Și în acest sezon, ploile înregistrate în perioada de recoltare a viței de vie produc pagube, afectând aspectul comercial al strugurilor. Astfel, tot mai mulți fermieri sunt orientați spre instalarea sistemului antiploaie în plantație.
Tehnologia este aparent nouă pentru Republica Moldova, astfel avem un singur producător care a optat pentru sistemul antiploaie. Am solicitat mai multe detalii despre particularitățile instalării sistemului de la Andrei Botezatu, specialist USAID/APM, coordonator al domeniului producerii strugurilor de masă.
Dimensiune recomandată pentru stâlpii sistemul de suport și antiploaie:
- înălțimea 3,85 m (circa 70 cm vor fi încorporați în sol);
- diametru standard – 7×8 cm;
- distanța între stâlpi pe rând – 4 m.
Este recomandat ca sistemul antiploaie să fie instalat concomitent su sistemul de susținere în plantație. În acest mod, sunt realizate ajustările necesare din start.
Avantajele sistemului antiploaie:
- Reduce la minim pierderile provocate de ploile căzute în timpul recoltării (care pot afecta până la 80% din recoltă);
- Asigură păstrarea aspectului comercial al strugurilor;
- Facilitează procesul de polenizare;
- Poate fi realizată recoltarea, indiferent de condiții;
- Pentru soiurile timpurii – poate accelera coacerea strugurilor;
- Pentru soiurile tardive – permite păstrarea strugurilor o perioadă mai lungă de timp în câmp;
- Sistemul este flexibil, poate fi instalat atât în plantațiile existente, cât și la înființarea plantațiilor noi.
Plasa antiploaie se menține deschisă pe tot parcursul vegetației, iar în perioada rece, când există riscul să cadă precipitații solide, sistemul trebuie închis, pentru a evita deteriorarea.
Pentru a instala sistemul, este absolut necesar să vă consultați cu un specialist în domeniu, care va evalua riscurile!
Cerințe pentru peliculă:
- este recomandată pelicula de 160-200 de microni. Perioada de exploatare a peliculei de 160 de microni – 4 ani, 200 de microni – 5, maxim 6 ani;
- pelicula trebuie să fie fortificată pe mijloc și lateral, în locurile de fixare.
Este recomandată orientarea nord-sud a rândurilor de viță de vie, respectiv și sistemul trebuie astfel instalat, pentru a rezista vânturilor.
Costuri sistem antiploaie: instalarea sistemului antiploaie ajunge să coste până la 25 de mii de euro per hectar.
Cum puteți reduce costurile:
- Puteți beneficia de suportul Livada Moldovei, în acest caz beneficiați de facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor;
- În cadrul Submăsurii 1.2 suprafaţa minimă indivizibilă eligibilă pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale în cadrul prezentei submăsuri este de 0,5 ha, iar suprafaţa maximă anuală eligibilă – 25 ha. Puteți solicita subvenții pentru echipament antiploaie nou în valoare de 40% din valoarea plasei antiploaie, maxim 100 000 lei/ha.
Comentarii