-2025, aprobat recent, va veni cu soluții pentru înlăturarea problemelor și pentru dezvoltării durabile a sectorului de fructe.

„Adaptarea cu succes a sectorului la realitatea operațională din timpul COVID-19, precum și aprobarea recentă a Planului de Dezvoltare a Horticulturii, oferă suficiente mecanisme de transformare a sectorului horticol din Moldova în unul de perspectivă. Această conferință este un forum important pentru a analiza lecțiile învățate și pentru a prezenta toate realizările Moldovei până în prezent, deoarece anul viitor poate veni cu noi provocări. USAID va continua să sprijine sectorul horticol din Moldova pentru a ajuta la depășirea provocărilor și pentru a valorifica oportunitățile noi”, a spus Scott Hocklander, directorul USAID Moldova.

În cadrul conferinței s-a menționat că în anul 2020, producătorii din Moldova au reușit să acceseze noi piețe, reconfirmând că fructele calitative și conforme sunt competitive pe orice piață de desfacere. Un bun exemplu au fost prunele moldovenești care în anul curent au ajuns în Italia, Germania, Polonia, Austria, Franța, Croația etc. 

‹ adv ›

Totodată, directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală a menționat că în sectorul de fructe din Moldova rămân actuale problemele legate de adaptarea tehnologiilor de producere la schimbările climatice evidente (secete, înghețuri de primăvară și ploi în timpul recoltării), orientarea exporturilor spre noi piețe, deoarece în țări ca Rusia, cresc esențial plantațiile de fructe, precum și importurile masive de fructe din  Turcia, Azerbaidjan și Uzbekistan. 

Directorul Moldova Fruct a indicat necesitate de înnoire rapidă a gamei de soiuri, care să permită alinierea la cerințele de calitate și de marketing pentru a avea acces pe piețe noi. În același timp, trebuie efectuate investiții în modernizarea infrastructurii de post-recoltare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›