‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn urma preluării Monsanto, Bayer devine cea mai mare companie de seminţe şi pesticide...

În urma preluării Monsanto, Bayer devine cea mai mare companie de seminţe şi pesticide din lume

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Bayer, compania germană cu activitate în industria chimică şi farmaceutică, va prelua compania americană Monsanto, după ce aceasta a acceptat miercuri oferta de 66 de miliarde de dolari, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit presei germane, Bayer şi-a crescut oferta la 129 de dolari pe acţiune. Tranzacţia crează cea mai mare companie de seminţe şi pesticide din lume, lider de piaţă în America, Europa şi Asia.

Bayer produce seminţe şi chimicale pentru combaterea buruienilor şi a insectelor, dar este recunoscută şi pentru medicamente precum antiacidul Alka-Seltzer. Monsanto este furnizor de seminţe modificate genetic de porumb, boabe de soia, bumbac, grâu şi trestie de zahăr, care au atras numeroase critici din partea activiştilor de mediu.

Pe 5 septembrie, Bayer a oferit 127,50 de dolari per acţiune. Monsanto a respins oferta, dar a susţinut că este implicată în „negocieri constructive” cu firma germană. Ultima ofertă, de 66 de miliarde de dolari, care ar fi cea mai mare achiziţie cash înregistrată, vine pe fondul mai multor fuziuni în sectorul agricol.

Tranzacţia ar ajuta Bayer şi Monsanto să-şi consolideze poziţiile după ce competitorii Dow Chemical şi DuPont au anunţat anul trecut că vor să-şi combine operaţiunile, într-o tranzacţie de 130 de miliarde de dolari, în timp ce China National Chemical Corp. a cumpărat în februarie firma elveţiană Syngenta AG, pentru 43 miliarde de dolari.

În ultimele luni, veniturile Monsanto, cel mai mare producător de seminţe din lume, au coborât din cauza scăderii preţului la soia şi porumb şi a aprecierii dolarului, determinând compania americană să-şi intensifice eforturile de restructurare şi să apeleze la concedieri masive. Chiar și în România, Monsanto a înregistrat o scădere de 28% a cifrei de afaceri în 2015, comparativ cu 2014, ajungând la 345,2 milioane de lei. De asemenea, profitul net aproape că a dispărut, coborând cu 90%, până la 5,6 milioane de lei, anunță cotidianul.ro.

‹ adv ›

Monsanto este lider mondial în producția de semințe modificate genetic, a aditivilor alimentari, a chimicalelor industriale și a unor erbicide și insecticide folosite chiar de către armata americană ca armă chimică în timpul războiului din Vietnam.

Organizațiile ecologiste din întreaga lume susțin că Monsanto reprezintă răul absolut, în timp ce cealaltă parte se depune un mare efort de a demonstra contrariul, cum că semințele modificate genetic nu ar afecta sănătatea omului și că sunt bune pentru agricultura sustenabilă. Uniunea Europeană a introdus reglementări aproape imposibile pentru produsele modificate genetic încă de acum 15 ani, astfel încât exportul de produse modificate genetic din SUA în Europa a fost descurajat.

Un reprezentant al Fundaţiei Internaţionale pentru Agricultură Organică a explicat recent pentru RFI motivul: în acest moment, companiile care folosesc OMG-uri nu pot exporta către Europa, pentru că piaţa alimentară e închisă. Nicio companie nu ar risca să aibă produse etichetate ca OMG-uri pe rafturile supermarketurilor europene.

‹ adv ›

Însă, odată cu introducerea unor noi reglementări în SUA (Senatul american a adoptat în luna iulie o lege prin care îi va obliga pe producători să includă pe etichetele produselor ingredientele modificate genetic), produsele fără OMG-uri ar putea fi acceptate din nou pe piaţa europeană. Dezbaterea despre oportunitatea folosirii OMG-urilor este una de actualitate şi pentru Europa, mai ales în condițiile unor negocieri despre un eventual acord comercial TTIP între SUA și Uniunea Europeană. Și pe acest fond vine și tranzacția Bayer-Monsanto.

Bayer AG este un holding listat la bursă, ce constă din 307 societați și care are 116.800 de angajati. Miezul afacerii este industria chimica și farmaceutica. Trei parți din concern, care opereaza în mare parte independent, sunt Bayer HealthCare, Bayer CropScience și Covestro (fosta Bayer MaterialScience). Societatea pe acțiuni Bayer este listată în DAX, pe bursa de valori din Frankfurt am Main, ca și în Euro Stoxx, fiind considerată una dintre cele mai valoroase firme germane. În anul 2015, cifra sa de afaceri a fost 46,3 miliarde euro, iar profitul 4,1 mld. euro.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›