‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInovații în tranziția energetică - studiate de reprezentați ai sectorului în Germania

Inovații în tranziția energetică – studiate de reprezentați ai sectorului în Germania

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Explorarea principiilor de operare a proiectelor inovatoare de valorificare a surselor regenerabile de energie a fost scopul unei delegații a factorilor de decizie din mai multe instituții și întreprinderi din sectorul energetic în Landul Baden-Württemberg, Germania.

Din delegația, Carolina Novac, Secretară de Stat responsabilă de domeniul decarbonizare, au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Energiei, Centrului Național pentru Energie Durabilă, mediul academic, Congresul Autorităților Locale din Moldova și operatorii sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

agrivoltaice germania

Astfel, membrii delegației au fost impresionați de centrala electrică fotovoltaică cu panouri bi-faciale și amplasare verticală.

Proiectată și deținută de membrii unei comunități energetice, centrala este amplasată pe un teren agricol de 11 ha și are o capacitate instalată de 4,2 MW.

Această inovație permite generarea anuală a peste 4800 MWh de energie electrică, în timp ce valorifică terenul pentru culturi agricole, contribuind astfel la durabilitatea economică.

Soluția tehnologică utilizată, permite centralei să genereze la capacitate maximă în orele de dimineață și după amiază, fiind astfel evitată supra producerea de energie electrică în orele amiezii, când cerea de energie electrică este minimă.

‹ adv ›

Un alt proiect agro-voltaic analizat este centrala electrică fotovoltaică de 250 kW, amplasată pe suprafața unui lot de viță de vie, care vine să cerceteze efectele utilizării panourilor fotovoltaice semitransparente asupra cultivării viței de vie.

Pe lângă protecția culturilor de grindină și ploi directe, utilizarea soluției constructive permite formarea unui microclimat prielnic, în special ținând cont de efectele negative ale schimbărilor climatice cum ar fi arșița sau înghețurile târzii.

De asemenea, delegația a avut o vizită la Institutul Fraunhofer pentru Sisteme Energetice Solare ISE, responsabil de cercetarea tehnologiilor fotovoltaice.

‹ adv ›

Reprezentantul institutului a vorbit despre soluțiile inovative în cercetarea și aplicarea tehnologiei fotovoltaice, cum ar fi integrarea panourilor pe fațadele clădirilor în manieră estetică, celule fotovoltaice bi-faciale, semitransparente, organice și cu perovschit dar și despre integrarea acestora pe terenurile agricole.

Delegația a subliniat importanța soluțiilor agrivoltaice pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, subliniind necesitatea unei extinderi a capacităților instalate a parcurilor fotovoltaice pentru asigurarea securității energetice, fără a compromite securitatea alimentară.

De asemenea, delegația a vizitat centrala de generare a biogazului de pe lângă o fermă agricolă.

Centrala funcționează prin fermentarea silozului de porumb și a deșeurilor agricole și de grajd, colectate atât de la ferma gazdă, cât și de la alte ferme din zonă.

Zilnic, sunt prelucrate peste 75 de tone de materie primă în biogaz, ce asigură o producție suficientă pentru a alimenta o capacitate electrică de 2,25 MW, precum și pentru a furniza energie termică și apă caldă menajeră întreprinderilor locale.

Proprietarul centralei a împărtășit delegației provocările pe care le întâmpină, dar și planurile ambițioase pentru viitor. Cu noile cerințe de sustenabilitate privind biomasa, acesta intenționează să reducă folosirea silozului de porumb în producția de biogaz, înlocuindu-l cu alte deșeuri agricole.

În consecință, biogazul generat nu va mai fi utilizat pentru producția de electricitate, ci va fi separat de CO2 și va fi folosit pentru a alimenta vehiculele pe bază de metan lichefiat.

Această vizită a evidențiat nu doar importanța diversificării surselor de energie regenerabilă, ci și modul în care tehnologiile avansate pot fi adaptate pentru a satisface nevoile specifice ale comunităților locale în tranziția lor spre un viitor energetic durabil.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›