‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn sudul țării va fi lansat un Centru de procesare a legumelor şi fructelor

În sudul țării va fi lansat un Centru de procesare a legumelor şi fructelor

‹ adv ›
‹ adv ›

Colibaşi din raionul Cahul este cunoscut pe malul Prutului drept un sat de oameni gospodari, mulţi dintre care practică meserii căutate, precum cojocăria, croitoria, tâmplăria, se ocupă de legumicultură şi în genere de îndeletniciri agricole. 

În ultimii ani, preţurile scăzute la producţia agricolă şi lipsa unei pieţe de desfacere a decepţionat pe mulţi dintre agricultori. Însă acolo unde pune omul suflet se găseşte şi un finanţator care să pună banul, lucrurile merg destul de bine, aşa s-a întâmplat recent şi la Colibaşi. În următorii doi ani, pe locul unei băi publice aflate în paragină, pe bani europeni se va înălţa o minifrabrică de conserve din fructe şi legume, după reţete locale tradiţionale. De oportunităţile oferite de acest centru de procesare nu vor beneficia doar colibăşenii, ci şi restul doritorilor, din satele vecine.

Localitatea Colibaşi nu este unicul partener beneficiar al proiectului, fiind vorba de un proiect trilateral: „Crearea unei reţele trilaterale pentru dezvoltarea şi marketingul produselor agroalimentare locale şi tradiţionale din Euroregiunea Transfrontalieră Dunărea de Jos”, finanţat prin Programul operaţional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană. Astfel de centre de procesare a fructelor şi legumelor vor fi create şi în comunităţile rurale Sarichioi, jud. Tulcea din România şi Utkonosovka (Erdec-Burnu), raionul Ismail, Ucraina. Micile fabrici de conserve vor avea şi rolul de incubatoare de afaceri în mediul rural din Euroregiunea „Dunărea de Jos”. Proiectul urmăreşte stimularea iniţiativelor economice locale în domeniul agroalimentar, şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în domeniul procesării produselor agricole.

Aproape 0,5 milioane de euro nerambursabili de la UE

Proiectul are un buget total de 553.599 de euro, din care 498.049 de euro constituie contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene. O sumă modică din bugetele celor cinci parteneri va constitui contribuţia în calitate de aplicant. În cazul Colibaşiului, contribuţia va fi de aproximativ câteva mii de euro. Persoanele vizate de proiect sunt cultivatorii locali de legume şi fructe. Pentru început, de instruirile prevăzute de proiect vor beneficia 20 de persoane, care vor deveni specialiști în procesarea de legume și fructe.

Maria Ajder, reprezentantă a Agenţiei de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană din Cahul, agenţie selectată iniţial în proiect ca partener, care la rândul său a selectat localitatea Colibaşi ca partener şi beneficiar, explică: „Noi, ca ONG, nu ne permitem gestionarea unui astfel de centru, de aceea am ales o primărie ca partener, deoarece aceasta are capacitatea să întreţină ulterior acest obiectiv. Noi ne vom ocupa de partea managerială a proiectului, până când acesta va deveni realitate. Ajder a mai relevat că ideea iniţială a proiectului aparţine partenerilor români. O idee perfectă pentru regiunile preponderent rurale, unde locuitorii se ocupă, în majoritate, cu agricultura. Agenţia de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din Cahul sugerează că, după inaugurarea centrului, grădiniţele din zonă ar putea să achiziţioneze mărfuri la preţuri mici, putând ulterior să le conserve la acest centru cu cheltuieli minime, evitând cheltuieli costisitoare la achiziţionarea lor ulterioară la preţuri de piaţă.

‹ adv ›

Colibăşenii ar putea chiar exporta produse bio

Ion Dolganiuc, primarul localităţii, susţine că banii destinaţi proiectului au fost deja viraţi în conturile primăriei, iar renovarea clădirii în care va fi amplasat centrul de procesare va începe odată cu desprimăvărarea. „Pentru realizarea obiectivelor proiectului, vom beneficia de 75 de mii de euro, dintre care 50 de mii de euro vor fi destinaţi adaptării clădirii şi conectării ei la toate serviciile necesare, iar 25 de mii de euro sunt destinaţi utilării cu echipament a centrului de procesare. Deja suma de 61 de mii de euro a fost virată într-un cont special deschis al primăriei”. Urmează efectuarea schiţelor tehnice pentru adaptarea clădirii la condiţiile de producere a conservelor. Ulterior, primăria va selecta antreprenorii care vor demara lucrările.

Pentru următorii zece ani, primăria Colibaşi îşi asumă obligaţia de a nu înstrăina clădirea selectată de consiliul local, ca destinaţie a proiectului. După terminarea lucrărilor, primăria localităţii va coordona activitatea Centrului de procesare a legumelor şi fructelor.

‹ adv ›

Sursa: Gazetadesud.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii