‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInstalarea sistemului de irigare. Avantaje și costuri

Instalarea sistemului de irigare. Avantaje și costuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Irigarea culturilor agricole a ajuns a fi o necesitate, în condițiile în care seceta și lipsa precipitațiilor sunt fenomene tot mai des întâlnite. Doar în 2019, producătorii agricoli din țară au majorat suprafețele irigate cu peste 3300 de hectare, iar în acest an acestea s-ar putea mări și mai mult.

„În zilele noastre, agricultura modernă nu poate fi concepută fără irigare. Pentru vița de vie, recoltele sunt cu 30-40% mai mari, iar dacă precipitațiile sunt de doar 200 de mm, cum a fost anul trecut, recolta se majorează și cu aproape 100%. Spre exemplu, dacă sunt obținute circa 15-18 tone de struguri în condiții obișnuite, cu irigare ar putea fi obținute 25-28 de tone”, ne-a explicat Oleg Mereacre, producător de struguri.

Există mai multe particularități, datorită cărora instalarea sistemului de irigare poate asigura eficiență maximă. Înainte de a instala sistemul este necesar de:

  • Realizat analiza apei;
  • Obținut autorizația de irigare;
  • Ales metoda de irigare;
  • Elaborat proiectul pentru sistemul de irigare;
  • Selectat compania ce oferă astfel de servicii.
Irigare prin picurare la vița de vie

Sursa de apă – extrem de importantă

Dacă la prima etapă irigarea culturilor soluționează o mulțime de probleme, calitatea apei utilizate în acest scop ar putea să creeze mai multe dificultăți.

Nu este potrivită pentru irigare orice sursă de apă – calitatea apei, pH-ul, cantitatea de săruri, dar și alte particularități influențează atât dezvoltarea culturilor, cât și sănătatea solului. Mai mult, chiar dacă administrați îngrășăminte, acestea s-ar putea să nu fie accesibile plantelor din cauza calității apei. Astfel, este foarte important să realizați analiza apei disponibile în zonă, pentru a determina dacă este sau nu pretabilă.

„Factorii ecologici joacă un rol decisiv în reușita culturii, iar umiditatea este unul din puținii factori care poate fi reglat. Pentru 80% din culturile horticole irigate din țară sunt instalate sisteme de irigare prin picurare. Este bine ca sistemul să fie prevăzut din start cu toate cele necesare pentru fertirigare. Majoritatea fermierilor optează pentru sisteme moderne, care permit determinarea pH-ului, cantitatea de umiditate, momentul optim de irigare”, susține Roman Frăsineac, inginer șef în cadrul companiei Agrodor.

Cele mai avantajoase sisteme de irigare

În special, fermierii din țară optează pentru irigarea prin picurare subterană și la suprafață, urmate de irigarea prin aspersiune.

Avantajele irigării prin picurare subterană:

‹ adv ›
  • este redusă evapotranspirația, consumul de apă cu circa 30-40%, respectiv costurile pentru energie, etc;
  • est evitată compactarea solului, formarea crustei;
  • pot fi realizate lucrările solului fără a deteriora sistemul;
  • este redus riscul că instalația ar putea fi furată.

Totuși, sistemul nu poate fi instalat pe toate tipurile de sol și în orice sistem de plantație. Astfel, pentru livezile superintensive nu este recomandat, deoarece rădăcinile portaltoaielor de vigoare mică sunt amplasate la suprafața solului.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare la suprafață:

  • pretabil pentru plantațiile superintensive, legume;
  • cu circa 5-10% mai ieftin decât sistemul de irigare subteran;
  • poate fi prins de suportul instalat în livezile superintensive.
Sistem de irigare instalat în livada de măr

În ce cazuri este avantajos sitemul de irigare prin aspersiune:

‹ adv ›
  • dacă aveți o sursă substanțială de apă în apropiere;
  • dacă utilizați asolamente și cultivați culturi ce necesită dezinstalarea sistemului la sfârșit de sezon;
  • dacă culturile cultivate au cerințe sporite față de umiditatea atmosferică.

Dezavantaje sistemului prin aspersiune:

  • Poate provoca dezvoltarea în masă a dăunătorilor la legume, în cazul umidității sporite;
  • Cheltuieli cu circa 40% mai mari pentru apă la irigare.

Perioada optimă de instalare a sistemului de irigare – înainte de plantarea pomilor

În acest mod pot fi luate în calcul mai multe particularități, omise greșeli, dar și evităm stresarea pomilor apărută în timpul instalării. Sunt situații în care producătorii instalează sistemul după plantare, însă acest lucru este mai anevoios de realizat.

Pregătirea terenului pentru instalarea sistemului de irigare

„La instalarea sistemului în câmpurile cu legume, este necesar ca terenul să fie plan. Pentru livezi – există soluții și pentru terenuri aflate în pantă sau denivelări. Totuși, cu cât forma de relief este mai variată, cu atât sistemul este mai costisitor”, explică Roman Frăsineac.

Costuri pentru cumpărarea și instalarea sistemelor de irigare:

  • irigarea prin picurare la suprafață: 2000 – 5000 de euro/ha, în dependență de opțiunile alese și dotări;
  • irigarea prin picurare subterană: 2100 – 5500 de euro/ha.

Cu cât suprafața irigată este mai mare, cu atât costurile de instalare per hectar sunt mai mici. Cheltuielile făcute, spre exemplu, la procurarea utilajului pentru pompare ar fi aproape egale fie pentru sistemul instalat pe 3 ha, fie pe 10. Este avantajos să instalați sistemul pe suprafețe de minim 3 hectare, în cazul plantațiilor perene.

Perioada de exploatare a sistemului de irigare este de 12-17 ani, în dependență de modul în care acesta este întreținut.

În cât timp sunt răscumpărate investițiile?

Nu există un termen fix, acest lucru depinde atât de cultura cultivată, suprafața pe care a fost instalat sistemul, dar și gradul de dotare a acestuia. Termenul mediu de răscumpărare a cheltuielilor este de 3-5 ani.

Irigarea este avantajoasă deoarece:

  • sporește recolta, în medie, cu 30-50%;
  • îmbunătățește calitatea recoltei;
  • asigură necesarul de apă în cele mai importante faze de dezvoltare a plantelor;

Puteți reduce cheltuielile de instalare și utilizare prin intermediul:

  • Suportului Proiectului Livada Moldovei pentru a fi scutiți de taxe, TVA la procurarea sistemului, condiții avantajoase de creditare;
  • puteți acoperi o parte din cheltuieli datorită subvențiilor acordate pentru:
  • 50% – din costul cheltuielilor suportate la utilizarea energiei electrice la pomparea apei din sistemele de irigare centralizată;
  • 80% – din costul cheltuielilor suportate la utilizarea energiei electrice la repomparea apei de două şi mai multe ori din sistemul de irigare centralizată;
  • 0,5 lei pentru fiecare 1m3 de apă utilizată efectiv la irigaţie prin sistemele de irigare, altele decât cele menţionate anterior, conform rapoartelor privind utilizarea apei, aprobate în modul stabilit de Agenţia „Apele Moldovei”.

„Datorită suportului Livada Moldovei am făcut traseul și instalat sistemul de irigare pe 7 hectare de viță de vie. Am optat pentru varianta ce ar include toate opțiunile, astfel, costul total a fost de 700 de mii de lei. Investiția merită a fi făcută, de acest lucru mă conving mai ales în acest an”, ne-a spus Oleg Mereacre.

Amintim că, sursele de apă pentru irigare acceptate sunt apele de suprafață: bazinele acvatice, râurile, lacurile. Este interzisă utilizarea în scopul irigării a apei din sonde, care, de cele mai multe ori, nu corespunde cerințelor.

Dacă aveți întrebări sau neclarități ce țin de instalarea sistemului de irigare, vă recomandăm să vă înscrieți la seminarul IRIGAREA – soluții pentru investiții INTELIGENTE. Mai multe detalii pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›