‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInstalarea sistemului antiploaie la vița de vie: Costuri și avantaje

Instalarea sistemului antiploaie la vița de vie: Costuri și avantaje

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Și în acest sezon, ploile înregistrate în perioada de recoltare a viței de vie produc pagube, afectând aspectul comercial al strugurilor. Astfel, tot mai mulți fermieri sunt orientați spre instalarea sistemului antiploaie în plantație.

Tehnologia este aparent nouă pentru Republica Moldova, astfel avem un singur producător care a optat pentru sistemul antiploaie. Am solicitat mai multe detalii despre particularitățile instalării sistemului de la Andrei Botezatu, specialist USAID/APM, coordonator al domeniului producerii strugurilor de masă.

„Pentru eficiență maximă, sistemul antiploaie trebuie inclus în proiect de la bun început, când este planificată înființarea plantației. Acest lucru este necesar deoarece trebuie să fie adaptat corespunzător și sistemul de susținere”.

Instalare suport în plantația de vița de vie; FOTO: AgrInnovation/Facebook, Italia

Dimensiune recomandată pentru stâlpii sistemul de suport și antiploaie:

‹ adv ›
  • înălțimea 3,85 m (circa 70 cm vor fi încorporați în sol);
  • diametru standard – 7×8 cm;
  • distanța între stâlpi pe rând – 4 m.

Este recomandat ca sistemul antiploaie să fie instalat concomitent su sistemul de susținere în plantație. În acest mod, sunt realizate ajustările necesare din start.

„Sistemul antiploaie adaptat pentru vița de vie trebuie instalat pe suport arcuit, în acest mod facilităm creșterea temperaturii aerului benefică pentru dezvoltarea viței de vie, în special primăvara. În plus, se reduce impactul grindinei și vântului asupra sistemului, este stimulat procesul de polenizare, iar strugurii obținuți vor fi mai mari și de o calitate mai bună”, a menționat pentru Agrobiznes Andrei Botezatu.

Avantajele sistemului antiploaie:

  • Reduce la minim pierderile provocate de ploile căzute în timpul recoltării (care pot afecta până la 80% din recoltă);
  • Asigură păstrarea aspectului comercial al strugurilor;
  • Facilitează procesul de polenizare;
  • Poate fi realizată recoltarea, indiferent de condiții;
  • Pentru soiurile timpurii – poate accelera coacerea strugurilor;
  • Pentru soiurile tardive – permite păstrarea strugurilor o perioadă mai lungă de timp în câmp;
  • Sistemul este flexibil, poate fi instalat atât în plantațiile existente, cât și la înființarea plantațiilor noi.

Plasa antiploaie se menține deschisă pe tot parcursul vegetației, iar în perioada rece, când există riscul să cadă precipitații solide, sistemul trebuie închis, pentru a evita deteriorarea.

‹ adv ›

Pentru a instala sistemul, este absolut necesar să vă consultați cu un specialist în domeniu, care va evalua riscurile!

„Un rol important în constituie dimensiunea parcelei. Cu cât e mai mare aceasta, cu atât se acumulează mai multă căldură în centrul plantației. Dacă terenul este în pantă, căldură se acumulează în partea de sus a pantei. Este recomandat ca parcelele să aibă dimensiunile de 100x100m, în acest mod este mai ușor de gestionat sistemul. Spre exemplu, la temperaturi înalte putem deschide sistemul antiploaie pe mijloc pentru a asigura aerisirea plantației.

Cerințe pentru peliculă:

  • este recomandată pelicula de 160-200 de microni. Perioada de exploatare a peliculei de 160 de microni – 4 ani, 200 de microni – 5, maxim 6 ani;
  • pelicula trebuie să fie fortificată pe mijloc și lateral, în locurile de fixare.

Este recomandată orientarea nord-sud a rândurilor de viță de vie, respectiv și sistemul trebuie astfel instalat, pentru a rezista vânturilor.

‹ adv ›

Costuri sistem antiploaie: instalarea sistemului antiploaie ajunge să coste până la 25 de mii de euro per hectar.

„Sistemul ne permite să recoltăm strugurii, indiferent de condiții. Sper la anul să modernizăm toate parcelele. Pe 6 ha deja am instalat sistemul antiploaie, urmează pe celelalte 10. Consider că, viticultura modernă nu poate fi concepută fără sistemul antiploaie”, a menționat pentru Agrobiznes Oleg Mereacre, unicul producător din țară care a instalat sistemul antiploaie la vița de vie.

Cum puteți reduce costurile:

  • Puteți beneficia de suportul Livada Moldovei, în acest caz beneficiați de facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor;
  • În cadrul Submăsurii 1.2 suprafaţa minimă indivizibilă eligibilă pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale în cadrul prezentei submăsuri este de 0,5 ha, iar suprafaţa maximă anuală eligibilă – 25 ha. Puteți solicita subvenții pentru echipament antiploaie nou în valoare de 40% din valoarea plasei antiploaie, maxim 100 000 lei/ha.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›