luni, 31 martie, 2025
12.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeInterra® Scan - o analiză „medicală” completă a solului”

Interra® Scan – o analiză „medicală” completă a solului”

Recomandate

La cea de-a VI-a ediție a Conferinței AgTech, tema „Agricultura viitorului” a fost dezvoltată prin exemple concrete de tehnologii care transformă modul în care înțelegem și gestionăm solul.

Andrei Măruțescu, Director comunicare, relații publie și proiecte de sustanabilitate zona Marea Neagră și Danubiană la Syngenta, a prezentat un proiect digital inovator – Interra® Scan, o soluție care combină știința solului cu tehnologia de scanare pe bază de raze gamma, oferind o imagine detaliată și precisă a sănătății solului.

„Syngenta este o companie care se ocupă de tot ce înseamnă dezvoltarea de produse pentru protecția plantelor, semințe, dar avem și proiecte inovative pe mai multe segmente, inclusiv pe digitalizare. Interra® Scan este o soluție, un serviciu oferit de către compania Syngenta. În România, avem contractate circa 4000 de ha și ne dorim să dezvoltăm această parte a businessului și în Republica Moldova”. 

Acest proiect a început acum 4 ani și este un serviciu nou pe partea de cartografiere ce are la bază un sistem de detecție a razelor gamma. 

„Sănătatea și vitalitatea solului sunt o precondiție pentru o producție agricolă robustă și un viitor durabil pentru agricultură”, a mai declarat Andrei Măruțescu.

De ce este important un serviciu de analiză și cartografiere?   

„În primul rând, tendințele. Vedem tehnologii emergente, digitalizare, iar evident acestea au un impact pozitiv și important în profitabilitatea și sustenabilitatea fermelor. Cererea. Fermierii își doresc din ce în ce mai mult să cunoască în detaliu proprietățile solului și să aprofundeze aceste cunoștințe legate de sol. Să înțeleagă relația dintre sol și creșterea plantelor. Strategie. Interra Scan este o inovație ce susține și are legătură cu gestionarea integrată a dăunătorilor și agricultura regenerativă”, a explicat Andrei Măruțescu. 

Tehnologia Interra® Scan detectează razele gama de la 4 izotopi din sol.

Acești izotopi sunt citiți de scaner, datele corelate cu probele de sol prelevate oferă o analiză a solului cu 27 de proprietăți la cea mai înaltă rezoluție. 

„Vorbim despre 800 de puncte de date pe fiecare ha. Ca și rezoluție, este cea mai performantă analiză pe care o putem obține legată de macro și microelementele solului, textură. Considerăm că este o analiză „medicală” completă a solului”.  

Cum funcționează acest sistem 

În continuare, Iulian Ștefan, expert în digitalizare, a explicat la ce servește cartarea solului convențional.

Legea minimului 

„Producția maximă pe care o avem va fi dată de elementul cu cea mai mică disponibilitate în sol, iar acesta poate fi oricare. Fermierii trebuie să rețină un aspect important, dacă decid să facă aplicare cu rată variabilă pentru îngrășăminte sau alte substanțe. Foarte frecvent, din cauza costurilor, fac analiza doar pentru NPK sau doar pentru pH. Și aceasta nu este suficient, pentru că îți oferă un rezultat distorsionat”, a menționat Iulian Ștefan. 

În România, conform standardelor, se prelevă o probă la 5 ha. Totodată, orice laborator agrochimic analizează aproximativ o linguriță din proba recoltată de aproximativ 500 gr. Interra® Scan funcționează diferit.

„După ce introducem datele obținute, platforma le extrapolează și avem o precizie a echivalentului o probă la aproximativ 100 de m2. În așa fel, puteți să vedeți direct variațiile din sol. Platforma vă mai oferă și date despre indicele apei disponibile pentru plante, ceea ce vă ajuta să luați decizii corecte referitor la semănatul variabil, sau să irigați diferit, mai ales că apa va fi din ce în ce mai scumpă”, a subliniat expertul.

Mai multe detalii aflați din prezentarea realizată în cadrul Conferinței AgTech:

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale