Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat din Moldova vor beneficia de proiecte investiționale din domeniul horticol, în valoare totală de circa 4 mln euro. Banii vor fi oferiți de Banca Europeană de Investiții pentru procurarea de utilaje și tehnică horticolă, precum și pentru renovarea și dotarea cu echipament de ultimă generație, a 15 laboratoare, inclusiv, aule de instruire practică a studenților. Scopul este de a apropia instituțiilor de învățământ din țara noastră la standardele de calitate ale Uniunii Europene. Oportunitățile proiectelor au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru, organizate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la începutul săptămânii curente.
Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul programului, suma totală disponibilă pentru investiții în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale cu profil horticol constituie circa 8 mln de euro.
În cadrul ședinței Grupului de lucru, Secretarul de Stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca a reiterat importanța modernizării instituțiilor educaționale cu profil agricol.
„Sectorul horticol ocupă un loc deosebit de important în economia ţării. Acest domeniu asigură circa 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate, deci prin aceste investiţii vom creşte competitivitatea produselor moldoveneşti pe pieţele europene. Avem peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 52 mii de gospodării ţărăneşti. Aceste întreprinderi au nevoie de cadre calificate care să poată crește, procesa, ambala produse competitive”.
Totodată, Secretarul de Stat, Vasile Luca, a precizat că beneficiari direcți ai proiectelor vor fi peste 2200 de studenți ce își fac studiile la ambele universități, iar utilajul procurat va acoperi întreaga arie curriculară de predare a disciplinelor adiacente domeniului horticol.
„Este preconizată și construirea unor spații de conservare la rece și procesare a fructelor și pomușoarelor. Dotarea laboratoarelor va cataliza și activitatea de cercetare din aceste instituții universitare”, a subliniat Secretarul de Stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca.
Menționăm, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei” pot fi accesate și credite pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.
În cadrul Proiectului „Livada Moldovei” Guvernul Republicii Moldova investește în reabilitarea sectorului Horticol 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului până în anul 2021.
Comentarii