‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 15 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIstoria afacerii de succes a doi frați moldoveni, care se ocupă de sortarea și...

Istoria afacerii de succes a doi frați moldoveni, care se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doi frați din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni au pus pe roate o afacere de succes. Eugen și Vitalie Terzi se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor, notează nordnews.md.

Cu investiții proprii, antreprenorii au transformat o clădire veche într-un spațiu modern și dotat, în care se procesează anual peste 500 de tone de fasole.

„Este mai mult un business de familie. Noi demult ne doream să lucrăm la noi acasă, ca să nu fim nevoiți să plecăm peste hotare. Deocamdată ne reușește și este destul de bine”, susține Vitalie Terzi.

În doar o oră, sunt procesate o tonă de fasole, ulterior, fiind sortate în funcție de culori și soiuri.

„Utilajele care le vedeți au fost procurate în 2020. Datorită lor facem sortarea, calibrarea produselor.

Prima curățare se face cu petkus-ul, este un aparat mai vechi, dar care lucrează bine, scoate toată murdăria. Ulterior, marfa vine la fotoseparatorul pe care-l vedeți, iar pe piața europeană el este pe primul loc”, mai spune antreprenorul.

‹ adv ›

În cei aproape 10 ani de activitate, compania Sabroso a reușit să devină cunoscută pe piața națională și internațională.

„Până în anul 2023 am activat oficial doar în țările din Europa, iar din 2023 suntem și în Moldova. Conservăm deja fasole în borcane și pachete a câte un kilogram.

Pentru început vom exporta marfa, iar în acest an ne dorim ca produsul nostru să apară pe rafturile magazinelor din Republica Moldova”, declară Vitalie Terzi.

Cel mai solicitate soiuri de fasole sunt pestrițe și alba măruntă. În mare parte, boboasele ajung în țări precum România, Serbia, Bulgaria sau Macedonia de Nord, iar prețul pe piață variază între 20 și 35 de lei pentru un kilogram.

„Fasola aceasta se mai numește pestriță, iar la noi în popor se spune grasă. Este importantă din Uzbekistan, calitatea ei este superioară și este destul de solicitată la noi și în alte țări.

Este un soi care la noi se crește mai puțin din cauza că este mai greu de lucrat cu ea, pentru că are nevoie de anumite condiții”, zice antreprenorul.

Frații Terzi vor să-și dezvolte afacerea. Pentru asta intenționează să crească propriile culturi, să achiziționeze utilaje noi și să deschidă o linie de producere a conservelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Super biznes moldovnesk – import din Uzbekistan, sortare/ambalare, documente „levie” de origine moldoveneasca si export in UE fara taxe…. ce poate fi mai bun decat atat…dar in curand se vor inchide robinetele acestea, daca se vor implimenta pe nune legile UE privond trasabilitatea originii produselor….. la noi fasole conservate se produc tot cu fasole uzbece….in schimb agricultorii nostri fac parcuri fotovoltaice pe teren agricol cernoziom….crima se numeste….

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›